Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Streľba na Ukrajine má najmenej tri obete: Vzájomné obviňovanie sa s Ruskom!

Situácia na Ukrajine Zobraziť galériu (12)
Situácia na Ukrajine (Zdroj: SITA)

SLOVJANSK – Ukrajina a Rusko sa dnes vzájomne obvinili z rannej prestrelky na kontrolnom stanovišti proruských povstalcov na východe Ukrajiny, po ktorej zostali na mieste najmenej traja mŕtvi a ďalší ľudia boli postrelení. Informovala agentúra Associated Press.

Ruská televízia hovorila o piatich mŕtvych, dvoch útočníkoch a troch proruských separatistoch. Totožnosť útočníkov, ktorí prišli na viacerých autách, zostala nejasná. Podľa Ruska išlo o militantných ukrajinských nacionalistov a ukrajinská vláda pripisuje útok neďaleko Slovjansku provokatérom zo zahraničia.

Proruské orgány na východnej Ukrajine predložili osobné doklady a mapy na dôkaz toho, že ráno útočili ultrapravicoví ukrajinskí nacionalisti. Kyjev reagoval vyjadrením, že to nainscenovali, aby zakryli ruku ruskej tajnej služby.  Žurnalisti agentúry Reuters videli na nákladnom aute niekoľko hodín po incidente telá dvoch mŕtvych, jeden z nich bol v maskáčoch a druhý bol známy miestny človek v civilnom oblečení. 

Ozbrojená zrážka je prvá odkedy bola minulý týždeň v Ženeve podpísaná medzinárodná dohoda, ktorá mala uvoľniť napätie na východe Ukrajiny, kde sa ozbrojení proruskí aktivisti zmocnili vládnych budov v najmenej desiatich mestách. Samozvaný starosta mesta Slovjansk Vjačeslav Ponomarjov vyhlásil zákaz vychádzania a vyzval Moskvu, aby poslala do oblasti mierové sily, čím skomplikoval snahy o zmiernenie krízy na Ukrajine, napísala agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu