Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európa je vraj bez USA v nebezpečí: Americká armáda mieri do Poľska!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Poľsko a USA budúci týždeň oznámia rozmiestnenie amerických pozemných síl v Poľsku v rámci rozšírenej prítomnosti NATO v strednej a východnej Európe ako reakciu na udalosti na Ukrajine.

Denníku The Washington Post to povedal poľský minister obrany Tomasz Siemoniak, ktorý vo štvrtok rokoval v Pentagone s americkým kolegom Chuckom Hagelom. Počet vojakov ale minister neuvádza.
Siemoniak uviedol, že rozhodnutie už bolo prijaté na politickej úrovni a vojenskí plánovači teraz pracujú na detailoch. Spolupráca sa podľa neho zintenzívni aj v ďalších oblastiach, ako je protivzdušná obrana, špeciálne sily alebo kybernetická obrana. Poľsko v tom vraj má hrať vedúcu úlohu "pod patronátom USA".

Že "posilnenie NATO v Poľsku je hotový fakt", povedal už pred štrnástimi dňami poľský premiér Donald Tusk. Vidieť by to podľa neho malo byť v priebehu niekoľkých najbližších týždňov. "Už nediskutujeme o tom, či k takémuto kroku dôjde, ale akú bude mať podobu a kedy sa uskutoční," dodal šéf poľskej vlády v rozhovore poskytnutom varšavskej televíziu TVN.

Ďalší americký denník The New York Times dnes s odvolaním sa na nemenovaného západného činiteľa napísal, že Washington plánuje malé vojenské cvičenie pozemných síl v Poľsku a Estónsku s cieľom upokojiť východoeurópskych členov NATO znepokojených ruskými vojenskými operáciami na Ukrajine a okolo nej. Cvičenie by malo byť oznámené na budúci týždeň a malo by trvať 14 dní. Počíta sa s účasťou roty, ktorá má v americkej armáde 150 vojakov.

Siemoniak sa podľa denníka The Washington Post ale zasadzuje o dlhodobejší charakter opatrenia. Aj keď je podľa neho okamžitá reakcia NATO na "ruskú agresiu" voči Ukrajine dôležitá, oveľa dôležitejší je dlhodobý posun v obranných postojoch Európy a Ameriky. Ústredným bodom záujmu USA by sa namiesto nedávno oznámenej Ázie mala opäť stať Európa, myslí si minister, ktorý tiež zdôraznil, že by európske krajiny mali ustúpiť od terajšieho obmedzovanie výdavkov na obranu.

"Donedávna panovalo presvedčenie, že v Európe už nie sú žiadne hrozby a že v Európe už nie je nutná prítomnosť Spojených štátov. Udalosti ale ukazujú, že je potrebné zmeniť postoj a že Európa bola bezpečná vďaka prítomnosti Ameriky v Európe," citoval The Washington Post poľského ministra obrany.

Najsilnejším podnetom podľa Siemoniaka nie je ani tak ilegálna anexia Krymu Ruskom  Ako povedal, hlavným impulzom je zjavné klamstvo prezidenta Vladimira Putina o tamojších ruských akciách a ním vyjadrená nová doktrína umožňujúca Rusku zasiahnuť v ktorejkoľvek krajine, kde je podľa názoru Moskvy ohrozené ruskojazyčné obyvateľstvo  To predstavuje potenciálnu hrozbu pre pobaltské štáty, ktoré sú členmi NATO, ale ešte viac pre Moldavsko, Bielorusko a stredoázijské štáty, ktoré členmi aliancie nie sú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu