Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tajné služby prezradili ruský plán na inváziu: Vraždy civilistov ako dôvod útoku na Ukrajinu!

Vojenská stíhačka letiaca nad Kramatorskom Zobraziť galériu (27)
Vojenská stíhačka letiaca nad Kramatorskom (Zdroj: lb.ua)

KYJEV - Rusko nariadilo separatistom na východe Ukrajiny zabiť 100-200 ľudí, aby malo dôvod na inváziu do regiónu, informovala dnes agentúra UNIAN, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Šesť obrnených vozidiel pechoty s ruskou vlajkou na čele kolóny vstúpilo dnes do východoukrajinského mesta Slovjansk, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka.

19:36 Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ktorý už niekoľko týždňov sleduje a kritizuje vnútropolitické dianie v jeho krajine z územia Ruskej federácie, sa v nedeľu 20. apríla údajne vráti do Donecka.

18:57 Novinári sú v krízových oblastiach Ukrajiny vystavení násiliu, zastrašovaniu a psychologickému nátlaku, informovala dnes vo Viedni Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V Doneckej a Charkovskej oblasti došlo v uplynulých dňoch k celému radu útokov na pracovníkov médií, konštatovala podľa správy tlačovej agentúry APA.

Podľa slov predstaviteľky OBSE pre slobodu médií Dunji Mijatovičovej, ktorá bilancovala trojdňovú návštevu Ukrajiny, dospela tamojšia situácia vo sfére slobody tlače do "veľmi nebezpečného štádia". Žurnalisti čelia hrozbám, bolo im odcudzené alebo zničené vybavenie, došlo aj k ich únosom a prepusteniam na slobodu. Ich pracovné priestory boli zničené a došlo i k podpáleniu motorových vozidiel.

16:49 Päťdesiat ukrajinských vojakov, ktorých vyslal Kyjev do Kramatorska proti stúpencom federalizácie, prešlo na druhú stranu, uviedli dnes pre agentúru RIA Novosti miestni aktivisti.

16:33 Nemecko podľa agentúry DPA zatiaľ prispeje k ochrane východných členov NATO vojenskou zásobovacou loďou a vyslaním až šiestich stíhačiek Eurofighter. O vyslaní ďalších posíl nechcelo nemecké ministerstvo obrany špekulovať s tým, že aliancia musí najskôr vypracovať príslušnú stratégiu.

16:25 Proruskí separatisti s pomocou ruských agentov sa dnes zmocnili šiestich obrnených vozidiel ukrajinských ozbrojených síl, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. "Kolónu zablokoval v Kramatorsku dav miestnych ľudí, medzi nimi boli príslušníci ruskej diverzno-teroristickej skupiny," citovala z vyhlásenia ministerstva obrany agentúra Reuters. Rezort tvrdí, že obrnené vozidlá sú momentálne v Slovjansku, kde ich strážia "ľudia v uniformách, ktorí nemajú nič spoločné s ukrajinskými ozbrojenými silami".

16:20 Europoslanci dnes kritizovali vojenskú prítomnosť ruských síl na ukrajinských hraniciach, ktorá podľa nich ohrozuje bezpečnosť v Európe. Európska únia by sa podľa nich mala snažiť zabezpečiť, aby sa neopakoval scenár obsadenia Krymu. Počas rozpravy o situácii na Ukrajine, ktorej sa zúčastnil aj český eurokomisár Štefan Füle, vyzvala skupina poslancov k prijatiu prísnych ekonomických sankcií voči Moskve.

15:50 Civilisti v Kramatorsku blokujú ukrajinských vojakov.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

15:31 Rusko nariadilo separatistom na Ukrajine zabiť stovky ľudí, tvrdí SBU

Tajná služba podľa agentúry získala túto informáciu na základe odpočutých rozhovorov medzi separatistami a predstaviteľmi ruských špeciálnych služieb. "Zachytené rozhovory nasvedčujú tomu, že krajina, ktorá sa vyhlasuje za bratskú, hovorí o nevyhnutnosti krviprelievania v ukrajinských uliciach a zadáva úlohy, že je potrebné zabiť 100-200 ľudí, aby do pol hodiny prišli na územie Ukrajiny ruské tanky a obrnené vozidlá," citovala agentúra Vitalija Najdu z kontrarozviedneho oddelenia SBU.

15:27 Ukrajinská armáda v ďalšom z miest na východe - v Izyume.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Kyiv Post)

15:20 Proruskí ozbrojenci na obrnených vozidlách v Slovjansku.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

15:00 Dnešné zábery na vojenskú stíhačku letiacu ponad Kramatorsk.

14:57 Kontrolné stanovisko pri vstupe do mesta Mykolajiv.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Twitter)

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Twitter)

14:48 Na štvrtkovom rokovaní zástupcov USA, Európskej únie, Ukrajiny a Ruska, ktorí sa zídu v Ženeve, bude Kyjev požadovať, aby Moskva prestala podporovať činnosť ozbrojených proruských radikálov na východe Ukrajiny a takisto stiahla svojich vojakov z ukrajinskej hranice, uviedol šéf ukrajinskej diplomacie Andrij Deščycja. "Budeme tiež chcieť, aby ruský parlament vzal späť svoje povolenie vyslať vojakov na územie Ukrajiny, aby stiahli svojich vojakov z Krymu a aby vrátili Krym Ukrajine," povedal Deščycja ukrajinskej televízii Espreso TV.

Ukrajinský minister zahraničia upozornil, že na východe krajiny operujú teroristické skupiny, ktoré Rusko podporuje. "Máme zodpovedajúce dôkazy, ktoré predložíme (ruskému ministrovi zahraničia Sergejovi) Lavrovovi i ďalším účastníkom stretnutia," doplnil Deščycja.

14:35 Ukrajinský parlament dnes rezolúciou podporil bezpečnostnú operáciu na stabilizovanie situácie na východe krajiny, oznámil ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. "Rezolúcia Verchovnej rady plne podporuje akcie podnikané na východe Ukrajiny bezpečnostnými agentúrami a ministerstvom obrany spolu so špeciálnymi silami na zabezpečenie zákonnosti a územnej celistvosti našej krajiny," uviedol Jarema pre agentúru RIA Novosti.

14:24 Ukrajinský bojový vrtuľník nad Kramatorskom.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Twitter)

14:15 Proruskí ozbrojenci vybavení samopalmi prevzali dnes kontrolu nad radnicou vo východoukrajinskom Donecku. Oznámil to podľa agentúry Reuters hovorca radnice Maxim Rovinskij. Ako hovorca radnice vyhlásil, na obsadení objektu sa podieľalo najmenej tridsať mužov v neoznačených vojenských uniformách, ktorí mali pri sebe lovecké pušky, pištole a nože. Do budovy vnikli okolo desiatej hodiny dopoludnia miestneho času (09:00 SELČ).

Rovinskij oznámil, že požadujú, aby sa v meste konalo referendum, ktoré oblasti zabezpečí väčšiu autonómiu. "Polícia nijako nezasiahla. Opísal by som tú situáciu ako bizarnú ... Požadujú, aby ukrajinský parlament prijal zákon o miestnych referendách," dodal hovorca. Okolo budovy vraj ozbrojenci začali budovať barikády, zamestnancov radnice však púšťajú dovnútra aj von a súhlasili s tým, že nebudú narúšať ich prácu.

14:02 Ukrajinskí vojaci obkľúčení neozbrojenými civilistami v Kramatorsku.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Twitter)

13:55 Polícia Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vyzvala dnes pravoslávnych veriacich, aby vzhľadom na napätú situáciu v regióne počas nastávajúcich veľkonočných sviatkov nenavštevovali tamojšie pútnické miesta. V Doneckej oblasti sa nachádza štátna prírodná rezervácia Sväté hory s kláštorom Uspenia presvätej Bohorodičky patriacim pod Moskovský patriarchát ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

13:50 Ľudia v Kramatorsku sa postavili do cesty ukrajinskej armáde.

13:44 Na fotografii ukrajinská stíhačka letiaca ponad Slovjansk v Doneckej oblasti.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: Twitter)

13:38 Generálny tajomník NATO oznámil posilnenie obrany členských krajín, sľúbil viac lietadiel vo vzduchu, lodí na mori, väčšiu pripravenosť na zemi.

13:35 Aktivisti hnutia Antimajdan v Odese vyhlásili okolo tohto jihoukrajinského mesta Odeská ľudovú republiku. Miestne vyzvali k protestom, informoval český portál lidovky.cz.

13:33 Proruskí separatisti sa v Slovjansku takto predvádzali pred davom stojacich ľudí.

13:29 Oficiálni predstavitelia ukrajinskej armády zatiaľ neinformovali o prípadnej dezercii. Ukrajinské ministerstvo obrany dnes len oznámilo, že separatisti zajali dvoch ukrajinských vojakov v Luhansku. Kyjev vyslal na východ Ukrajiny ministra obrany Michajlo Kovala.

13:25 Administratívnu budovu v Donecku obliehajú maskovaný a ozbrojení muži s páskami slovanskej patriotickej organizácie Oplot.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

13:20 Podľa agentúry Interfax ukrajinské ministerstvo nepotvrdilo informácie, že ukrajinskí vojaci v Kramatorsku prešli k protivníkovi, ani správy médií, že po Kramatorsku a Slovjansku sa presúvajú tanky s ruskými vlajkami. Novinárov o tom dnes v Kyjeve s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa rezortu Mychaila Kovaľa informoval poslanec strany UDAR Serhij Kunicyn.

13:00 Ukrajinská agentúra Unian zverejnila videozáznam z Kramatorsk, na ktorom je zachytená stojaca kolóna vojenskej obrnenej techniky a davy prizerajúcich. V jednom okamihu ľudia s jasotom a potleskom reagujú na zvolanie: "Armáda je s ľudom".

12:02 Na východe Ukrajiny v mestách Slavjansk a Kramatorsk sa pohybujú ruskí výsadkári, ktorí sa podieľajú na obsadzovaní ukrajinských vládnych budov. Vyhlásil to podľa agentúry Unian ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. Reportéri niekoľkých tlačových agentúr ale informovali, že do Slavjansku dorazilo šesť obrnených transportérov, na ktorých údajne sedeli ukrajinskí vojaci, ktorí prešli na stranu separatistov.

Reportéri z miesta ohlásili, že do mesta Slavjansk dnes dorazilo šesť obrnených transportérov s ruskými vlajkami. Proruskí separatisti na kontrolných stanovištiach pri vjazdoch do mesta ich vraj búrlivo vítali. Vojaci mali na sebe uniformy a v rukách automatické zbrane. Ako uviedla agentúra AP, jeden z vojakov jej reportérovi povedal, že jeho jednotka bola súčasťou 25. brigády ukrajinských vzdušných síl a že prešla na stranu proruských separatistov.

11:52 Stavanie barikád v Slovjansku.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

11:52 Premiér Jaceňuk informoval, že na dnešnom zasadnutí vláda sformuluje pozíciu, s ktorou na štvorstranné rokovania o Ukrajine do Ženevy odcestuje ukrajinská delegácia vedená ministrom zahraničných vecí Andrijom Deščyciom. "Očakávame, že prvá verejná schôdzka sa uskutoční vo formáte EÚ, Ukrajina, USA a Rusko," dodal Jaceňuk. Spresnil, že schôdzka nebude mať protokolárny charakter, jej úlohou bude "stabilizácia situácie na Ukrajine a obnovenie dialógu".

11:50 Ozbrojenci oblečení do uniformiem ukrajinských výsadkárov sedia na tanku zaparkovanom v centre Slovjanska.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

11:45 Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil dnes Rusko, že prostredníctvom svojich síl vysielaných na organizovanie ozbrojených separatistov, ktorí útočia na ukrajinské sily a obsadzujú vládne budovy, "vyváža na Ukrajinu terorizmus". Ruská vláda musí podľa Jaceňuka okamžite stiahnuť svoje diverzné skupiny i agentov rozviedky, odsúdiť teroristov a požiadať o ukončenie blokády administratívnych budov.

Kolóna vozidiel zastala pred budovou radnice, ktorú už niekoľko dní okupujú proruskí separatisti. Táto kolóna vozidiel prišla do Slovjanska smerom od asi 15 kilometrov vzdialeného mesta Kramatorsk. Agentúra UNIAN napísala, že v Kramatorsku sa dnes proruskí aktivisti zmocnili šiestich obrnených vozidiel pechoty. Na pomoc im prišli ozbrojené osoby v maskáčoch, ktoré na Ukrajine dostali prezývku "zelení ľudkovia".  

Agentúra RIA Novosti na margo tejto udalosti napísala, že ukrajinskí vojaci prešli na stranu federalistov. 

Očitý svedok pre RIA Novosti uviedol, že obrnené transportéry najprv obkolesila skupina civilistov - väčšinou žien -, ktorí sa posádke snažili vysvetliť, že protestmi len bojujú za svoje práva. Potom na jeden z transportérov vyvesili ruskú vlajku a spolu s ukrajinskými vojakmi vošli do centra mesta, spresnil svedok.

Podľa Reuters nie je jasné, akým ozbrojeným silám obrnené vozidlá patria.

Podľa agentúry UNIAN sa situácia opäť komplikuje aj v Donecku, kde sídlo mestskej rady obsadila skupina domobrany z Charkova. 

Asi 20 ľudí je ozbrojených samopalmi, bejzbalovými palicami a puškami. Cieľom ich akcie, ako uviedol jej vodca, je dosiahnuť súhlas kyjevskej vlády s vypísaním referenda o štatúte Doneckej oblasti. "Budeme tu, kým (vláda) naše požiadavky nesplní," vyhlásil pre UNIAN Oleksandr Zacharčenko. 


Ukrajina: V Slovjansku a Kramatorsku sú obrnené vozidlá s ruskými vlajkami 

 

Putin varuje pred občianskou vojnou na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že Ukrajina sa ocitla na pokraji občianskej vojny. Vyjadril sa tak v utorok večer počas telefonátu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou potom, čo ukrajinská armáda odštartovala "protiteroristickú operáciu" na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti obsadili viacero vládnych budov.

Hovorca Putina Dmitrij Peskov informoval, že obaja lídri sa zhodli na nevyhnutnosti rokovaní o vzniknutej situácii. Rozhovory, na ktorých sa zúčastní Rusko, Ukrajina, EÚ aj USA sa budú konať vo štvrtok v Ženeve. Putin hovoril o Ukrajine aj s generálnym tajomníkom OSN Panom Ki-munom a organizáciu vyzval, aby odsúdila konanie Ukrajiny vo východných regiónoch.

Vicepremiér Ukrajiny: Máme dôkazy o pôsobení ruských výsadkárov!

Ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema uviedol, že niet nijakých pochybností o pôsobení ruských výsadkárov na východe Ukrajiny, kde proruskí prívrženci federalizácie naďalej kontrolujú administratívne budovy v ôsmich mestách.

Jarema tvrdí, že v mestách Kramatorsk a Slovjansk na východe Ukrajiny operuje jednotka Kupianka-1, patriaca pod 45. výsadkárský pluk dislokovaný neďaleko Moskvy. "Preto všetky Putinove a Lavrovove vyhlásenia, že na Ukrajine nie sú ruské vojská, sú klamstvom," vyhlásil Jarema.

Ukrajinská tajná služba SBU dnes informovala, že v meste Melitopol v Záporožskej oblasti zadržala ukrajinského občana, ktorý je podozrivý zo spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou. 

Podľa agentúry UNIAN muž v marci vycestoval na Krym, kde dostal inštrukcie ohľadom rozpútania protivládnych nepokojov v Luhanskej oblasti. Muža môžu obviniť z vlastizrady, dodala ukrajinská štátna tlačová agentúra Ukrinform.

Proruskí aktivisti majú pod kontrolou administratívne budovy a policajné stanice v ôsmich mestách juhovýchodnej Ukrajiny - ide o Slovjansk, Kramatorsk, Charcyzk, Mariupol, Horlivku, Makijevku, Ždanovku a Jenakijevo.

V dôsledku tejto situácie vedenie krajiny začalo v utorok na severe Doneckej oblasti protiteroristickú operáciu. V jej rámci došlo aj k boju o letisko v  Kramatorsku, odkiaľ sa ukrajinským vojakom podarilo vypudiť prívržencov federalizácie Ukrajiny. Tí však naďalej blokujú vstupy na letisko.

Podľa Ukrinformu sa dnes ku Kramatorsku vydala veľká kolóna obrnenej techniky ukrajinských ozbrojených síl, ktorej úlohou je poskytnúť podporu jednotkám osobitného určenia nachádzajúcim sa už v meste.

Situácia v Slovjansku, kde separatisti kontrolujú policajnú stanicu a sídlo SBU, je "napätá", ale k bojom nedošlo, do mesta nevošla ani ukrajinská bojová technika, uviedol pre agentúru ITAR-TASS proruskými aktivistami dosadený primátor Viačeslav Ponomariov. Bližšie informácie poskytnúť nemohol, pretože v meste nefunguje telefonické spojenie a mobilná sieť vypadáva.

Podľa vedúceho ukrajinského Centra vojensko-politických štúdií Dmytra Tymčuka "ruskí diverzanti" v Slovjansku v noci nadnes dostali rozkaz opsutiť mesto. Ukrajinské ozbrojené sily preto mesto obľkúčili, aby im zabránili v úteku. Tymčuk na svojej facebookovej stránke napísal, že na východnej Ukrajine pôsobia podľa všetkého aj agenti ruskej vojenskej rozviedky a jednotka jej osobitného určenia. Tymčuk potvrdil prítomnosť medzičasom identifikovanej jednotky patriacej k 45. pluku ruskej vzdušnej pechoty. 

 

Stará lada blokuje tank v Slovjansku

Na Ukrajine to vrie: Ku Kramatorsku sa vydala kolóna obrnenej techniky ukrajinskej armády

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes uviedol, že štvorstranná schôdzka v Ženeve venovaná Ukrajine je stále na programe dňa. Zdôraznil však, že treba prestať s použitím sily voči demonštrantom na východe Ukrajiny.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Na margo štvrtkových rokovaní v Ženeve Lavrov vyhlásil, že Moskva chce dosiahnuť, aby kyjevské vedenie rešpektovalo potreby obyvateľov juhovýchodnej Ukrajiny a nenasadzovalo proti nim armádu, čo - ako podotkol ruský diplomat - protirečí ukrajinským zákonom.

Podľa Lavrovovho názoru sa musia "dohodnúť samotní Ukrajinci", ale všetci, ktorí sa považujú za priateľov Ukrajiny, by mali pomôcť vytvoriť podmienky pre dialóg a vykonanie ústavnej reformy.

Agentúra RIA Novosti dnes priniesla rozhovor s veliteľom proruskej domobrany Doneckej oblasti Myroslavom Rudenkom, ktorý vyhlásil, že kyjevská vláda sa ich snaží vykresliť ako "teroristov", pričom za "ruských ozbrojencov" označujú miestnych civilistov a obviňujú ich "z extrémizmu".

Rudenko upozornil, že ruskí ozbrojenci sa na Ukrajinu "nemajú ako dostať, lebo hranica je zavretá". "Veď aj ruských novinárov odtiaľto vyháňajú," spresnil.

Vyhlásil, že za súčasnú situáciu, keď sú občania juhovýchodnej Ukrajiny pripravení brániť svoje práva so zbraňou v ruke, môže súčasná "junta v Kyjeve". Upozornil, že "ľud Donbasu" je pripravený čeliť protiteroristickej operácii.

Tajné služby prezradili ruský
Zobraziť galériu (27)
 (Zdroj: SITA)

Vedenie krajiny začalo v utorok na severe Doneckej oblasti protiteroristickú operáciu po tom, ako proruskí aktivisti v niekoľkých menších mestách obsadili niekoľko vládnych inštitúcií a policajných staníc. Došlo aj k boju o letisko v meste Kramatorsk, odkiaľ sa ukrajinským vojakom podarilo vypudiť prívržencov federalizácie Ukrajiny. Tí však naďalej blokujú vstupy na letisko.

Podľa agentúry Ukrinform ku Kramatorsku sa dnes vydala veľká kolóna obrnenej techniky ukrajinských ozbrojených síl, ktorej úlohou je poskytnúť podporu jednotkám osobitného určenia nachádzajúcim sa už v meste.

Pravý sektor zadržiava v Kyjeve niekdajších členov Berkutu

Desiatky aktivistov hlásiacich sa k radikálnemu Pravému sektoru zablokovali dnes v budove odvolacieho súdu v Kyjeve skupinu niekdajších príslušníkov medzičasom zrušenej obávanej jednotky špeciálneho určenia Berkut v civile, ktorí sa tam dostavili, aby prejavili podporu svojmu exkolegovi podozrivému z účasti na streľbe do civilistov z Majdanu.

Stúpenci extrémistickej organizácie - napriek úsiliu predstaviteľov justičnej inštitúcie o prelomenie ich blokády - trvajú na podmienke, ktorú stanovili pre prepustenie niekdajších členov Berkutu. 

Podľa ich predstáv by mali po jednom opustiť budovu a na kolenách sa ospravedlniť ukrajinskému ľudu za svoje zločiny.

Rokovania v Kyjeve pokračujú, zatiaľ však bez dosiahnutia konsenzu.

Pohraničná stráž našla u štyroch mladých ľudí 1,8 milióna hrivien

Príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže zadržali dnes pri kontrole cestujúcich rýchlika Simferopol-Dnepropetrovsk na priechode Melitopol štvoricu ukrajinských občanov, obyvateľov Krymu, ktorí, ako vysvitlo po ich osobných prehliadkach, prepravovali 1,8 milióna hrivien (približne 120.000 eur). 

Tieto finančné prostriedky boli podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov určené na financovanie protiukrajinských mítingov na východe krajiny.

Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Podľa nich boli kuriérmi traja mladí muži a žena vo veku 25-30 rokov, ktorí najskôr tvrdili, že smerujú na svadbu, neskôr sa začali pri odpovediach na otázky pohraničníkov zamotávať.

Kvarteto odovzdali už orgánom Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU).

Putin vyzval OSN, aby odsúdila postup Kyjeva na východe Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom povedal, že Spojené národy a medzinárodné spoločenstvo by mali odsúdiť použitie sily ukrajinskou vládou na východe krajiny.

Šéf Kremľa v telefonickom rozhovore podľa agentúry Reuters zdôraznil, že "ruská strana od OSN a medzinárodného spoločenstva očakáva jednoznačné odsúdenie týchto protiústavných krokov" ukrajinskej vlády. 

Pan Ki-mun ruskému prezidentovi povedal, že sa obáva eskalácie ukrajinskej krízy, ktorej zhoršenie by poškodilo všetky zúčastnené strany. 

Kyjev sa v nedeľu rozhodol zakročiť proti proruským separatistom na východe Ukrajiny a spustiť "rozsiahlu protiteroristickú operáciu" s účasťou ozbrojených síl.

Nepokoje na východnej Ukrajine opäť vypukli pred ôsmimi dňami, ale za uplynulých 48 hodín sa výrazne vystupňovali, keď sa separatisti zmocnili vo viacerých menších mestách vládnych budov a obsadili aj budovy, kde sa nachádzali zbrane.

Biely dom odobril postup ukrajinskej vlády voči separatistom

Postup vlády voči proruským ozbrojencom na východe Ukrajiny je oprávnený, pretože z ich strany ide o ohrozenie zákona a poriadku v krajine. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení Bieleho domu, z ktorého citovala agentúra Reuters.

S rastúcim znepokojením z úlohy Ruska pri vyvolávaní nepokojov na východe Ukrajiny Spojené štáty "vážne zvažujú" zavedenie nových sankcií proti Moskve, ale nepočítajú s poskytnutím vojenskej pomoci Ukrajine, povedal hovorca Bieleho domu John Carney.

Carney pochválil vládu v Kyjeve za jej rozhodnutie pokračovať v postupnej a uvážlivej vojenskej operácii proti proruským separatistom. Vyzval však na obozretnosť a povedal, že napätie možno znížiť, ak Rusko stiahne svoje jednotky z ukrajinských hraníc, prestane podporovať separatistov a začne rokovať.

"Ukrajinská vláda je zodpovedná za zabezpečenie zákonnosti a poriadku. V dôsledku provokácií na východe Ukrajiny vzniká situácia, na ktorú musí Kyjev reagovať," konštatoval Carney.

Spojené štáty sa podľa Carneyho aj naďalej plánujú zúčastniť na štvrtkových rozhovoroch so zástupcami vlád Ukrajiny a Ruska a predstaviteľmi Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu