Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajina nasadzuje proti separatistom armádu: Nedovolíme opakovanie krymského scenára!

Proruskí aktivisti na Ukrajine Zobraziť galériu (16)
Proruskí aktivisti na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Kyjev sa rozhodol zakročiť proti proruským separatistom na východe Ukrajiny a spustí "rozsiahlu protiteroristickú operáciu" s účasťou ozbrojených síl, oznámil dnes dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Podľa agentúry RIA Novosti rozhodla o tomto kroku Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Turčynov z parlamentu odkázal, že úrady v Kyjeve nedovolia "zopakovanie krymského scenára". Rusko obvinil, že vyvoláva chaos na východe. Podľa agentúry Reuters mal na mysli útoky proruských militantov na vládne budovy.

V súvislosti so smrťou príslušníka štátnej bezpečnosti pri Slovjansku počas konfliktu so separatistami prezident povedal: "Bola preliata krv ukrajinských hrdinov vo vojne, ktorú vedie Ruská federácia proti Ukrajine." Turčynov zároveň oznámil, že militantom, ktorí do pondelňajšieho rána zložia zbrane, nebude hroziť trestné stíhanie.

Operácia, ktorú dnes začali ukrajinske špeciálne jednotky proti separatistom v Slavjansku na východe Ukrajiny, si už zrejme vyžiadala obete. Proruskí aktivisti tam od soboty okupujú úradné budovy, vrátane miestnych sídiel polície a ukrajinskej tajnej služby SBU, a tiež sa zmocnili zbraní. Na strane vládnych síl zatiaľ padol dôstojník SBU a ďalších päť utrpelo zranenia, opačná strana má údajne jedného padlého a dvoch zranených.

"Mŕtvi a zranení (sú) na oboch stranách. Na našej strane - dôstojník SBU. Je zranený vedúci protiteroristického centra SBU a ešte ďalší štyra (ľudia). Na strane separatistov - nezistený počet," uviedol v stručnej informácii ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov podľa agentúry Unian. Separatisti podľa neho používajú civilistov ako živý štít a poriadkové sily sa teraz preskupujú. Ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na jedného z proruských aktivistov uviedla, že v Slavjansku tiež zahynul jeden zo stúpencov federalizácie Ukrajiny a ďalší dvaja utrpeli zranenia. Vraj ale padli aj dvaja stúpenci kyjevského režimu. "Dohromady zahynuli traja ľudia. Dvaja zo strany Pravého sektora, ako im hovoríme, a jeden náš. Áno, boli zabití. A na našej strane sú ešte dvaja zranení," povedal Nikolaj Solncev.

Zo samotného Slavjanska prichádzajú protichodné správy. Podľa správy ukrajinskej pobočky agentúry Interfax je vraj už väčšia časť mesta oslobodená od ozbrojencov. Naopak podľa ruských médií sa prestrelky obmedzili len na dve kontrolné stanovištia u výpadovek, ale v centre mesta, chránenom barikádami, panuje vraj relatívny pokoj. Starostka však utiekla z mesta.

Moskva vyzýva k zaradeniu Ukrajiny na rokovanie Bezpečnostnej rady

Ruské ministerstvo zahraničia požaduje, aby sa situáciou na Ukrajine mimoriadne zaoberala Bezpečnostná rada OSN. Ministerstvo dnes tiež označilo dnešné oznámenie kyjevských úradov o mobilizácii armády k potlačeniu proruských aktivistov na východe Ukrajiny za "zločinný rozkaz", informovala agentúra Reuters. 

Vo vyhlásení ruského ministerstva sa uvádza, že Rusko navrhne mimoriadne zaradiť na rokovanie Bezpečnostnej rady OSN diskusiu o situácii na východnej Ukrajine.  Moskva ďalej vyhlásila, že záleží na Západe, či sa podarí zabrániť občianskej vojne na Ukrajine. "Teraz je zodpovednosťou Západu, aby zabránil občianskej vojne na Ukrajine," tvrdí Moskva.  Západ musí dostať svojich ukrajinských spojencov pod kontrolu, citovala ministerstvo agentúra Interfax.

V Charkove došlo k potýčkam, hlásia zranených

Dvaja ľudia utrpeli dnes zranenia vo východoukrajinskom Charkove pri potýčkach medzi stúpencami a odporcami federalizácie, informovala agentúra ITAR-TASS. Stovky stúpencov nového vedenia v Kyjeve sa zhromaždili pri pamätníku Tarasa Ševčenka a vyzývali na jednotu Ukrajiny. Druhá strana sa zišla pri pamätníku Vladimira Iľjiča Lenina na Námestí slobody. Väčšina ľudí z tejto skupiny mala na sebe georgijevskú stužku - symbol víťazstva nad nacizmom v druhej svetovej vojne.

Demonštranti vyzývali na vytvorenie autonómie na juhu a východe Ukrajiny a vyjadrili nesúhlas s predčasnými prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na 25. mája. Bližšie podrobnosti o násilnostiach agentúra ITAR-TASS neuviedla.

Proti Putinovej politike demonštrovalo len pár tisíc Moskovčanov

Asi tri až päť tisícoviek prívržencov ruskej opozície prišlo dnes podľa nezávislých médií do širšieho centra Moskvy na "Pochod pravdy", zvolaný na protest proti väzneniu odporcov režimu Vladimira Putina a proti ruskej politike voči Ukrajine.

"Rusko je v zajatí zločincov 1917-2014 !" hlásal jeden z transparentov. Ďalší plagát i kresbičkou hrobu pripomínal, že "sovietsky režim klamal a už nie je". Ďalší demonštrant nastavoval okoloidúcim vlastnoručne vyrobené zrkadlo v tvare televíznej obrazovky s nalepenými podtitulkami "Pochod piatej kolóny a zradcov národa" a "Dôveryhodnosť Putina činí 146 percent".

Organizátori pôvodne žiadali úrady o povolenie pochodu 50.000 ľudí po moskovských bulvároch, ale nepodarilo sa im získať súhlas s navrhnutou trasou, a tak sa nakoniec museli uspokojiť s časťou Sacharovovej triedy. Nad demonštráciou prelietaval policajný vrtuľník.

Šéf NATO: Na východe Ukrajiny sú neoznačení vojaci ako na Kryme

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen pokladá za závažný vývoj, že sa na východe Ukrajiny opäť objavili muži v uniformách bez označenia a so špecializovanými ruskými zbraňami. Rasmussen v dnešnom vyhlásení pripomenul, že presne rovnako boli vybavení ruskí vojaci pri predchádzajúcom nelegálnom obsadení Krymu.

Separatisti obsadili radnicu v meste Mariupol

Separatistickí demonštranti prevzali dnes kontrolu nad radnicou vo východoukrajinskom meste Mariupol, informovala tlačová agentúra Reuters. Separatisti vošli do budovy po demonštrácii za vytvorenie samostatnej republiky na východnej Ukrajine, na ktorej sa zúčastnilo približne 1000 ľudí.
Polícia sa nepokúsila zastaviť osoby, ktoré vnikli do budovy radnice. Podľa miestneho novinára vošli do kancelárií a odstránili ukrajinskú vlajku. Pri radnici postavili barikády.
V ukrajinskom meste Slovjansk začali špeciálne jednotky protiteroristickú operáciu po tom, ako v sobotu ozbrojenci obsadili policajné riaditeľstvo.

Proruskí aktivisti na Ukrajine
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Pri operácii v Slovjansku zahynul jeden príslušník

Separatisti dnes podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova strieľali na špeciálne jednotky vyslané Kyjevom do mesta Slovjansk. Na sociálnej sieti Facebook minister oznámil, že jeden ukrajinský príslušník štátnej bezpečnosti zahynul a piati ďalší utrpeli zranenia.

Ukrajinské úrady vyzvali obyvateľov mesta, aby z preventívnych dôvodov neopúšťali svoje domovy. Avakov uviedol, že v Slovjansku sa začala protiteroristická operácia, informovala tlačová agentúra DPA. Na strane separatistov bol "neidentifikovaný počet obetí", citovala Avakova agentúra Reuters. Minister vnútra povedal, že obete a zranení boli na oboch stranách. Dodal, že separatistov podporuje zhruba 1000 ľudí. V sobotu ozbrojenci v maskáčoch obsadili policajné riaditeľstvo v Slovjansku. Avakov už vtedy prisľúbil veľmi tvrdú reakciu. Vysvetlil, že medzi demonštrantami a teroristami je rozdiel.

Ozbrojený útok na policajnú stanicu

"Jednotky ministerstiev vnútra a obrany realizujú odvetný operačný plán," citovala Avakova agentúra Reuters. V meste Kramatorsk v Doneckej oblasti došlo podľa ministra k ozbrojenému útoku na policajnú stanicu. Na sociálnej sieti Facebook podľa agentúry UNIAN napísal: "Neznáme osoby strieľali na policajné oddelenie. Polícia reagovala. Je tam prestrelka."

V meste Krasnyj Lyman podľa Avakova zaútočili na policajnú stanicu muži s útočnými puškami AK-100, aké používa ruská armáda. Proruskí aktivisti s automatickými zbraňami predtým obsadili vládne budovy v Slovjansku a na cestách smerujúcich do mesta zriadili kontrolné stanovištia, píše Reuters. Podľa agentúry ITAR-TASS obsadili vládne budovy taktiež v mestách Krasnoarmijsk a Družkivka.

K situácii sa vyjadril aj Washington. "Na Ukrajine došlo dnes k znepokojivému násiliu. Opäť, ako sa zdá, bolo za tým Rusko," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová.

Biely dom varuje Rusko

Biely dom dnes varoval Rusko pred ďalšími vojenskými intervenciami na východe Ukrajiny, informovala agentúra Reuters. 

Podľa Bieleho domu situácia v meste Slovnjansk, kde sa proruskí militanti zmocnili dvoch vládnych budov, pripomína nedávne udalosti na Kryme. "Sme veľmi znepokojení kampaňou proruských separatistov, ktorí na východe Ukrajiny - zrejme s podporou Ruska, podnecujú násilie, čím sa snažia oslabiť a destabilizovať Ukrajinu," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Laura Lucasová Magnusonová. "Podobné takzvané protestné aktivity sme videli na Kryme  pred jeho ruskou anexiou," uviedla vo svojom vyhlásení. "Vyzývame prezidenta Vladimíra Putina a jeho vládu, aby  zastavili všetko snahy o destabilizáciu Ukrajiny. Vyzývame k obozretnosti pred ďalšími vojenskými zásahmi," povedala Magnusonová.

Proruskí aktivisti na Ukrajine
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Proruskí aktivisti na Ukrajine
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Proruskí aktivisti na Ukrajine
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

EÚ vraj vyhlásila Rusku studenú vojnu

Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová pri svojej sobotňajšej oficiálnej návšteve Ruska obvinila Európsku úniu z vyhlásenia novej studenej vojny, informovala dnes agentúra Retuers s odvolaním sa na ruské médiá.

"Som prekvapená, že Európska únia vyhlásila Rusku studenú vojnu," povedala Le Penová na stretnutí s predsedom ruskej Štátnej dumy (dolnej komory parlamentu) Sergejom Naryškinom.  

Jej názor pritom odráža postoj viacerých euroskeptikov. Vodca rakúskej krajnej pravice Heinz-Christian Strach, označil sankcie EÚ voči Rusku za frašku. Holandský politik Geert Wilders vyhlásil, že EÚ urobila chybu, keď usilovala o zblíženie s Ukrajinou, čo Rusko odmieta. 

Spôsob, akým Európa rieši krízu na Ukrajine by tak mohol zamiešať karty v májových voľbách do Európskeho parlamentu. Prieskumy verejnej mienky totiž naznačujú, že pravicové nacionalistické strany majú u voličov rastúcu podporu.

Le Penová okrem iného v Moskve povedala, že východné regióny Ukrajiny by mali mať možnosť zvoliť si väčšiu nezávislosť od Kyjeva. 

"Federalizmus by dal regiónom možnosť na širokú autonómiu, možnosť nezávisle si určiť vlastný osud," povedala Le Penová.

Proruskí militanti vraj mali špcializované zbrane i vojenské uniformy

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v telefonickom rozhovore s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom vyjadril silné znepokojenie nad sobotňajšími útokmi ozbrojených militantov vo východnej Ukrajine, informovala agentúra Reuters. 

Podľa vysokopostaveného úradníka amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorý si želal zostať v anonymite, Kerry v telefonickom rozhovore s Lavrovom uviedol, že je znepokojený tým, ako sa sobotňajšie útoky militantov na Ukrajine podobali predošlým útokom na východne krajiny a na Kryme.  

"Militanti boli vybavení špecializovanými ruskými zbraňami a mali na sebe rovnaké uniformy ako príslušníci ruských ozbrojených síl, ktoré obsadili Krym. Minister zahraničných vecí dal jasne najavo, že ak Rusko nepodnikne kroky smerom k deeskalácii situácie na východne Ukrajine a nestiahne svoje jednotky z ukrajinskej hranice, bude to mať ďalšie následky," dodal úradník bez toho, aby bližšie špecifikoval, o aké následky by sa malo jednať.

Proruskí aktivisti na Ukrajine
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Proruskí aktivisti na Ukrajine
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Rusi sa vyhrážajú

Rusko varovalo Spojené štáty, že akákoľvek vojenská intervencia Ukrajinskej vlády na východe Ukrajiny ohrozí diplomatické riešenie konfliktu a plánované mierové rokovania, informovala agentúra Reuters.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu v telefonickom rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym odkázal, že "akékoľvek použitie sily proti rusky hovoriacim obyvateľom na východe Ukrajiny ohrozí potenciál pre spoluprácu ... vrátane plánovaných štvorstranných rokovaní" medzi Ruskom, Ukrajinou, Spojenými štátmi a Európskou úniou, ktoré sa majú uskutočniť 17. apríla v Ženeve. 

V súvislosti so sobotňajšími útokmi militantov vo východoukrajinskom meste Slovjansk Lavrov povedal, že Ukrajina "preukazuje svoju neschopnosť prijať zodpovednosť za osud krajiny".

Proruskí aktivisti na Ukrajine
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Proruskí aktivisti na Ukrajine
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Proruskí aktivisti na Ukrajine
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinci začali akciu proti teroristom v Slovjansku

Ukrajinské jednotky začali "protiteroristickú operáciu" proti separatistom, ktorí obsadzovali úrady mesta Slovjansk v Doneckej oblasti, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov na sociálnej sieti Facebook uviedol, že operáciu v Slovjansku riadi protiteroristické centrum ukrajinskej štátnej bezpečnosti a podieľajú sa na nej jednotky z celej krajiny.

V sobotu ozbrojenci v maskáčoch obsadili policajné oddelenie v Slovjansku. Avakov už vtedy prisľúbil veľmi tvrdú reakciu, pretože medzi demonštrantami a teroristami je podľa jeho slov rozdiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu