Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ukrajina sa pripravuje na útok Ruska: Obviňuje ho z vyhlásenia vojny!

Ruskí vojaci obsadili Krym Zobraziť galériu (46)
Ruskí vojaci obsadili Krym (Zdroj: SITA)

KYJEV/MOSKVA – Situácia na Kryme je neustále napätá. Vojna je doslova na spadnutie. Ruský parlament na podporu prezidenta Putina schválil vojenský zásah na Ukrajine. Predstavitelia svetových veľmocí apelujú na Rusko, aby sa zdržalo vojnového útoku. Vrcholní predstavitelia Ukrajiny varujú, ak Rusi zasiahnu, začne sa vojna. Požiadali o pomoc NATO, ktoré sa k tomu stretne už dnes.

23:55 USA by mohli poskytnúť Ukrajine takú pomoc, akú potrebuje

Spojené štáty americké dnes naznačili, že by mohli poskytnúť Ukrajine toľko finančnej pomoci, koľko potrebuje, aby sa dostala jej ekonomika z krízy. Americký minister financií Jack Lew, ktorý naliehal na Kyjev, aby požiadal o pomoc Medzinárodný menový fond, povedal, že Washington by mohol Ukrajine pomôcť či už prostredníctvom bilaterálnych programov alebo cez širšie medzinárodné inštitúcie. Informovala o tom agentúra Reuters. "Spojené štáty sú pripravené spolupracovať so svojimi bilaterálnymi a multilaterálnymi partnermi, aby poskytli Ukrajine toľko podpory, koľko potrebuje," oznámil Lee na tlačovej konferencii. Dodal, že Washington sleduje situáciu na Ukrajine po ruskej intervencii na Kryme "s vážnymi obavami".

23:50 Obama zdôraznil spojencom nezákonnosť ruskej intervencie na Kryme

Americký prezident Barack Obama hovoril v uplynulých hodinách o situácii na Ukrajine s partnermi a spojencami v zahraničí. Nemeckej kancelárke Angele Merkelovej v telefonáte zdôraznil "nezákonnosť" ruskej intervencie na ukrajinskom Kryme. Informoval o tom vysoký americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, napísala agentúra Reuters. "Základným cieľom všetkých telefonátov bolo zdôrazniť absolútnu nezákonnosť ruskej intervencia na ukrajinskom Kryme," povedal informátor reportérom v konferenčnom telefonickom rozhovore. Dodal, že Obama mieni zdôrazniť to isté aj v rozhovoroch s britským premiérom a poľským prezidentom.

USA získali predbežne podporu mnohých členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre vyslanie pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajinu. Organizácia, ktorej členom je 57 krajín, rokovala o Ukrajine na neformálnom mimoriadnom zasadnutí v nedeľu večer, aby pripravila dnešné stretnutie svojej stálej rady, uviedol americký veľvyslanec pri OBSE Daniel Baer.

23:05 Americký minister zahraničia Kerry navštívi v utorok Kyjev

Americký minister zahraničia John Kerry v utorok navštívi Kyjev, aby tamojších vládnych predstaviteľov uistil o politickej a hospodárskej podpore USA. Kerry svoju návštevu oznámil na Twitteri. Spojené štáty kritizujú Moskvu, ktorá sa rozhodla na juhoukrajinskom Kryme aj napriek varovaniu Západu vojensky zasiahnuť. Kyjev nad týmto autonómnym polostrovom, kde prevláda ruské obyvateľstvo, prakticky stratil kontrolu.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa uviedla, že Spojené štáty zvažujú kroky, ako v najbližšej budúcnosti urýchliť americkú hospodársku pomoc Ukrajine. V súvislosti s ruskou vojenskou operáciou sa podľa tohto zdroja Washington zameriava na hospodárske, politické a diplomatické možnosti, prípadný zásah americkej armády do úvahy nepripadá.

22:30 Medvedev: Janukovyč je bez autority, je ale legitímny prezident

Rusko je podľa svojho premiéra Dmitrija Medvedeva pripravené rozvíjať vzťahy s Ukrajinou, nechce ale spolupracovať s tými, ktorí sa k moci dostali krviprelievaním. Prezidenta Viktora Janukovyča, ktorého ukrajinský parlament zosadil, označil síce za prakticky bez autority, ale stále za legitímnu hlavu štátu, napísala agentúra Reuters. "Ak sa na Ukrajine previnil - uskutočnite odvolávaciu procedúru ... a súďte," napísal na Facebooku Medvedev o Janukovyčovi. "Všetko ostatné je bezprávie. Uzurpátorstvo moci," dodal.

Vláda nových ukrajinských vodcov, ktorí sa chopili moci, bude veľmi nestabilná a "skončí novou revolúciou" a ďalším krviprelievaním, tvrdí Medvedev. Dodal, že Rusko potrebuje silnú a stabilnú Ukrajinu, ktorá bude predvídateľným a ekonomicky úspešným partnerom.   

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

21:25 NATO vyzvalo Rusko, aby stiahlo vojakov na Ukrajine

Severoatlantická aliancia dnes vyzvala Rusko, aby stiahlo svojich vojakov na Ukrajine späť na základne, povedal po rokovaní zástupcov členských krajín generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Aliancia podľa neho dáva tiež najavo hlboké znepokojenie z rozhodnutia ruského parlamentu, ktorý autorizoval použitie ruských ozbrojených síl na Ukrajine. Obe strany tiež vyzvala, aby okamžite začali hľadať riešenie situácie v rámci vzájomného dialógu a aj pomocou pozorovateľov Bezpečnostnej rady OSN alebo Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). "Odsudzujeme ruskú vojenskú eskaláciu na Kryme," vyhlásil Rasmussen po niekoľkých hodinách rokovaní s veľvyslancami aliančných krajín a tiež po stretnutí s predstaviteľmi Ukrajiny. Ruské použitie armády je podľa NATO porušením medzinárodného práva. 

21:20 Taliansko vyzvalo Rusko na zdržanlivosť; inváziu považuje za neprijaľnú

Taliansko apelovalo dnes na Rusko, aby nezačalo s "absolútne neprijateľnou" inváziou na Ukrajinu. Rím zároveň vyjadril nesmierne znepokojenie z vývoja situácie na polostrove Krym. "Talianska vláda podporuje požiadavky medzinárodného spoločenstva trvajúceho na dodržiavaní ukrajinskej nezávislosti a územnej celistvosti. Akékoľvek porušenie týchto princípov by bolo absolútne neprijateľné," píše sa vo vyhlásení kancelárie talianskeho premiéra Mattea Renziho, z ktorého citovala agentúra Reuters.
 

20:50 Obama údajne urazil Rusov

Parlament vyzýva Putina, aby odvolal ruského veľvyslanca z USA. Dôvodom má byť to, že prezident Obama údajne urazil všetkých Rusov.

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

20:45 Putin ubezpečil Merkelovú, že kroky Moskvy sú primerané situácii

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou povedal, že občania Ruska, ako aj rusky hovoriaci občania Ukrajiny, sú terčom "neutíchajúcej" hrozby zo strany ukrajinských ultranacionalistov. Kroky, ktoré Moskva v tejto súvislosti uskutočňuje, plne zodpovedajú tejto "mimoriadnej situácii", oznámila podľa agentúry Reuters kancelária Kremľa.
Merkelová podľa komuniké počas rozhovoru vyjadrila obavy z vývoja na Ukrajine. Zároveň, ako s odvolaním sa na stanovisko Kremľa uviedla agentúra Reuters, sa nemecká kancelárka dohodla s prezidentom Putinom na pokračovaní vzájomných konzultácií na bilaterálnej i multilaterálnej úrovni s cieľom nastoliť "normalizáciu" situácie na Ukrajine.

20:30 Rusi vyhlásili pohotovosť trom západným skupinám vojsk

Ruské médiá tvrdia, že v pohotovosti kedykoľvek zasiahnuť na Ukrajine sú pripravené viaceré jednotky. Konkrétne ide o 150 tisíc vojakov z troch zapadných skupín. K dispozícii je údajne 90 lietadiel, 120 vrtulnikov, 900 tankov a 80 lodí.

20:20 MIMORIADNA SPRÁVA

V prístave Novorossiysk zaznamenali média prípravu ruských bojových jednotiek. Podľa očitých svedkov ide o pohyb veľkého počtu jednotiek v plnej bojovej pohotovosti. Nie je jasné, či tieto jednotky budú smerovať na posilnenie 15-tisicovej armády na Kryme.

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Foto: akamaihd.net)

 

Vedúci ukrajinskej armády vyhlásili, že všetci vojaci si ctia svoju prísahu a sú pripravení bojovať za Ukrajinu.

20:00 Šéf britskej diplomacie Hague pricestoval na rokovania do Kyjeva

Britský minister zahraničných vecí William Hague pricestoval dnes do ukrajinskej metropoly Kyjev, kde sa plánuje stretnúť s predstaviteľmi novej vlády s cieľom prediskutovať možnosti vyriešenie krízy v krajine. Hague pred odletom do Kyjeva novinárom podľa agentúry AP povedal, že je nesmierne znepokojený vyhrotením situácie na Ukrajine. Ukrajinskí predstavitelia ho podľa vlastných slov telefonicky ubezpečili, že nebudú reagovať na provokácie zo strany Ruska, v čom ich Hague podporil. Povedal im, aby v tomto postoji nateraz zotrvali.

19:00 Ukrajinské námorníctvo má nového šéfa

Novým šéfom ukrajinského námorníctva bol menovaný admirál Serhij Hajduk, informuje Interfax. Ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch odvolal šéfa námorníctva Berezovského, pretože prisahal poslušnosť autonómna krymskej vláde. Veliteľ ukrajinského námorníctva Berezovskyj sa nečakane pridal na stranu proruského Krymu. 

Šéfa ukrajinského námorníctva Denisa Berezovského dnes odvolalo velenie ukrajinskej armády z funkcie a bude čeliť vyšetrovaniu za vlastizradu po tom, ako vyjadril vernosť proruskej vláde ukrajinského autonómneho regiónu Krym. Oznámila to podľa agentúry AP námestníčka Národného bezpečnostného úradu Ukrajiny Viktoria Sjumarová. "Počas blokády sídla ukrajinského námorníctva zo strany ruských vojsk odmietol klásť odpor a zložil zbrane. Kancelária prokuratúry začala vyšetrovanie Denisa Berezovského za trestný čin vlastizrady," konštatovala Sjumarová.

Berezovského v sobotu vymenoval do funkcie sobotu dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Denys Berezovsky, ktorý nečakane prebehol k Rusom
Zobraziť galériu (46)
Denys Berezovsky, ktorý nečakane prebehol k Rusom

18:25 Čína vyzýva na dialóg a politické riešenie krízy na Ukrajine

Čína je nesmierne znepokojená vývojom udalostí na Ukrajine a vyzýva na dialóg zainteresovaných strán s cieľom nájsť politické riešenie krízy. "Odsudzujeme najnovšie násilnosti na Ukrajine a vyzývame všetky zainteresované strany na pokojné riešenie sporu zákonným spôsobom s ohľadom na starostlivú ochranu zákonných práv všetkých občanov Ukrajiny," píše sa v oficiálnom stanovisku čínskej diplomacie k udalostiam na Ukrajine, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnilo čínske ministerstvo zahraničných vecí. Politikou Číny podľa komuniké bolo vždy nezasahovanie do vnútorných záležitostí ostatných krajín, pričom Peking rešpektuje nezávislosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny.

18:15 Ukrajinská pohraničná služba bola napadnutá

Ukrajinská pohraničná služba uviedla, že bola napadnutá a ich komunikačné centrum je zničené.
"Veľký počet ozbrojených mužov zaútočilo na sídlo krajského vedenia Pohraničnej stráže pri Čiernom mori  Azov. Útočníci vyrazili dvere, zničili pracovnú stanicu a komunikácie," povedal šéf štátnej hranice Sergey Astakhov. Podľa neho sa situácia začala zhoršovať po 14-tej hodine, keď neznámi muži dorazili k Azov - čiernomorskej regionálnej pohraničnej stráže. Mali  brnenie a prilby. Čoskoro sa k nim pripojila skupina ozbrojených vojakov z Ruska. Astakhov poznamenal, že útočníci zničili komunikačné centrum. "Útočníkov sa nepodarilo zadržať.  V súčasnej dobe prebiehajú rokovania Pohraničnej stráže a vyžadujú, aby útočníci opustili územie štábu," povedal Astakhov pre Espresso.tv.

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

17:45 Krymský parlament vyzýva obyvateľov na podporu nezávislosti

Predseda Najvyššej rady Krymu - Krymského parlamentu, Vladimir Konstantinov oslovil obyvateľov polostrova Čierneho mora so žiadosťou, aby v nadchádzajúcom referende podporovali prechod na nezávislosť krajiny.
 

17:35 Ukrajinské ministerstvo obrany dementuje informácie o redislokácii lodí z Krymu

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes dementovalo medializované informácie o redislokácii vojnových lodí z prístavov na Kryme na iné základne v oblasti Čierneho mora a označilo ich za dezinformácie zahraničných tajných služieb, ktorých cieľom je destabilizácia situácie na území Autonómnej republiky Krym. Informovali o tom agentúry Reuters a UNIAN.
Celá flotila pozostávajúca z desiatich vojnových lodí kotví v prístave Sevastopoľ, ich posádky nezložili zbrane a sú naďalej lojálne vláde v Kyjeve, informovala s odvolaním sa na rezort obrany agentúra UNIAN. Žiadna z lodí vojenského námorníctva ozbrojených síl Ukrajina, ktoré majú základňu v Sevastopole, neopustila Sevastopoľský záliv, uvádza sa v oficiálnom vyhlásení ministerstva.

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

 

17:30 Napätie okolo Krymu nepoľavuje, čakajú sa rokovania NATO alebo EÚ

Z Krymu prichádzajú správy, že ruskí vojaci polostrov prakticky obsadili a že ukrajinská vláda túto oblasť už de facto neovláda. Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov žiada svet o konkrétne kroky, ktoré by Ukrajine pomohli.

17:10 Slovinsko sa na summite ministrov EÚ ponúkne za sprostredkovateľa s Ruskom

Slovinský minister zahraničných vecí Karl Erjavec predloží na pondelňajšom rokovaní šéfov diplomacie EÚ v Bruseli návrh, aby Slovinsko bolo sprostredkovateľov rokovaní medzi úniou a Ruskom o kríze na Ukrajine. "Postoj Slovinska je, že musíme zachovať celistvosť a suverenitu Ukrajiny. Podľa Slovinska je nevyhnutné nájsť náležité riešenie krízy pomocou politického dialógu, pretože vojna v tomto regióne by znamenala katastrofu pre stabilitu celej Európy i v širšom regióne," povedal šéf slovinskej diplomacie.

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

17:00 V Moskve sa konala demonštrácia na podporu vyslania ruských vojsk na Ukrajinu

Vyše 27.000 ľudí podporilo dnes v Moskve vyslanie ruských jednotiek na ochranu ruských občanov a po rusky hovoriaceho obyvateľstva na Kryme a na východe Ukrajiny. Informovala o tom televízia Dožď a ruské tlačové agentúry. Organizátori informovali, že na pochode Moskvou sa zúčastnili členovia a sympatizanti mládežníckych vlasteneckých organizácií, organizácie veteránov, ako aj členovia vysokoškolských združení či spolkov. Účastníci demonštrácie mali v rukách plagáty s vlasteneckými heslami a ruské zástavy.

Demonštrácia proti vyslaniu ruských ozbrojených síl na Ukrajinu sa dnes konala aj v Petrohrade. Protestné akcie sa uskutočnili aj vo viacerých mestách Ruska, Ukrajiny i Bieloruska.

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

16:30 Ukrajina je pripravená brániť sa Rusku, uviedol veľvyslanec pri OSN

Ukrajina je pripravená brániť sa ruskému útoku. V rozhovore pre CNN to uviedol ukrajinský veľvyslanec pri OSN Jurij Serhijev. Ak ale Moskva svoje vojenské aktivity rozšíri, Kyjev podľa neho požiada o vojenskú pomoc ostatné krajiny sveta.

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

16:05 Ukrajina presunula svoje lode pobrežnej stráže z Krymu do iných prístavov

Ukrajina stiahla svoje lode pobrežnej stráže z dvoch prístavov na Kryme a presunula ich na iné základne v Čiernom a Azovskom mori. Podľa agentúry Reuters ide o dôkaz toho, že ruské ozbrojené sily zavŕšili obsadzovanie Krymského polostrova. Vo vyhlásení ukrajinskej pobrežnej stráže sa uvádza, že hliadkovacie lode presunuli z krymských prístavov Kerč a Sevastopoľ do čiernomorského prístavu Odesa a prístavu Mariupoľ na brehu Azovského mora. Situáciu na ukrajinských hraniciach označila pohraničná stráž za stabilnú - s výnimkou Krymu.

Ruský prezident Vladimir Putin deklaroval, že Rusko má právo vyslať svoje jednotky na Ukrajinu, aby chránili ruských občanov. Ruské jednotky, ako to dnes potvrdil aj dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov, obliehajú prakticky všetky základne ukrajinskej armády na Kryme, kde v prístave Sevastopoľ na základe medzištátnej zmluvy sídli aj ruská Čiernomorská flotila. Agentúra Reuters upozornila, že ruské jednotky s výnimkou Krymu nevstúpili na inú časť územia Ukrajiny.

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Foto: int.)

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Foto: int.)

15:55 Ukrajina hľadá dobrovoľných zdravotníkov, ktorým zabezpečí výučbu v rámci kurzu prvej pomoci
 

15:50 Videná bola ďalšia námorná loď

Štvrtá námorná loď bola videná smerom do doku v Sevastopole. Udialo sa tak v priebehu poslednej hodiny. 

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Foto: pbs.twimg.com)

15:30 Kerry: Rusko sa správa ako v 19. storočí

Podľa ministra zahraničia USA Johna Kerryho sa Rusko správa ako v 19. storočí, keď vojensky napáda inú krajinu na základe vymyslených zámienok. Kerry Rusko varoval pred vážnymi dôsledkami, ktoré jeho postup môže mať - vrátane sankcií, ktoré by Rusko ekonomicky izolovali. Rusko sa ešte môže zachovať správne a krízu zmierniť, dodal Kerry.

Americký minister zahraničia John Kerry dnes odsúdil ruský postup voči Ukrajine ako "neuveriteľný akt agresie" a pohrozil Moskve sankciami, ktoré môžu krajinu ekonomicky izolovať. Kerry to vyhlásil v rozhovore pre televíznu stanicu CBS News. Rusko má podľa neho stále ešte niekoľko možností, ako celú krízu na Ukrajine utlmiť.


Ruské špeciálne jednotky preberajú kontrolu nad časťami vojenských území Ukrajincov. Ukrajinský veliteľ sa odmieta Rusom vzdať.

15:20 Francúzsko a Británia pozastavujú prípravy na summit G8

Francúzsko dnes pozastavilo svoju účasť na prípravných rokovaniach pred vrcholným summitom G8, ktorý sa uskutoční v júni v ruskom letovisku Soči. Informovali o tom dnes zdroje z úradu francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. K rovnakému kroku pristúpila dnes aj Británia. Počas letu do Kyjeva to novinárom oznámil britský minister zahraničných vecí William Hague, ktorý súčasne Rusko i Ukrajinu vyzval urobiť všetko pre zníženie napätia a zabránenie konfliktu. Podobné rozhodnutie prijala v noci nadnes aj Kanada, ako aj Spojené štáty.

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

14:55 Pápež vyzval veriacich, aby sa modlili za Ukrajinu

Pápež František apeloval dnes vo Vatikáne na medzinárodné spoločenstvo, aby "podporilo všetky iniciatívy na podporu dialógu a jednoty" v súvislosti s krízou na Ukrajine. Informoval o tom Vatikánsky rozhlas.
Krajina je v ťažkej situácii, vyhlásil najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi a vyjadril nádej, že sa všetky zainteresované strany zasadia o prekonanie odlišnosti názorov a budovanie perspektívy národa. Pápež František dnes počas modlitby Anjel Pána vyzval veriacich na modlitby za Ukrajinu.

14:50 Vojaci údajne dezertujú k Rusom, Kyjev hovorí o propagande

Ruské médiá v nedeľu zverejnili viaceré správy, podľa ktorých sa členovia ukrajinskej armády na Kryme "masovo" pridávajú k nim. Tvrdí to korešpondent štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. Informácie na svojom spravodajskom portáli zverejnila aj Kremľom financovaná televízna stanica Russia Today, podľa ktorej dezertovala "väčšina" ukrajinských vojakov na Kryme. Ukrajinské ministerstvo obrany však informácie odmieta a hovorí o "provokácii". Kyjev naopak tvrdí, že Rusi obkľúčili už tri ukrajinské vojenské základne na Kryme, pričom miestni vojaci sa ruskej armáde odmietajú vzdať.

Spomienka na obete ukrajinských
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrácie proti ruskej intervencii
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

14:25 EÚ nemôže tolerovať žiadne agresie a vojenské intervencie

Európska únia (EÚ) nemôže a nebude tolerovať žiadne agresie a vojenské intervencie. "Musíme spoločne reagovať na situáciu, ktorá sa vytvorila, ubezpečiť ukrajinskú vládu o našej solidarite, podpore nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny, vyslať jasný a silný signál, že EÚ nemôže a nebude tolerovať žiadne agresie a vojenské intervencie," uviedol hovorca rezortu zahraničných vecí Boris Gandel postoj, s ktorým Slovensko pôjde na pondelkové zasadnutie ministrov zahraničných vecí únie. "Je potrebné zdržať sa akéhokoľvek konania, ktoré by mohlo viesť k vojenskému konfliktu, a rešpektovať ustanovenia Budapeštianskeho memoranda z roku 1994," dodal Gandel.
Na mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktoré na pondelok do Bruselu zvolala vysoká predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová v súvislosti s napätou situáciou na polostrove Krym na Ukrajine, pocestuje podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Foto: twitter.com)

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

14:18 Konstantinov nemá informácie o ruských obetiach na Kryme

Predseda parlamentu Autonómnej republiky Krym Vladimir Konstantinov dnes priznal, že nemá informácie, že by medzi obeťami nepokojov na Kryme boli aj ruskí občania. Informovali o tom agentúry UNIAN a Interfax.
Konstantinov dnes na tlačovej konferencii v Simferopole uviedol, že 26. februára sa v meste konali dve demonštrácie: jednu zvolali krymskí Tatári, druhú proruské sily. Počas nich prišli o život dvaja ľudia: jeden muž zomrel na srdcový infarkt a jedna žena sa udusila v tlačenici. Obaja boli "Krymčanmi," dodal Konstantinov.  
Správa o ruských obetiach na Kryme bola v sobotu jedným z argumentov predsedníčky Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, Valentiny Matvijenková, keď pred senátormi zdôvodňovala nutnosť schváliť uznesenie, ktorým prezidentovi Vladimirovi Putinovi dali súhlas na vyslanie ruských ozbrojených síl na Ukrajinu, a to "až do normalizácie spoločensko-politickej situácie v tejto krajine".
Pravdivosť správy o ruských obetiach v sobotu spochybnil Andrej Jurov, člen Rady pre ľudské práva pri Kancelárii prezidenta Ruskej federácie. Jurov sa spojil aj s ruským generálnym konzulom na Kryme, ktorý informáciu o ruských obetiach nepotvrdil.     

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Foto: twitter.com)

14:15 Krym môže dopadnúť ako Abcházsko, obáva sa premiér

Vyslanie ruskej armády na ukrajinský Krym v nedeľu odsúdilo aj Gruzínsko, ktoré má z minulosti podobnú skúsenosť v súvislosti s obsadením svojich odštiepeneckých republík Abcházsko a Južné Osetsko ruskými ozbrojenými silami. Podľa gruzínskeho premiér Irakliho Garibašviliho je súčasný postup Moskvy "jasným porušením ukrajinskej suverenity a medzinárodného práva". "Medzinárodná komunita, predovšetkým Európska únia a Spojené štáty americké, musia nasmerovať všetky snahy na bránenie ukrajinskej suverenity," vyhlásil. "V opačnom prípade môžeme čeliť podobnej vlne agresie a okupácie, aké na vlastnej koži zažilo aj Gruzínsko," uviedol.

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

14:00 Ruskí vojaci naznačujú, aby odovzdali zbrane

"Na naše kontrolné stanovisko prišlo nákladné auto s vojakmi Ruskej federácie s puškami, prilbami a nepriestrelnými vestami. Naznačili nám, že im máme odovzdať zbrane a prijať ochranu ozbrojených síl Ruskej federácie," opísal pre ukrajinskú televíziu jeden z miestnych vojakov Ihor Mamčev.

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Foto: twitter.com)

13:45 Muži vo veku od 18 do 40 rokov sa musia bezodkladne hlásiť

Podľa tlačových agentúr sa vojenská povinnosť na Ukrajine týka osôb mladších ako 40 rokov. Znamená to, že všetci muži od 18 do 40 rokov sa majú hlásiť bezodkladne na najbližšej vojenskej základni. Mobilizácia začala.

Podľa BBC rozohnala ruská poriadková polícia v Moskve dve demonštrácie proti prebiehajúcej intervencii na Kryme.

13:40 Základňa obklopená stovkami vojakov

Základňa v Perevalném je obklopená stovkami ruských vojakov. Tí ukrajinskí prišli k bráne s tankom. Ruskí vojaci sú podľa veliteľa SEGE Storoženka zo Sevastopole, píše z miesta novinár Max Seddon. Správu priniesol český idnes.
Ruskí vojaci prehľadávajú sklady na jednej z krymských námorných základní. "Sme rukojemníci," povedal podľa reportéra BBC Christiana Frasera ukrajinský admirál.

13:25 Šéf NATO: Rusko porušilo chartu OSN!

Generálny tajomník NATO Andres Fogh Rasmussen dnes vyzval Rusko, aby uvoľnilo napätie okolo Ukrajiny a ukončilo vojenské aktivity aj svoje hrozby. V Bruseli pred rokovaním zástupcov krajín aliancie o vývoji okolo Ukrajiny zdôraznil, že ruský postup porušuje princípy Charty OSN a je ohrozením mieru a bezpečnosti v Európe.

13:15  Situácia je mimoradne vážna, Rusi obsadili Krym

Situácia na ukrajinskom Kryme začala byť "veľmi vážna," priznal v mimoriadnom príhovore k národu dočasný ukrajinský prezident Olexandr Turčynov. Zároveň informoval o tom, že ruská armáda obkľúčila vojenské základne v tejto časti krajiny. "Ruská armáda blokuje ukrajinské vojenské základne na Kryme. Prišli s ultimátom a žiadajú, aby sa naši vojaci odzbrojili, v opačnom prípade zaútočia. Ultimátum vypršalo dnes o 5. hodine ráno (v nedeľu o 2:00 SEČ)," vyhlásil. Ako dodal, Rusi hrozby nesplnili, avšak "situácia je tam veľmi napätá".

Turčynovovi sa podľa vlastných slov nepodarilo spojiť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom ani premiérom Dmitrijom Medvedvom. "Telefonoval som s predsedom ruského parlamentu Sergejom Naryškinom. Povedal som mu, že ukrajinská armáda chráni svoje základne a postupuje v súlade so zákonmi Ukrajiny. Ich cieľom je zastaviť ukrajinskú ekonomiku a spustiť chaos. To je dôvod, prečo sa pokúšajú o vyvolanie paniky," cituje dočasnú hlavu Ukrajiny spravodajský portál Kyiv Post.

12:50 Rusi nám vyhlásili vojnu, tvrdí Jaceňuk

Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v nedeľu obvinil Rusko z vyhlásenia vojny jeho krajine. Reagoval tým na presuny ruských vojakov v Krymskej autonómnej republike. "Toto je v skutočnosti vyhlásenie vojny mojej krajine," uviedol na mimoriadnej tlačovej konferencii v Kyjeve. "Vyzývame Putina, aby stiahol vojská z tejto krajiny a ctil si bilaterálne dohody. Ak chce byť prezidentom, ktorý začal vojnu medzi dvomi susednými spriatelenými krajinami, potom sa k tomuto cieľu veľmi priblížil," dodal premiér. Zároveň vyzval "západných partnerov" a "celú svetovú komunitu", aby podporili územnú celistvosť a jednotu Ukrajiny.

12:30 Ukrajina uzatvorila vzdušný priestor

Úradujúcí ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov oznámil, že vzdušný priestor nad Ukrajinou bol uzavrený pre necivilné lietadlá, uviedla agentúra Reuters.

Vojaci ozbrojených síl Ukrajiny
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

12:15 Ukrajinský parlament žiada Putina, aby nedopustil vyslanie ruských jednotiek

Ukrajinský parlament dnes na zasadnutí v Kyjeve vyzval na vyslanie medzinárodných pozorovateľov a na poskytnutie pomoci nevyhnutnej na zabezpečenie svojich jadrových objektov.
Ukrajinskí poslanci, ktorí sa zúčastnili na dnešnom zasadnutí, vyzvali signatárov Budapeštianskeho memoranda splniť si svoje záväzky o poskytnutí ochrany Ukrajine. Súčasne žiadali vyslať na Ukrajinu medzinárodných pozorovateľov, aby sa oboznámili s reálnou situáciou.

Parlament súčasne prijal uznesenie, v ktorom vyzýva ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nedopustil vyslanie ruských jednotiek na Ukrajinu a nariadil návrat tých, ktoré opustili svoje základne na ukrajinskom území, do miest ich trvalej dislokácie. Okrem toho parlament navrhol vytvoriť komisiu, ktorej členovia by rokovali s Ruskom o spôsoboch urovnania súčasnej výbušnej situácie na Kryme.
Ukrajinský parlament sa na ďalšom rokovaní zíde v utorok, informovali ukrajinské tlačové agentúry.

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

12:00 Rusi začali vojakom na Kryme rozdávať pasy

Ruská armáda začala na Kryme rozdávať pasy členom miestnych ozbrojených zložiek a udeľovať im ruské občianstvo. Prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti o tom v nedeľu informuje člen dočasnej ukrajinskej vlády v Kyjeve a minister vnútra Arsen Avakov. Pasy podľa neho dostávajú najmä vyšší dôstojníci. Na svojom Facebooku zároveň v prípade Krymu hovorí o "nedeklarovanej vojne". Avakov o tom informoval krátko po skončení mimoriadneho rokovania vlády, ktorá rozhodla o mobilizácii svojich ozbrojených zložiek.

Vojaci ozbrojených síl Ukrajiny
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

11:30 Ozbrojené sily v pohotovosti, organizujú sa cvičenia pre záložníkov

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) uviedla ozbrojené sily krajiny do stavu najvyššej bojovej pohotovosti, informoval dnes na brífingu v Kyjeve tajomník SNBO Andrij Parubij. Súčasne dodal, že SNBO prijala aj ďalšie rozhodnutie, ktoré však zostáva tajné.
Na základe rozhodnutia SNBO musí ministerstvo obrany zorganizovať a vykonať vojenské cvičenia záložníkov. Parubij dnes apeloval na ukrajinských občanov, aby sa na cvičeniach zúčastnili.

Ľudia čakajú na prídel
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

11:00 Ukrajina povolala všetky vojenské zálohy

Ukrajinská armáda povolala všetky vojenské zálohy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinských bezpečnostných predstaviteľov. Ukrajinskí vojaci sú od soboty v bojovej pohotovosti po tom, čo sa Moskva kvôli ukrajinskej kríze rozhodla využiť svoje armádne jednotky na Ukrajine. V Kyjeve o situácii rokuje na uzavretom zasadnutí parlament.

10:50 MIMORIADNA SPRÁVA

Podľa ruských médií začali príslušníci ukrajinskej armády masovo kapitulovať. Vzdávajú sa údajne krymskej vláde. Odovzdávajú muníciu a zbrane.
 

10:40 Ukrajinský parlament pripravuje osembodový plán

Ukrajinský parlament vypracúva osembodový plán, ktorý by mal viesť k urovnaniu krízy v krajine. Ako uviedla americká televízia CNN, Kyjev v pláne žiada dialóg s Moskvou, Rusi by ale mali stiahnuť svojich vojakov na Kryme späť na základňu. Ukrajinskí poslanci prerokujú ďalšie svoje kroky na dnešnom mimoriadnom zasadnutí, ktoré je uzavreté pre médiá i verejnosť, informovala agentúra Unian.
Ďalší z bodov plánu, na ktorého vypracovaní sa vraj podieľal opozičný vodca Vitalij Kličko, vyzýva ruský parlament, aby zrušil svoj ​​súhlas s nasadením vojakov na Ukrajine. Ukrajinci tiež požadujú, aby Moskva vydala Ukrajine zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý do Ruska utiekol.

Ruský konvoj smerujúci od
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

10:30 Konvoj ruských jednotiek sa vydal zo Sevastopoľa na Simferopoľ

Kolóna ruských vojenských vozidiel s vojakmi smeruje ku krymskej metropole Simferopoľ, informovali dnes spravodajcovia tlačovej agentúry AP.
Spresnili, že na ceste vedúcej z prístavu Sevastopoľ, kde sídli ruská Čiernomorská flotila, do Simferopoľa dnes zaregistrovali 12 vojenských nákladných áut prevážajúcich vojakov. V kolóne bolo aj bojové vozidlo Tiger s guľometom a dve sanitky.
Ruskí vojaci sa v sobotu zmocnili strategicky dôležitého Krymského polostrova bez jediného výstrelu. Nová vláda v Kyjeve podľa AP nebola schopná na túto situáciu reagovať.
Ruský prezident Vladimir Putin vzápätí odmietol výzvy zo Západu, aby svoje ozbrojené sily z Krymu stiahol. Trvá na tom, že Rusko má právo chrániť svoje záujmy a rusky hovoriace obyvateľstvo na Kryme i v iných častiach Ukrajiny.

Server Interfax.ru dnes informoval, že ukrajinskí vojaci dislokovaní na Kryme "masovo prechádzajú" na stranu nového krymského proruského vedenia, ktoré nová vláda v Kyjeve neuznala. Ukrajinskí vojaci opustili mnohé vojenské základne na Kryme, pričom tam zanechali zbrane a muníciu. Objekty sú teraz pod kontrolou krymskej domobrany, uviedol Interfax.
Spravodajca Interfaxu informoval, že ukrajinskí vojaci na Kryme "masovo" podpisujú žiadosti o prepustenie z ozbrojených síl, rovnako badať aj "hromadný" prechod vojakov na stranu novej krymskej vlády.   

10:10 Ukrajinskí exprezidenti vyzvali na vypovedanie zmlúv o pobyte ruskej flotily

Traja bývalí prezidenti Ukrajiny vyzvali v noci nadnes na vypovedanie Charkovských dohôd z roku 2010, ktorými sa predĺži pobyt ruskej Čiernomorskej flotily na Kryme. O výzve Viktora Kravčuka, Leonida Kučmu a Viktora Juščenka informovala dnes ukrajinská agentúra UNIAN. Kučmova tlačová služba však dnes medzičasom informovala, že druhý ukrajinský prezident so žiadnym vyhlásením v tomto duchu nevystúpil.

Vyhlásenie upozorňuje, že ukrajinský národ je prvýkrát vo svojich novodobých dejinách vystavený kríze, ktorá ohrozuje jednotu, suverenitu a štátnosť a môže prerásť do zničenia Ukrajiny. Prezidenti obvinili Rusko, že zneužilo vnútropolitické problémy na Ukrajine a v súlade so svojimi záujmami sa začalo zahrávať s tzv. krymskou kartou, pričom zabudlo na svoje záväzky voči Ukrajine.

Anti-Janukovyč demonštrant sedí vedľa
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

10:00 Pokus o únos krymského ministra vnútra

Ministerstvo zahraničných vecí Ruska obvinilo Kyjev, že sa pokúsil uniesť krymského ministra vnútra. Podľa oficiálnej správy sa útoku zúčastnili ozbrojené sily. Hlásia aj zranených. 

Na Ukrajine dnes vyhlásili všeobecnú vojenskú mobilizáciu, tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Andreja Parubij oznámil, že ozbrojené sily budú v plnej bojovej pohotovosti.
 

9:50 Mobilizácia je schválené v celej krajine

Vojenské komisariáty na Ukrajine volali občanov, aby sa hlásili na miestach o 8-mej hodine podľa mobilizačného plánu, povedal to tajomník NSDC Ukrajiny Andriy Parubiy na svojej stránke na Facebooku: "Môj asistent práve volal z vojenského komisariátu s rozkazom na príchod o 8-mej hodine ráno podľa mobilizačného plánu. Podľa rozhodnutia NSDC, mobilizácia je schválená v celej krajine,"poznamenal.

09:30 Neznámi páchatelia zastrelili troch dopravných policajtov na kontrolnom stanovišti Brovarskiyskej vyhliadky.

V nedeľu v noci okolo 2-hej hodiny, podľa predbežných informácií, šedé auto Daewo Lanos zašlo niekoľko desiatok metrov vedľa kontrolného bodu, traja muži vystúpili. Došli až k hraničnému priechode a s použitím útočnej pušky zasiahli dvoch policajných dopravných inšpektorov, ktorí sedeli v aute a jedného inšpektora, ktorý stál mimo budovy. Útočníci potom zobrali od obetí služobné pištole a vrátili sa do svojho auta, odišli v smere na Brovary.

Ako informuje Ukr-online.com, aktivisti, ktorí boli v tej čase v okolí, kontaktovali strážny voz, ktorý nebol ďaleko od miesta činu a poskytli opis vozidla. V krátkom čase našli prázdne Daewoo Lanos na ceste do Zazimye. Zločinci zmizli. Na mieste činu sú kriminalisti. 

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Foto: ukr-online.com)

Ukrajina sa pripravuje na
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: Foto: ukr-online.com)

9:10 Pre mimoriadnu situáciu bude zasadať NATO

Dnes sa pre situáciu na ukrajinskom Kryme uskutoční mimoriadne zasadnutie Severoatlantickej rady NATO. Generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen stretnutie zvolal na požiadanie Litvy, Estónska a Lotyšska, ktoré sa odvolali na článok štyri Charty NATO. Podľa tohto článku sa členské krajiny zídu na konzultáciách, ak je ohrozená územná celistvosť alebo politická nezávislosť jedného z nich. Článok štyri bol aktivovaný len štvrtýkrát v histórii aliancie. O pomoc požiadala NATO aj samotná Ukrajina. „Musíme urýchlene zastaviť eskaláciu napätia na Kryme. Spojenci NATO na tom úzko spolupracujú,“ vyhlásil Rasmussen. Dodal, že zasadnutie Severoatlantickej rady sa uskutoční o 14:00 SEČ a následne sa stretne Komisia NATO-Ukrajina.

9:00 Rokujú velitelia ruskej a ukrajinskej flotily, domobrana obsadila všetky letiská

Veliteľ ruskej Čiernomorskej flotily  Alexander Vitko sa dnes v prístave Sevastopoľ stretol s novým veliteľom ukrajinského námorníctva Denisom Berezovským, aby rokovali o normalizácii situácie na Krymskom polostrove. Agentúre Ukrinform to potvrdil zdroj na ukrajinskom ministerstve obrany.
Podľa tohto zdroja v 36. brigáde pobrežnej stráže dnes odvolali najvyššiu pohotovosť vyhlásenú v noci na sobotu. Zbrane a muníciu vojaci odovzdali do skladov a bojová technika sa vrátila na miesta stálej dislokácie.
O rokovaniach veliteľov ruskej a ukrajinskej flotily informoval v sobotu aj Ihor Teňuch, ktorý zastáva funkciu ukrajinského ministra obrany. Dodal, že už prvé kolo rokovaní, ktoré sa konalo v sobotu, viedlo k zmierneniu krízy.
Situácia na Krymskom polostrove je stále napätá. Podľa ruských i ukrajinských médií ruské jednotky obsadili bývalé letisko v meste Džankoj na severovýchodnom pobreží Krymského polostrova.
Ozbrojené skupiny sa v blízkosti spoločnej hranice s Ukrajinou v sobotu pokúsili uzavrieť cestu spájajúcu Moskvu s Krymským polostrovom.

Krymský premiér Aksenov oznámil už v sobotu, že má pod kontrolou všetky vojenské sily, políciu a ďalšie bezpečnostné služby v regióne.

8:40 Kyjev vraj už nemá kontrolu nad svojimi silami na Kryme

Promoskovsky orientovaná krymská samospráva vraj kontroluje prakticky všetky ukrajinské silové štruktúry, ktoré sa nachádzajú na autonómnom ukrajinskom polostrove Krym. Vyhlásil to podľa agentúry Interfax v sobotu večer podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev. Všetky ukrajinské ozbrojené sily na Kryme sú podľa neho blokované, časť z nich je odzbrojená a časť prešla na stranu krymskej administratívy.

Temirgalijev povedal, že "oddiely krymskej domobrany zablokovali vzletovej dráhy všetkých krymských letísk". Krymská vláda vraj tiež prevzala kontrolu nad ukrajinskými policajnými útvarmi v autonómii a úradovňou ukrajinskej prokuratúry. Na stranu obyvateľov Kryma podľa regionálneho vicepremiéra prechádzajú aj útvary protivzdušnej obrany ukrajinskej armády, ktoré sú na polostrove

Situácia na Kryme
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)
.

8:20 Karel Schwarzenberg: Putin argumentuje ako Hitler

Ruský prezident Vladimir Putin obhajuje vojenskú intervenciu na Ukrajine rovnako ako v minulosti Adolf Hitler, reagoval v sobotu na vývoj udalostí na Kryme bývalý český minister zahraničných vecí, šéf strany TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Keď v 30. rokoch minulého storočia chcel Adolf Hitler obsadiť niektorú cudziu krajinu, vždy vyhlásil, že musí ochraňovať tamojších Nemcov. Nech išlo o anšlus Rakúska, obsadenie nášho pohraničia alebo útok na Poľsko... Vždy bolo údajne nutné brániť nemeckých občanov. Tento argument teraz používa Vladimir Vladimirovič Putin, aby obsadil Krym," citoval Schwarzenberga server iDnes.cz.

"Je absolútne jasné, že nejde o ochranu ruských občanov, na ktorých nikto neútočí a sú v úplnom bezpečí. Naopak vidíme jasnú snahu o rozšírenie moci Ruskej federácie, o obsadenie a praktické pripojenie Krymu i s jeho dôležitou námornou základňou v Sevastopole k Rusku," dodal.

8:15 Intervencia na Ukrajine môže ohroziť európsku bezpečnosť

Americký minister obrany Chuck Hagel v sobotu povedal svojmu ruskému partnerovi, že vojenskú intervenciu Ruska na Ukrajine sprevádza riziko vzniku ďalšej nestability a eskalácie napätia, "ktoré môže ohroziť európsku a medzinárodnú bezpečnosť". Informoval o tom Pentagón, ktorý citovala agentúra Reuters.
"Minister Hagel zdôraznil, že bez zmeny na zemi, Rusko riskuje ďalšiu nestabilitu v regióne, izoláciu v medzinárodnom spoločenstve a eskaláciu, ktorá by ohrozila európsku a medzinárodnú bezpečnosť," uviedol vo vyhlásení hovorca Pentagónu, kontraadmirál John Kirby.

Američania demonštruujú pred Bielym
Zobraziť galériu (46)
 (Zdroj: SITA)

8:10 Obama varoval Putina pred dôsledkami porušenia ukrajinskej zvrchovanosti

Americký prezident Barack Obama dnes povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Rusko jasne porušilo zvrchovanosť Ukrajiny tým, že vyslalo svojich vojakov na Krym a varoval ho pred dôsledkami. Citovala ho agentúra Reuters. "USA odsudzujú ruskú vojenskú intervenciu na ukrajinské územie," informoval Biely dom vo vyhlásení o obsahu 90-minútového telefonátu Obamu s Putinom.

Obama súčasne vyzval Rusko, aby znížilo napätie na Ukrajine tým, že stiahne svoje sily nazad na ich základne na Krymskom polostrove a zdrží sa akéhokoľvek zasahovania inde na Ukrajine. Varoval Putina, že "pokračujúce porušovanie medzinárodného práva povedie k väčšej  politickej a ekonomickej izolácii" krajiny, napísala agentúra DPA.     

8:05 Ruské jednotky obsadili ďalšie letisko, na Ukrajine kontaktujú záložníkov

Ruské jednotky obsadili bývalé letisko v meste Džankoj na východnom pobreží Krymského polostrova, informovali dnes ukrajinské i ruské médiá. Podľa agentúry Interfax bolo zaznamenaných aj viacero prípadov, keď neznámi "vyjednávači" prehovárali ukrajinských vojakov, aby zložili zbrane a prešli na stranu "legitímnej vlády" Krymskej republiky.
Po areáli letiska v Džankoji sa stále presúvajú nákladné autá typu KAMaz s ruskými evidenčnými značkami, spresnilo ukrajinské Centrum novinárskeho prieskumu. Podľa slov jeho spravodajcu po obvode letiska stoja vojaci s guľometmi a automatickými zbraňami.
Agentúra UNIAN informovala, že po trase Charkov-Simferopoľ na Krym stále prichádzajú ďalšie vozidlá s ruskými ŠPZ, ktoré sa zastavujú v Džankoji. UNIAN pripomína, že na územie Krymu od soboty večera vchádzajú autobusy s Rusmi vo vojenských uniformách bez rozlišovacích znakov. Podľa miestnych obyvateľov sa označujú za kozákov.

Agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na zdroje na ukrajinskom ministerstve obrany informovala, že ruskí vojaci pod hrozbou použitia zbraní v sobotu večer odviezli z kasární ukrajinskej armády v meste Sudak na Kryme automatické zbrane, pištole a muníciu. V Sevastopole zasa v sobotu obsadili výcvikové centrum ukrajinského námorníctva. Predstaviteľ dočasného ukrajinského prezidenta na Kryme Serhij Kunicyn dnes podľa UNIAN ubezpečil, že ukrajinskí vojaci a štátni úradníci zostávajú verní ústave Ukrajinskej republiky.

8:00 Obama telefonoval o Ukrajine s francúzskym prezidentom a kanadským premiérom

Americký prezident Barack Obama hovoril v sobotu telefonicky aj s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a kanadským premiérom Stephenom Harperom a vyjadrili vážnu obavu nad ruskou vojenskou intervenciou na Ukrajine, uviedol Biely dom. "Lídri sa zhodli, že ukrajinská zvrchovanosť a územná celistvosť musí byť rešpektovaná," uviedol Biely dom vo vyhlásení o dvoch separátnych telefonátoch Obamu.
  
Obama, Hollande a Harper sa tiež zaviazali spolupracovať pri príprave balíku na podporu a pomoc Ukrajine, ktorá presadzuje reformy a stabilizuje svoju ekonomiku, dodal Biely dom.

7:50 Súhlas na vyslanie ruských vojsk na Ukrajine bol vydaný na základe lži

Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, dala v sobotu súhlas na vyslanie ruských jednotiek na Ukrajinu na základe nepravdivej informácie o obetiach z radov občanov Ruskej federácie na Kryme. Podľa agentúry Interfax to tvrdí Andrej Jurov, člen Rady pre ľudské práva pri Kancelárii prezidenta Ruskej federácie.

Podľa Jurova je situácia na Kryme "absolútne stabilná" a "niet najmenšieho dôvodu na vyslanie nejakých jednotiek". "Myslím si, že poriadkové jednotky majú situáciu plne pod kontrolou a niet dôvodu na vyslanie žiadnych vojsk zvonku," spresnil Jurov.

Včerajšie udalosti

Ukrajinskí vrcholní predstavitelia varujú, že ak zasiahnu Rusi, bude to začiatok vojny

Ruský prezident Vladimir Putin včera v telefonickom rozhovore so svojím americkým kolegom Barackom Obamom upozornil na "protizákonné konanie ultranacionalistov na Ukrajine, ktoré má podporu súčasného vedenia" v Kyjeve. V prípade, ak sa násilie rozšíri na Krym a východ Ukrajiny, "Moskva si vyhradzuje právo chrániť svoje záujmy i rusky hovoriace obyvateľstvo," varoval Putin. Reagoval na Obamovo znepokojenie ohľadom plánov Ruska na možné nasadenie ruských ozbrojených síl na území Ukrajiny, na ktoré dnes dala súhlas horná komora ruského parlamentu - Rada federácie.

Rusko porušilo dohodu

Ruskí vojaci v rozpore s dohodami medzi Ruskom a Ukrajinou obsadili pobrežnú základňu v Balaklavi.

NATO sa stretne vo Varšave

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen zvolal na nedeľu zasadnutie Rady NATO. Uviedol, že Rusko musí rešpektovať suverenitu, územnú celistvosť a hranice Ukrajiny, čo sa týka aj pohybu ruských vojsk na jej území.  K situácii na Kryme rokovali aj členovia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Vo Washingtone rokovala bezpečnostná rada USA.

Ukrajina uviedla ozbrojené sily do plnej bojovej pohotovosti

Ukrajina uviedla dnes svoje ozbrojené sily do plnej bojovej pohotovosti a varovala Rusko, že akákoľvek vojenská intervencia by mohla vyústiť do vojny.

Predstavitelia svetových veľmocí apelujú na Rusko, aby nezačalo s vojnovým útokom

Rada federácie povolila použitie vojenskej sily na území Ukrajiny

Horná komora ruského parlamentu veľkou väčšinou schválila v sobotu žiadosť prezidenta Vladimira Putina o použitie vojenskej sily na území Ukrajiny.

Prezident Turčynov zvolal mimoriadne zasadanie bezpečnostnej rady

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov zvolal v sobotu mimoriadne zasadanie Rady národnej bezpečnosti. Rozhodnutie o mimoriadnom zasadnutí šéfov bezpečnostného kabinetu prišlo po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin požiadal hornú komoru parlamentu - Radu federácie - o súhlas s použitím sily na ukrajinskom polostrove Krym.

Proruskí aktivisti a stúpenci vlády sa počas dňa dostali do viacerých potýčok

Okrem Charkova hlásili vypuknutie proruských demonštrácií aj v mestách Doneck a Odesa.  Zranilo sa niekoľko desiatok ľudí. Pri útoku na sídlo administratívy v Charkove utrpelo zranenia 97 ľudí

Ruskí vojaci obsadili niekoľko kľúčových objektov na Kryme

Ruskí vojaci údajne obsadili vojenské letisko na východe ukrajinského Krymu a snažia sa ovládnuť aj protilietadlovú raketovú základňu na západe tohto autonómneho polostrova. Ruskí vojaci ovládli vojenské letisko pri meste Kirovsk, ktoré armáda využíva predovšetkým pre transportné lietadlá. Už v noci na piatok zablokovali ozbrojenci medzinárodné letisko v Simferopole, administratívne stredisko Krymu, a tiež vojenské letisko pri Sevastopole.

Kyjev vyhlásil pohotovosť ukrajinskej armády na Kryme

Kyjev síce oznámil, že nebude na provokácie Rusov na tomto autonómnom polostrove vojensky reagovať, ministerstvo obrany ale uviedlo armádu v oblasti do pohotovosti.

Krymský premiér požiadal Putina o pomoc

Ešte v piatok premiér ukrajinskej Krymskej autonómnej republiky vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby mu pomohol nastoliť v oblasti "mier". Serhij Aksjonov tak urobil prostredníctvom oficiálneho stanoviska, z ktorého citujú tamojšie médiá. "Vyzývam prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina, aby zabezpečil pomoc pri zaisťovaní mieru a pokoja na území Krymskej autonómnej republiky," povedal a dodal, že sa dočasne zmocňuje kontroly nad krymskými ozbrojenými zložkami, flotilou aj pohraničnou strážou. "Všetci velitelia musia plniť jedine moje rozkazy," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu