Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kandidátka na prezidenta Mezenská opäť šokuje: Pózuje na fotke s Jozefom Tisom!

BRATISLAVA – Helena Mezenská šokuje opäť šokuje. Tento raz v rámci kampane na prezidenta obieha Slovensko a stretáva sa s fanúšikmi. Na jednom z mítingov sa zvečnila na fotografii s mužom, ktorý mal na sebe tričko s tvárou prezidenta slovenského vojnového štátu Jozefa Tisa. Kontroverzný prezident bol figúrkou v rukách Adolfa Hitlera a historikmi je považovaný za negatívnu osobnosť. Jediná ženská kandidátka s ním usmiato pózuje na fotografii.

Problém je v tom, že Jozef Tiso bol ako katolícky kňaz a prezident na čele štátu, ktorý kolaboroval s nacistickým Nemeckom. Okrem toho, v dobách slovenského štátu bolo deportovaných do koncentračných táborov vyše 30-tisíc židov. Tiso vyvoláva veľké emócie aj dnes, no historici majú v jeho hodnotení jasno. Vnímajú ho negatívne ako aj postavenie Prvej slovenskej republiky v rokoch druhej svetovej vojny.

Fotka sa objavila na Facebooku po jednej z predvolebných akcií. Helena Mezenská by chcela ako prezidentka presadzovať ochranu pred nárastom a posilňovaním totalitnej a autokratívnej,“ píše na vlastnej stránke. Ibaže, bol to práve Jozef Tiso, ktorý sa stal zosobnením totalitnej moci a autoritárskych právomocí v podobe prezidentského úradu. Na sociálnej sieti sa nad tým pohoršovalo aj niekoľko návštevníkov vytvorenej udalosti.

Kandidátka na prezidenta Mezenská
Zobraziť galériu (1)

Prezidentskú kandidátku sme telefonicky oslovili. „Nebol to úmysel, ja sa stretávam s veľa ľudmi a nemám čas kontrolovať, aké majú tričká, odpovedala nám na otázku, či o tejto fotke vedela. Rozruch okolo fotky však zaznamenala. Viem, že to ľudia riešia na Facebooku, ale nebola som tam niekoľko dní. Na Tisa majú ľudia aj pozitívne aj negatívne názory. Ja privítam podporu aj od kontroverzných ľudí a budem rada, ak svoje názory zmenia. Keď ich nezmenia, tak ich už vyhľadávať nebudem,“ povedala rodáčka z Popradu.

Podľa vlastných slov nie je za žiadny izmy. Nie som ani za komunizmus ani za fašizmus a žiadne izmy neuznávam. Na Jozefa Tisa boli rôzne pohľady. Iba Ježiša Krista všetci uznávali,“ dodala na záver. Zatiaľ však nevedno, či sa dotyčný pán na fotke po stretnutí s prezidentskou kandidátkou odvrátil od kontroverzného Tisa na tú správnu cestu lásky a porozumenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu