Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico sa pustil do Kisku: Pozrite sa na seba, zbohatli ste na úžere!

Diskusia kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky RTVS 12. marca 2014 na Bratislavskom hrade.
Diskusia kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky RTVS 12. marca 2014 na Bratislavskom hrade. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Keď hovoríte o ľuďoch, pozrite sa na seba, ako ste zbohatli, nemusíte moralizovať na moju adresu. V dnešnej predvolebnej prezidentskej diskusii v RTVS to odkázal premiér Robert Fico (Smer-SD) svojmu podľa predvolebných prieskumov najvážnejšiemu súperovi, podnikateľovi a filantropovi Andrejovi Kiskovi.

Ten sa neustále odvoláva na ľudí, sľubuje, že ako prezident bude stáť za nimi a bude protiváhovou vláde.
Fico pripomenul Kiskove pôžičkové spoločnosti Triangel a Quatro a označil ho pre ne za úžerníka. "Nie je žiadnym tajomstvom, že ste zbohatli na úžere. Je evidentné, že činnosť, ktorú ste vykonávali, môžeme nazvať úžera," vyhlásil premiér.

Kiska odmietol úžernícke praktiky, zdôraznil, že jeho spoločnosti pomáhali ľuďom, keď im banky pomoc odmietali. Ficovi odporučil, aby si k tejto téme získal viac informácií. Zároveň vyhlásil, že vláda mala už dávno zakročiť proti úžerníckym spoločnostiam. "Vláda proti nim neurobila nič," vyčítal premiérovi.
Fico reagoval, že existujú dôkazy o tom, že Kiskove spoločnosti klamali ľudí. Kiska naďalej trvá na tom, že neexistuje človek, s ktorým by sa jeho spoločnosti nedohodli, ak nevládal splácať a mal o dohodu záujem. Zároveň sa teší na dôkazy od Fica.

Radoslav Procházka sa Kisku zastal, podľa neho je slovo úžera príliš silný odsudok. Slovnú prestrelku uzavrel Milan Kňažko, ktorý Ficovi sľúbil, že nič ohľadom tejto témy nebude musieť pred druhým kolom dokazovať. "Lebo v druhom kole budem ja a ja nemám takéto prešľapy," odkázal Ficovi. Uchádzači o palác sa pochytili aj pri téme tradičných politikov. Pavol Hrušovský (kandidát Ľudovej platformy, KDH) vyzval Kisku, aby vysvetlil, koho tým myslí. "Sú to politici, ktorí sa obkolesili múrmi, problémy ľudí neriešia," odpovedal Kiska, ktorý je za to, aby do politiky vstupovali nové tváre. Súhlasí aj Kňažko, ktorý si ale nemyslí, že noví politici by mali začínať rovno vo funkcii prezidenta, mali by byť najskôr v politických stranách.

Kiska je presvedčený, že keby sa stal prezidentom, povzbudilo by to nové tváre, aby do politiky išli. "To začnú zakladať nové strany?" spýtal sa Kňažko. "Nehovorím, aby zakladali nové strany, ale môžu vstupovať do strán, robiť reformy," reagoval Kiska. Hrušovský sa ho spýtal, kde bol, keď tradiční politici bojovali s mečiarizmom. Kiska odvetil, že podnikal, zakladal charitu a pomáhal tak ľuďom. Prezidentskí kandidáti hovorili aj o ich predvolebnej kampani. Tvrdia, že nebude stáť viac ako povoľuje zákon. Viacerí sa zhodujú, že hoci už pred začiatkom kampane mali rozmiestnené bilbordy, neporušili zákon, keďže to možno chápať ako informačnú kampaň. Kňažko je presvedčený, že "bol porušený duch zákona". Nepozdáva sa mu výklad, že predvolebná kampaň je len 15 dní a všetko predtým je informačná kampaň.

Kandidáti diskutovali aj o tom, prečo nie sú vyriešené rôzne kauzy. Viacerí tvrdia, že sú za ich vyšetrenie, premiérovi Ficovi vyčítali, že napríklad nie je vyšetrená kauza Gorila. Kandidáti si vymenili názory aj na ústavné zmeny, na ktorých sa dohodli strany Smer-SD a KDH. Procházka očakáva, že k žiadnym zmenám napokon možno ani nedôjde, očakáva, že Smer-SD "pozametá s KDH".

Viacerí kandidáti tiež vyjadrili obavu z koncentrácie moci, ak by sa prezidentom stal Fico ako kandidát Smeru-SD, ktorý má aj ďalšie ústavné funkcie. Fico koncentráciu moci odmieta. Pripomína, že ako prezident by prišiel o viaceré právomoci. Ostatní kandidáti mu neveria, že by bol nadstranícky prezident a že by spájal národ. "To je klasická situácia všetci proti jednému. Mojou úlohou je získať funkciu a riadne ju vykonávať," reagoval Fico. V závere diskusie vyhlásil, že chce byť prezident, za ktorého sa nikto nebude musieť hanbiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu