Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kandidát na prezidenta Peter Osuský: Diktátorov by som na Slovensko nepozval!

Peter Osuský Zobraziť galériu (2)
Peter Osuský

BRATISLAVA - Kandiduje na post prezidenta za stranu Sloboda a Solidarita. Lekár a pedagóg, bývalý predseda Demokratickej strany, zakladateľ Občianskej konzervatívnej strany a od roku 2012 člen strany SaS. Vyštudoval medicínu a pôsobí ako lekár a vysokoškolský pedagóg. V rokoch 1992-94 bol viceprezidentom Slovenskej lekárskej komory a v rokoch 2003 až 2011 prorektorom Univerzity Komenského pre zahraničné vzťahy a člen jej vedeckej rady. Ľudia podľa neho čakajú iného prezidenta, ako majú v súčasnosti.

Aké je základné posolstvo vašej kandidatúry, čo chcete presadiť v prezidentskom úrade?

Chcem byť prezidentom, ktorý zastupuje občanom pred politikmi a nie politikov pred občanmi. Chcem byť prezidentom slušných ľudí, ktorí majú oprávnený pocit, že slušnosť a poctivosť sa dnes nevypláca. Nikomu nie som nič dlžen a som slobodný a nezávislý v rozhodovaní. Žil som tak, že sa nemusím báť stáť si za svojim a nebudem „akoby člen“ nijakého záujmového zoskupenia či strany.

Skúste popísať v krátkosti Vašu minulosť

Môj prastarý otec Ján Krivoss bol signatár Martinskej deklarácie, môj starý otec  prof. PhDr.Thdr. Samuel Štefan Osuský bol filozof a teológ, biskup evanjelickej cirkvi, autor prvých slovenských dejín filozofie. Moji rodičia boli lekári, bol som ich jediné dieťa. Po štúdiách na LF UK som v rokoch 1978 - 1998 ako dermatovenerológ liečil pacientov a učil budúcich lekárov. Spolu s kolegami som sa po Novembri 1989 podieľal na znovuvybudovaní štruktúr, ktoré komunizmus zničil.  Obnovili sme akademické štruktúry na Lekárskej  fakulte. Akademický senát  ma schválil do funkcie prodekana pre pedagogiku. Bol som spoluzakladateľom a následne i viceprezidentom obnovenej Slovenskej lekárskej komory. V časoch zápasov lekárov s ministrom zdravotníctva V.Soboňom som bol v r. 1993 oslovený s ponukou na vstup do  politickej strany. Zakrátko som sa stal podpredsedom a následne predsedom existenčne ohrozenej Demokratickej strany. Po voľbách v r. 1998 som sa stal poslancom NR. V r. 2002 som sa vrátil k práci lekára a v v. 2003 ma Akademický senát Univerzity Komenského schválil ako prorektora UK pre medzinárodné vzťahy. V tejto funkcii som pôsobil do r. 2011. V r. 2006 ma občania  bratislavského Starého Mesta  zvoli po prvý raz a v r. 2010 po druhý raz za poslanca miestneho zastupiteľstva, kedy som sa stal i zástupcom starostky. V r. 2010 som tiež bol zvolený za poslanca Mestského zastupiteľstva Bratislavy. Obe volebné obdobia končia koncom roku 2014. Vo voľbách 2010 som sa po 12 rokoch stal opäť poslancom NR SR a po voľbách v r. 2012 som naďalej poslancom parlamentu.

Aké sú doteraz Vaše životné úspechy?

Mojim najväčším životným úspechom je šťastné manželstvo. Tie ostatné úspechy a neúspechy nech posúdi každý ako uváži. Ale nijaký úspech by som za  ten najväčší nikdy nevymenil. Len vďaka vernej a pevnej opore, ktorou  je  moja manželka, som mohol dosiahnuť to, čo som dosiahol a pritom žiť šťastný život.  Zo všetkých ocenení si najviac vážim zlatú Janského plaketu darcu krvi. Som nositeľom Bronzových a Strieborných olympijských kruhov SOV a viacerých medailí odborných  medicínskych a akademických inštitúcií

Aké je Vaše životné heslo?

To politické krédo je, parafrázujúc  Masarykovo „nebát se a nekrást“ :  Nekradni - a nemusíš sa báť! A to, ktoré je najlepšou radou do života a vďaka ktorému nepoznám jed závisti: Šťastný nie je ten, ktorý má čo chce. Šťastný je ten, ktorý chce to, čo má.

Koľko máte detí?

Štyri (34, 30, 27, 20).

Čo v rámci politického života sa Vám podarilo presadiť?

V r. 1994-1995 sa mojím priateľom na čele s Jánom Langošom a mne  podarilo udržať takmer zanikajúcu Demokratickú stranu. Tá sa následne stala  súčasťou síl, ktoré dokázali poraziť HZDS. Znamenalo to pre Slovensko otvorenie dverí do NATO, členstvo v ktorom bolo, reálne vzaté, podmienkou pre vstup do EÚ. Boli sme to my, poslanci SDK za DS, ktorí prví verejne navrhli zaviesť rovnú daň, ktorá bola zakrátko s úspechom zavedená a výrazne prospela našej ekonomike. V paragrafe 422d trestného zákona sú fašizmus a komunizmus spojené prvý raz v našej histórii posudzované ako rovnaké zlo a verejné popieranie či obhajoba ich zločinov sa stala trestným činom.

Aký je Váš politický vzor? 

Vážim si prezidenta Masaryka, prezidenta Reagana., premiérku Thatcherovú  i veľkého Poliaka Karola Wojtylu. Rodinným vzorom je mi môj prastrýc - politik a diplomat Štefan Osuský.

Ako by ste charakterizovali Vašu manželku, možnú prvú dámu?

Stručne povedané: moja manželka je to najlepšie, čo ma v živote stretlo. Je absolútne čestná a spravodlivá, neuveriteľne pracovitá a obetavá. Stála pri mne v horúčavách i dažďoch pri zbieraní petičných podpisov po celom Slovensku od Skalice po Michalovce, ale i v čase, keď som po práci v nemocnici chodil Slovenskom zápasiac s rezignáciou slušných ľud strácajúcich vieru, že Mečiara dokážeme poraziť. Bez nej opory by som to sotva dokázal.

Opíšte krátky príbeh ako ste sa spoznali s Vašou polovičkou?

Ako študentka  medicíny prišla z Bulharska na štúdiá do Bratislavy a po absolvovaní Lekárskej fakulty prišla na kliniku, kde som pracoval, špecializovať sa ako dermatovenerológ.

Ktorú udalosť v dejinách slovenského národa považujete za najdôležitejšiu?

Ak jedinú, tak vznik ČSR, ak ďalšiu, tak pád komunistickej totality, ak ešte jednu, tak vznik SR.

Aká udalosť od vzniku samostatnosti SR pokladáte za najdôležitejšiu?

Volebnú porážku Mečiarovho hnutia v r. 1998, ktorá zrušila hrozbu „bieloruského“ vývoja Slovenska.

Ktorý štát by ste po zvolení navštívili ako prvý? Bolo by to Česko?

Zrejme áno, i keď by som dal ľudsky prednosť stretnutiu s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom, ktorého krajina je zároveň našim veľmi dôležitým európskym partnerom (Ak nie, prečo?)

Legalizovali by ste ľahké drogy (marihuanu)?

ÁNO

Ste za legalizáciu registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia?

ÁNO

Ste za adopciu detí homosexuálnymi pármi?

NIE

Ste za interrupcie?

NIE

Ste za stiahnutie našich vojakov z Afganistanu?

NIE

Ste za odluku cirkvi od štátu?

ÁNO

Ste za zrušenia amnestií?

ÁNO, (navrhol som ústavný zákon o ich zrušení)

Súhlasili by ste zvýšením kompetencií prezidenta?

NIE (sme parlamentná demokracia a akékoľvek posilnenie právomocí jediného človeka je v slovenských pomeroch vážnym rizikom)

Upozornili by ste hlavy štátov komunistických/(štáty, kde sa viditeľne nedodržiavajú) krajín na dodržiavanie ľudských práv v ich štáte? (Čína, Rusko, Kuba, Bielorusko, Južná Amerika)

Áno, pokiaľ by som s nimi prišiel pri nejakej príležitosti do kontaktu,. Nemienim ich pozývať na Slovensko ani ich navštevovať.

Čo robíte vo voľnom čase, aké máte hobby?

Čítam a moje celoživotné hobby je filatelia.

Ktorý šport obľubujete najradšej?

Ako divák atletiku, box, hokej,  rád som hrával tenis, basketbal a ako páni doktori sme vo fakultnej nemocnici roky hrávali malý futbal. Som vodák, presne vzaté vodný turista, ktorý používal kanoe na ceste za krásami Dunaja.

Boli ste na vojne?

Áno, najprv ako lekár v prvosledovom tankovom pluku v Písku a potom v chemickom opravárenskom závode v Olomouci

Čo najradšej počúvate, akí sú Vaši obľúbení hudobníci?

Beatles, klasický rock, Pavel Bobek a možno pre niekoho prekvapivo Horkýže slíže Mám však rád i klasickú hudbu a špeciálne velebný zvuk organov.

Aké sú Vaše majetkové pomery?

Aké vlastníte auto?

Žiadne, nikdy sme auto nemali.

Aký dom/byt vlastníte?

S manželkou vlastním byt (118m2) vstavaný do podkrovia staršieho meštianskeho domu na bratislavských Palisádach.

Aké luxusné pôžitky využívate?

Život som prežil bez hodiniek a napriek tomu nezvyknem meškať. Šperky nemám, len sobášny prsteň. Na oblečenie si príliš nepotrpím a to, čo sa mi páči, nosím i keď to práve nie je módny hit. S manželkou máme radi náš pekne prestretý stôl, značkový porcelán, strieborný príbor a pekné poháre i šálky. Iné luxusné pôžitky nepotrebujeme.

Kupujete slovenské potraviny? (Vymenujte aspoň 3, pri ktorých ste si istý, že pochádzajú zo Slovenska)

Tatranské mlieko z Kežmarku, liptovská bryndza, záhorácka kapusta a v sezóne i záhorácka špargľa.

Aké sú Vaše obľúbené sladkosti?

Manželkina vianočka a jej vrcholné čertove guľky – všetko podľa tradičných rodinných receptov

Aké je Vaše najobľúbenejšie jedlo?

v zime slovenská kapustnica, v lete bulharský tarator a trvale maďarská saláma firmy Pick

Boli ste členom KSČ?

NIE

Spolupracovali ste s Štb?

NIE

Aká je vaša najobľúbenejšia dovolenková destinácia?

Trvale Londýn a Štiavnické vrchy, perspektívne Toskánsko a Umbria

Aká je Vaša najobľúbenejšia kniha?

Alexander Solženicyn: Jeden deň Ivana Denisoviča

Aký je Váš najobľúbenejší televízny program?

Historie.cs

Aká je Vaša obľúbená farba?

olivovozelená a vlastne takmer každá okrem oranžovej

Kto je Váš obľúbený filmový hrdina?

Šerif Will Kane z filmu „Na pravé poludnie“ v podaní Garyho Coopera

Peter Osuský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu