Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po príchode do volebnej miestnosti Bratislavčan zistil, že už odvolil!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V bratislavskom Lamači sa dnes do volebnej miestnosti jedna z voličiek dobýjala ešte pred jej otvorením. Zmýlila si totiž deň, kedy sa prechádza na letný čas. V Devínskej Novej Vsi zase dvom občanom neprišiel voličský prekaz včas, dovolili im voliť aj bez neho. V Ružinove volič zistil, že už svoj hlas odovzdal. Aj takto dnes prebieha druhé kolo volieb na slovenskú hlavu štátu v hlavnom meste.

"Jeden z voličov sa sťažoval, že prišiel voliť a už bol v zozname voličov zapísaný ako odvolený," povedala hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová s tým, že podnet musí zhodnotiť Ústredná volebná komisia (ÚVK). "Preverili sme to však v niekoľkých krokoch, aj cez register obyvateľov a všetko nasvedčuje tomu, že okrsková komisia postupovala správne," podotkla hovorkyňa. Mimo tohto prípadu podľa jej slov voľby v mestskej časti prebiehajú pokojne.

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi dnes zase podľa starostu Milana Jambora odovzdali svoj hlas aj dvaja voliči, ktorí požiadali o voličský preukaz, ale do dňa volieb im neprišiel. Situáciu preto hodnotila obvodná volebná komisia. "Dohodli sa na tom, že voliči môžu odvoliť, ale preukaz budú musieť následne doniesť na miestny úrad," vysvetlil starosta. 

"Účasť je zatiaľ vyššia, ako bola v prvom kole prezidentských volieb, bolo vyžiadaných tiež o vyše 500 voličských preukazov viac," povedala pre hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová. Viac voličských preukazov vydalo aj Nové Mesto, miestny úrad oň požiadalo 1460 občanov, pričom pri parlamentných voľbách v roku 2012 si ho nevybavila ani tisícka.

Priebeh dnešných volieb je podľa novomestského hovorcu Mareka Tettingera pokojný, bez komplikácii či incidentov. "Je vidieť výrazne vyšší záujem voličov v porovnaní s prvým kolom," zdôraznil.

V Dúbravke narušil priebeh volieb iba podnet strany Smer-SD, ktorý na ÚVK podal sťažnosť pre plagát Dobrého anjela vo vestibule Strednej priemyselnej školy na ulici Karola Adlera, kde volia ľudia zo štyroch volebných okrskov. Podľa Gabriela Kosnáča z organizačného oddelenia miestneho úradu v Dúbravke však tento plagát visí v priestoroch školy už dlho, neobsahuje informácie súvisiace s prezidentskými voľbami a je na mieste, ktoré nepúta pozornosť.

ÚVK tento podnet zamietla. "ÚVK v tomto prípade, ako aj v iných prípadoch, pokiaľ ide o vylepovanie plagátov, hádzanie letákov do schránok alebo reklamu v printových médiách, nie je príslušná konať," uviedla zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová s tým, že súčasná právna úprava tieto situácie nerieši.

V Karlovej Vsi, Lamači a Záhorskej Bystrici je priebeh volieb pokojný. Účasť podľa prednostov Karlovej Vsi a Lamača, Rastislava Velčeka a Michaely Kovári Mrázovej, naznačuje, že bude vyššia ako v prvom kole.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu