Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gašparovič očakáva tesný výsledok, ale nepraje si ho

Ivan Gašparovič s manželkou Silviou
Ivan Gašparovič s manželkou Silviou (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Ivan Gašparovič by bol rád, keby dnešné druhé kolo prezidentských volieb nebolo tesným súbojom dvojice kandidátov, ale myslí si, že napokon budú výsledky tesné. Konštatoval to potom, ako o 11:00 s manželkou Silviou hlasovali vo volebnom okrsku na základnej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

Výsledky bude opäť ako v prvom kole sledovať priebežne počas spočítavania hlasov. „Neviem, či to nazvať napätím, ale samozrejme, že mi záleží na tom, kto do paláca príde,“ povedal Gašparovič, ktorý nie je vo väčšom napätí ako po prvom kole, atmosféra je podľa neho skoro taká istá. 

Kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb bola podľa Gašparoviča podobná ako v okolitých krajinách. „Veľký rozdiel tu nie je,“ povedal. Novozvolený prezident by sa podľa jeho slov v prvých týždňoch mal vyvarovať prostredia, ktoré by ho chcelo ovplyvniť. „Ovplyvniť s iným záujmom, ako sú záujmy štátu a záujmy občanov,“ poznamenal. Nový prezident by sa podľa Gašparoviča maj najskôr skonsolidovať, teda oboznámiť sa s prácou prezidenta, naštudovať si možnosti, ktoré má voči parlamentu a vláde. 

Posledné týždne vo svojej funkcii absolvuje Gašparovič prakticky už v lete, ako sám hovorí, to už bude dovolenkové obdobie. Odhaduje, že bude robiť to, čo robieval v dovolenkovom období. Bude sa však naďalej venovať práci prezidenta. „Veď ústava mi hovorí, že prezident sa musí správať tak, aby bol zabezpečený riadny chod štátnych orgánov,“ dodal. V prípade prezidentskej kompetencie vybrať zo zvolených kandidátov a vymenovať ústavných sudcov sa bude riadiť ústavou. Neočakáva, že by do jeho funkčného obdobia pripadlo menovanie novozvoleného šéfa NS SR. 

Gašparovič dnes odmietol, že by jeho najväčšou chybou v úrade bolo nevymenovanie zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. „To vôbec chyba nebola, to bolo moje rozhodnutie v zmysle všetkého, čo ma oprávňuje z ústavy, aby som menoval alebo nemenoval,“ povedal Gašparovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu