Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia nového prezidenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slováci si dnes v druhom kole volia nového prezidenta republiky. O ich priazeň sa uchádzajú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola - premiér Robert Fico (Smer-SD) a podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.

Voliči môžu svojmu favoritovi odovzdať hlas v 5958 okrskoch. Čas majú do 22.00 h. Voliť môžu plnoletí občania SR s trvalým pobytom na Slovensku aj bez neho, ktorí sú dnes na Slovensku. Volebné právo má vyše 4,3 milióna občanov. Voľbu treba na hlasovacom lístku vyznačiť krížikom do rámčeka pri mene preferovaného kandidáta.

Pre voličov funguje dnes do 22.00 h infolinka. Na číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313 sa môžu voliči informovať o svojich právach a povinnostiach, organizačnom zabezpečení volieb a podobne. Linka je určená výlučne pre voličov. Počas volebného dňa platí volebné moratórium.

Po zatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Oficiálne výsledky potvrdí Ústredná volebná komisia, mala by tak urobiť v nedeľu 30. marca.

Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu