Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Voľby Rómom neprinesú ani prácu, ani lepšie bývanie, tvrdí Orgovánová

Klára Orgovánová
Klára Orgovánová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) verí v čo najväčšiu účasť Rómov na sobotňajších prezidentských voľbách. Bývalá splnomocnenkyňa Klára Orgovánová je naopak skeptická a myslí si, že Rómovia voliť vo veľkom počte určite nepôjdu.

"Rómom, hlavne tým z marginalizovaných rómskych osád, žiadne z doterajších volieb na Slovensku nič konkrétne nepriniesli a ani súčasní kandidáti im nedávajú dôvod, aby k volebným urnám išli," vysvetlila svoj názor Orgovánová. 

"Kandidáti neponúkli nič konkrétne, len sa vystatujú, že majú riešenia," dodala súčasná riaditeľka Rómskeho inštitútu v Bratislave.

Pollák však dúfa, že sa Rómovia slobodnou voľbou rozhodnú pre kandidáta, ktorý naplní ich očakávania. Výzvou, ktorá by ich podľa neho mala motivovať k tomu, aby využili svoje volebné právo, je prezidentova možnosť ovplyvňovať vnútropolitické dianie, obhajovať záujmy občanov a presadzovať hodnoty obsiahnuté v základných ľudských právach a slobodách. 

Orgovánová žiadnu motiváciu nevidí. "Jedinou motiváciou pre Rómov z marginalizovaných rómskych komunít je prežitie a voľby prezidenta im neprinesú ani prácu, ani lepšie bývanie," uviedla Orgovánová.

V súvislosti s informáciami, ktoré pripúšťajú, že aj v týchto voľbách môže prísť ku skupovaniu rómskych hlasov, Orgovánová stroho skonštatovala, že "ak sa to dialo doteraz, nie je dôvod, prečo by sa to neudialo aj v sobotu". Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity bude situáciu počas volieb sledovať prostredníctvom svojich regionálnych kancelárií.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca, prípadné druhé 29. marca. Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer-SD), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, kandidát Koalície občanov Slovenska Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu