Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kandidáti predstavili svoje priority na poste hlavy štátu, diskutoval aj Fico

Prezidentskí kandidáti počas debaty
Prezidentskí kandidáti počas debaty (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jasný politický líder, spolupodieľajúci sa na vytváraní stability a usilujúci sa o sociálny zmier. Taká je predstava o ideálnej prezidentskej misii jedného z kandidátov na prezidenta, premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD). Predseda vlády tieto slová vyslovil na dnešnom diskusnom stretnutí HNClubu, kde sa prvýkrát stretol s ostatnými najvážnejšími prezidentskými kandidátmi.

Fico sa vyjadril, že ak by dostal dôveru od občanov a stal sa prezidentom, usiloval by sa o dobrú spoluprácu s vládou a parlamentom i politickými stranami, takisto o efektívnu komunikáciu so sociálnymi partnermi – zamestnancami, zamestnávateľmi i obcami. "Ak by si ľudia po piatich rokoch povedali, že mali prezidenta, ktorý toto robil, považoval by som to za splnenie misie," uviedol Fico. Váha prezidenta a jeho význam bude v budúcnosti rásť. Nie ani prostredníctvom rozširovania kompetencií, ale významom, ktorý bude mať prezident pri riadení štátu. "Niekto musí jasne dávať do popredia, čo je jasné, čo je normálne, čo je štandardné a ovplyvňovať takto život v našej krajine i v rámci EÚ," uviedol Fico, ktorý chce na prezidentskom poste zužitkovať svoje skúsenosti zo štandardnej politiky.

Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS) by ako prezident chcel otvoriť veľké témy a vniesť kultúru do politického dialógu. "Chcel by som, aby sa v politike súťažilo a nie bojovalo, tak ako je tomu teraz," uviedol Hrušovský. "Práve tento politický boj a nie súťaž vedie k zvyšovaniu napätia a extrémizmu, čoho výsledkom je to, čo sa v novembrových voľbách udialo v Banskobystrickom kraji," dodal prezidentský kandidát.

Andrej Kiska (nezávislý) považuje za najdôležitejšie vrátiť dôveru občanov v prezidentský úrad. Úlohou prezidenta by podľa Kisku malo byť zaujímanie sa o skutočné problémy ľudí a to, ako ich život ovplyvňujú napríklad prijímané zákony. "Pokiaľ má prezident vedomosť o tom, že sa prijíma zákon, ktorý nie je v prospech ľudí, mal by to dať pred ľuďmi jasne najavo vláde i parlamentu," povedal Kiska. "Takéhoto prezidenta nebude ignorovať žiadna vláda," dodal.

Radoslav Procházka (nezávislý) by chcel obnoviť základnú rovnováhu medzi štátom a občanom.  "Pre mňa je dôležité, aby sme vytvorili pocit, že nielen občan má povinnosti, ale aj nároky voči štátu, ktoré majú byť uspokojené," uviedol. Chce takisto vrátiť dôveru v spravodlivosť. Jeho ambíciou je byť aktívny v ekonomickej diplomacii, ktorá prinesie nové zákazky i nové pracovné miesta.

Občiansky kandidát na prezidenta Ján Čarnogurský by po piatich rokoch vo funkcii rád skonštatoval, že krajina má jasné priority vo vnútornej a zahraničnej politike. 

Splneným snom ďalšieho občianskeho kandidáta Milana Kňažka po piatich rokoch v prezidentskej funkcii je vidieť na Slovensku prosperujúcu občiansku spoločnosť. K tomu by chcel prispieť aj svojím postojom v rámci spolupráce medzi vládou a parlamentom. Je dôležité, aby konali v zhode, pripustil Kňažko. To však môže podľa neho nastať aj vtedy, ak nebudú z jednej strany a budú mať rôzne názory. "Chcel by som vás uistiť, pán premiér, že vo všetkom, čo budete robiť dobré pre túto krajinu,  budem vám oporou,"  obrátil sa Kňažko k Ficovi. „Naopak, ak budem cítiť, že zákony podporujú stranícky záujem, zvýhodňujú menšinu občanov, budem takéto zákony vracať," zdôraznil Kňažko počas diskusnej relácie HNClub.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu