Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Politici by mali viac navštevovať chudobné regióny, tvrdí Šimko

Jozef Šimko
Jozef Šimko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Vládni politici dnes nepoznajú pomery, v ktorých žijú ľudia v chudobných regiónoch Slovenska. Prezident by mal preto využiť váhu svojej osobnosti, vplývať na vládu a do týchto regiónov nasmerovať jej kroky. Uviedol dnes kandidát na prezidenta a súčasný primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Obrovskou možnosťou prezidenta podľa neho je, že spolupracuje s vládou a môže ju ovplyvniť, aby do regiónov nasmerovala zahraničného investora či poskytla finančné prostriedky pre domácich podnikateľov.

Medzi svoje priority zaradil teda nominant Strany moderného Slovenska riešenie nezamestnanosti. "Gemer a Malohont, tam je momentálne miera nezamestnanosti 31,6 percenta, čo je úradné vyhlásenie, ale osobne si myslím, že prevyšuje až 40, 41 percent. Primátor ale nezamestnanosť nevyrieši," poznamenal Šimko. Slovensko preto podľa jeho slov potrebuje prezidenta z ľudu, ktorý pozná problémy ľudí v týchto regiónoch a vie na ne upozorniť. Šimko chce tiež odstraňovať regionálne rozdiely a riešiť úverové zaťaženie Slovenska.

Medzi najväčšie problémy Slovenska podľa ďalšieho z kandidátov na prezidenta Stanislava Martinčka (Koalícia občanov Slovenska) patria korupcia, súdy, rómsky problém a chudoba. Práve týmto oblastiam by sa chcel venovať ako prezident. "Čo ale môžeme riešiť so súdmi, keď ľudia, ktorí sú za fungovanie súdov zodpovední povedia, že Slovensko nie je právny štát?" pýtal sa. Krajina by sa preto podľa jeho slov mala v prvom rade zbaviť skorumpovaných politikov a zmeniť systém. Konkrétne riešenia však nepovedal.

Proti korupcii chce 61-ročný kandidát na post prezidenta bojovať trestnoprávnou zodpovednosťou. "Na Slovensku by sa vyriešila korupcia, keby každý, kto je v štátnej správe, niesol za svoj podpis zodpovednosť," myslí si Martinčko. Rómskym dievčatám by zase navrhol platiť príspevok, ak by neboli tehotné. "Nenarodia sa nevinné deti, ktoré trpia," podotkol, no zároveň pripustil, že rómsky problém to nevyrieši.

Podľa rimavskosobotského primátora Rómom treba dať hlavne prácu. Vysvetlil, že v Mestskom zastupiteľstve Rimavskej Soboty prijali opatrenie, že vyčlenia 32 hektárov pôdy, ktoré ponúknu rómskym spoluobčanom. "Jeden ár za jedno euro, nech poľnohospodária. Ak im dáme pracovať len 32 hodín mesačne, to nie je riešenie," poznamenal Šimko.

Obaja kandidáti sa zhodli, že na prezidentskú kampaň sa nechystajú míňať veľké finančné prostriedky a obaja sa tiež chcú dostať do druhého kola volieb. Martin Slosiarik z agentúry Focus zhodnotil, že obaja kandidáti zrejme oslovia najmä ľudí vo svojom okolí, teda relatívne malý okruh voličov. Šimkovi by však podľa jeho slov zviditeľnenie v prezidentských voľbách mohlo pomôcť pri jesennej opätovnej kandidatúre na primátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu