Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

I. RYBAN: Európske fondy nesmú zostať jediným zdrojom financovania rozvoja

Igor Ryban
Igor Ryban (Zdroj: TASR)

ŽILINA – Európske fondy by mali byť kľúčovou otázkou rozvoja Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), no nesmú zostať jediným zdrojom financovania. Nezávislý kandidát na predsedu ŽSK, 48-ročný riaditeľ spoločnosti Igor Ryban z Višňového v okrese Žilina, by ich v prípade úspechu vo voľbách najradšej videl v sociálnej oblasti, zdravotníctve, regionálnom rozvoji a doprave. Rozhovor s I. Rybanom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

O post predsedu ŽSK sa uchádzate ako nezávislý kandidát. Máte už predstavu o personálnom obsadení Úradu ŽSK v prípade úspechu vo voľbách?

Ako človek pracujúci v manažmente mám jasnú predstavu o mojom budúcom pôsobení v ŽSK. Určite využijem schopných a pracovitých ľudí. Budem postupovať podobne ako pri nástupe do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline, kde sme vykonali personálne zmeny, ale v maximálnej miere sme využili kmeňových pracovníkov. V tejto oblasti je potrebné zastabilizovať personál pracujúci v ŽSK, nakoľko k dnešnému dňu je fluktuácia pracovníkov veľmi vysoká.

Neobávate sa, že v prípade vášho zvolenia za predsedu ŽSK by ste sa mohli dostať do sporu so zastupiteľstvom, ktoré býva zložené najmä z klubov jednotlivých politických strán?

Od samotného začiatku chcem sledovať líniu zastupovania všetkých občanov ŽSK, bez rozdielu či ide o občanov Smeru, KDH, SDKÚ, a tak ďalej. Preto ponúknem vždy riešenie, ktoré bude smerované k obyvateľom nášho kraja. V činnosti ŽSK majú svoju úlohu poslanci, ale taktiež aj predseda samosprávneho kraja má svoju dôležitosť. Vychádzam z toho, že pri rozumnom vládnutí bude existovať seriózna dohoda. No a v neposlednom rade bude zaujímavé, koľko poslancov z 57 bude nezávislých.

Prvé kroky po vašom zvolení za predsedu samosprávneho kraja by podľa vás mali viesť k zastaveniu ekonomického, sociálneho a spoločenského prepadu. V čom sa tento prepad najviac prejavuje?

Bohužiaľ, aj v súčasnosti sa pripravuje obchod, ktorý je minimálne neštandardný. Ide o prenájom lekární v zariadeniach ŽSK pre firmy z Českej republiky. Po prenájme príde zdravotné zariadenie o príjmy z lekární. Bude to mať negatívny dopad na celkový rozpočet uvedených zariadení. Pre vybilancovanie bude potrebné navýšiť dotácie z rozpočtu ŽSK. Toto nie sú správne rozhodnutia, ktoré by mal šikovný a múdry manažér urobiť. Ďalším ekonomickým nezmyslom je predaj zariadení – budov polikliník z majetku ŽSK firmám, ktoré sú obchodnými firmami v zdravotnom prostredí.
Do sociálnej oblasti sa začalo investovať viac až teraz, v čase pred voľbami. Samotný predseda sa málo venoval práve tejto oblasti. Nestačí len vyčleniť časť finančných prostriedkov z rozpočtu, a potom podľa zásluh rozhodnúť, kto dostane na rekonštrukciu budovy, a to je všetko. ŽSK má podstatne viac možností, ak má vedenie dostatok nápadov a myšlienok. Ja mám pripravené riešenie v uvedenej oblasti, ktoré pomôže celému ŽSK. Je to veľmi jednoduché riešenie, len ho vedenie nechcelo vidieť.
Aj v oblasti dopravy mám pripravený projekt, ktorý opäť pozdvihne región na vyššie spoločenské miesto. Nie je to len otázka projektov na rozvoj cestnej siete, čo je jednoduché a každý to robí. Opäť je potrebné využiť možnosti regiónu, ktoré sa nám ponúkajú. Súčasne týmto riešením sa v podstatnej miere rozvinie cestovný ruch.
Za pomoci týchto projektov sa zastaví spoločenský prepad v našom regióne, nakoľko sa budú postupne zväčšovať možnosti zamestnania obyvateľov a v každom prípade budú mať podporu firmy v našom regióne.

V čom vidíte najväčšie nedostatky v doterajšom napĺňaní kompetencií ŽSK?

V súčasnej dobe vidím najväčší problém v tom, že sa mi zdá vedenie ŽSK už "vyhorené". Stráca sa kreativita, nápaditosť a chýbajú nové myšlienky. Je bežnou praxou, že sa v podnikateľskom prostredí obmieňajú jednotlivé posty práve preto, aby nedochádzalo k "vyhoreniu".
Príklad z inej oblasti. Regionálny rozvoj na ŽSK zlúčili s odborom dopravy, lebo aj vláda zlúčila ministerstvo dopravy a regionálneho rozvoja. Takto to nemôže fungovať. Nie je možné, aby dva silné odbory boli takto nekoncepčne a neodborne riadené. Ďalej mi chýbajú v ŽSK dlhodobé strategické myšlienky rozvoja jednotlivých oblastí. Odpredaj majetku nie je strategické rozhodnutie dlhodobého charakteru. Naopak, strácajú sa budúce možnosti rozvoja, z čoho práve môžu plynúť príjmy pre rozpočet ŽSK.

V oblasti tranzitnej dopravy je situácia v ŽSK na viacerých miestach kritická, čo ovplyvňuje aj situáciu na cestách II. a III. triedy v kompetencii samosprávneho kraja. Aké opatrenia a na ktorých úsekoch treba podľa vás prijať na zlepšenie tejto situácie?

Ako sme doposiaľ hovorili o nedostatkoch strategických rozhodnutí a prázdnom období, kedy sa v našom ŽSK pracovalo veľmi pomaly, tak oblasť dopravy je presne tým, kde je vidno aktivity súčasného vedenia. Ak predseda má súčasne byť poslancom v Národnej rade SR a pritom riadiť ŽSK, je tu vidieť výsledok. Mám riešenie a profesionálnych ľudí, ktorí sú pripravení začať realizovať projekty pre rozvoj v uvedenej oblasti. Veľmi rád by som ich uviedol. Ale tak, ako sa stal čítankou mojich protikandidátov môj volebný program, budem trošku opatrný. Môžem ale sľúbiť voličom, že v okamihu po mojom zvolení, na druhý deň po oznámení oficiálnych výsledkov, zorganizujem tlačovú konferenciu, kde všetky moje projekty komplet odhalím. Dnes môžem povedať, že sú pripravené v oblasti nového systému riadenia celého ŽSK, v oblasti zdravotníctva, v oblasti sociálnej starostlivosti, regionálneho rozvoja, školstva a samozrejme aj dopravy. V doprave mám pripravený projekt, ktorý bude postupne zasahovať územie celého Slovenska. Práve ŽSK má veľké predpoklady pre jeho rozvoj.

Kľúčovým pre rozvoj ŽSK v nadchádzajúcom období majú byť financie z európskych fondov. Do ktorých oblastí by mal samosprávny kraj investovať získané finančné prostriedky a prečo?

Súhlasím, že financie z európskych fondov by mali byť kľúčovou otázkou pre rozvoj nášho regiónu, no nesmú zostať jediným zdrojom financovania rozvoja. V otázke investovania európskych fondov a ich smerovania je najskôr dôležité vedieť, ako bude naformulovaný Národný strategický rozvojový rámec. Tento dokument po schválení vládou SR bude predložený na schválenie Európskej komisii. Až po tomto schválení bude možné začať plánovať, kam budeme môcť umiestniť európske peniaze.
Osobne by som ich najradšej videl v sociálnej oblasti, zdravotníctve, regionálnom rozvoji a doprave. Toto sú oblasti, kde ŽSK má potrebu najviac investovať a budú slúžiť pre nás všetkých. Je potrebné sa zamyslieť nad sofistikovanými projektmi a riešeniami. Sú tu, len je potrebné ich pripraviť, spracovať a potom zrealizovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu