Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Richard Raši a jeho Sedem divov košického kraja

Sedem divov Košického kraja Zobraziť galériu (5)
Sedem divov Košického kraja (Zdroj: Richard Raši)

KOŠICE – Kandidát na predsedu KSK Richard Raši, dôverne pozná Košický kraj a v posledných mesiacoch navštívil množstvo miest, kde sa stretol nielen s úžasnými ľuďmi, ale ešte lepšie spoznal krásy nášho regiónu.

S primátorom Richardom Rašim sme sa porozprávali, ktoré  miesta považuje za naj. Prezradil nám tiež svoj rebríček 7 divov. Práve rozvoj cestovného ruchu a turizmu je jedným z významných bodov v jeho programe, ktorý naplní, ak mu občania vo voľbách do VÚC prejavia dôveru. „Cestovný ruch má dopad na rôzne sféry života v jednotlivých častiach nášho kraja. Môže výrazne ovplyvniť služby, zamestnanosť ako aj pozitívne zviditeľniť Košický kraj nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Z roka na rok, počet turistov v našom kraji stúpa a my sa musíme snažiť, aby od nás odchádzali s dobrým pocitom, aby tu vždy našli lepšie a lepšie služby, atraktívnejšie podujatia a samozrejme milých ľudí. O prírodu a prírodné krásy sa nebojím. Tých máme požehnane, len sa musíme o ne dobre starať. Významnú úlohu pre rozvoj turizmu robí aj krajská organizácia Košice Región Turizmus, a robí to dobre.“

Richard Raši netají, že všetky kúty nášho kraja ho niečím zaujali a vybrať tie NAJ, je preňho veľmi náročné. „Myslím si, že Košický kraj sa má čím pýšiť. Sú tu také miesta, ktoré nám môže závidieť celý svet. Neviem, ktoré miesta mám vypichnúť, lebo všade je krásne. Do 7 divov by som zaradil:

1. Kaštieľ v Betliari – ktorý je perlou medzi kaštieľmi na Slovensku a je aj najnavštevovanejší v našom regióne. Je obklopený nádherným parkom a je jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po roku 1945 zachoval so svojím pôvodným zariadením a zbierkami. Všetko, čo sa v interiéroch nachádza, patrilo členom rodu Andrássy.

2. Spišský hrad - ktorý svojou rozlohou prevyšujúcou 4 hektáre sa považuje za jeden z najväčších hradných komplexov strednej Európy. 

3. Slovenský raj – kde sú skutočne najkrajšie turistické zaujímavosti na Slovensku. Od minulého roku v ňom po 40 rokoch obnovili aj vstup do rokliny Kyseľ. Je tu ferrata, ktorá nadchne aj milovníkov adrenalínových zážitkov.

4. Morské oko – Je to unikátne sopečné jazero vo Vihorlatských vrchoch. Morské oko sa nachádza vo Vihorlatských vrchoch a je najväčším jazerom tohto pohoria. Zároveň je to najväčšie zahradené sopečné jazero na Slovensku z rozlohou 13 ha. Nad Morským okom sa týči Jedna z dominánt Vihorlatských vrchov – Sninský kameň s nádherným výhľadom

5. Jazierko Beňatina – Je to jazierko s krásnou tyrkysovo modrou vodou, pripomínajúcu Plitvické jazerá. Vzniklo po ukončení ťažby vápenca v kameňolome, v jeho okolí sa nachádza zaujímavá travertínová stena, na ktorej je odtlačok, ktorý vraj pripomína veľrybu.

6. Drevené kostolíky – Sú drevené stavby sakrálneho a sú to národné kultúrne pamiatky. V Ruskom Bystrom sa nachádza drevený Chrám prenesenia ostatkov sv. Mikuláša a tiež je zapísaný v UNESCO

7. Jaskyne – V našom regióne sa nachádza najviac jaskýň na Slovensku. Zvlášť bohatý je okres Rožňava, kde sa nachádzajú najznámejšie naše jaskyne a všetky sú mimoriadne atraktívne. Spomeňme aspoň Domicu, Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, Gombaseckú alebo unikátnu Dobšinskú ľadovú jaskyňu.

Samozrejme môj zoznam môže byť oveľa dlhší. Máme gejzír v Herľanoch, alebo náš krásny Dóm sv. Alžbety, vodnú nádrž Ružín, svetoznámu vinohradnícku oblasť Tokaj, Zemplínsku Šíravu...:“ dodáva R. Raši. 

Viac o téme: Richard RašiKošický krajŽupné voľby 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu