Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Väčšina Bratislavčanov stále netuší, kde je sídlo VÚC, tvrdí Richard Sulík

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA – Vyššie územné celky (VÚC) nie sú veľmi významné a väčšina Bratislavčanov stále ani len netuší, kde má bratislavská VÚC svoje sídlo, hovorí predseda okrskovej volebnej komisie na Jelenej ulici v Bratislave a zároveň predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

 „A tomu zodpovedá aj volebná účasť. Mám cieľ, aby sme v našom volebnom okrsku dosiahli 30-percentnú účasť. Bude to 'na knap', ale mohlo by sa to podariť,“ uviedol Sulík. Prekvapením je podľa neho fakt, že chodí voliť aj viac mladých voličov.

Sulík si tiež myslí, že nízka volebná účasť súvisí aj s únavou ľudí, keďže na Slovensku je pätoro volieb. "Máme komunálne voľby, voľby do vyšších územných celkov a voľby do Národnej rady SR. Potom sa volí prezident a do europarlamentu. Keby boli len štyri, bolo by to možno lepšie," skonštatoval Sulík, ktorý by intuitívne kraje zrušil. "Nešiel by som ich ale okamžite rušiť, ale prediskutoval by som to s ľuďmi, čo majú do toho čo povedať, aby sme neurobili nejakú chybu," doplnil Sulík.

Jeho slová o tom, že mnohí stále kraje nepoznajú, potvrdzuje aj 33-ročná Jana. "Keď sa bavím s ľuďmi v mojom veku, tak mnohí ani nevedia, čo sú to územné celky, čo majú na starosti, čo riešia, aké peniaze a kam idú," povedala. Sama voliť chodí pravidelne. "Myslím si, že všetci by mali volebné právo využiť, veď niekedy ženy niekde ani volebné právo nemali," myslí si mladá Bratislavčanka. Volebným právom podľa nej môže každý vyjadriť svoj názor na smerovanie spoločnosti, prípadne ho zmeniť. Súhlasí s ňou aj 44-ročný Daniel. "Zaujíma ma to a nechcem, aby môj hlas prepadol," zdôvodnil.

Do volebných miestností chodia pravidelne aj starší občania. Avšak aj v ich radoch sa nájdu takí, ktorí už voliť nechcú a toto právo prenechávajú mladým. "Došiel som k presvedčeniu, že ja som si všetky svoje občianske povinnosti, čo sa volieb týka, splnil v minulosti. Myslím si, že volebné práva a povinnosti treba dať predovšetkým mladým ľuďom, ktorí by mali rozmýšľať nad tým, ako chcú a budú žiť tým, že volia a dajú svoj hlas aj v týchto voľbách," vysvetlil pán Ján.

V Starom Meste môže dnes hlasovať 40.876 oprávnených voličov. V hlavnom meste SR môže svoje volebné právo uplatniť celkovo 402.773 oprávnených voličov. Bratislava je rozdelená do 11 volebných obvodov a 403 volebných okrskov.

Viac o téme: Richard SulíkŽupné voľby 2017
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu