Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

RTVS spustila diskusie k župným voľbám: FOTO Bizár hneď na úvod! Pornokravata a gruppensex

Včerajšia debata kandidátov v župných voľbách v Bratislavskom kraji. Zobraziť galériu (6)
Včerajšia debata kandidátov v župných voľbách v Bratislavskom kraji. (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Včerajšia diskusia na RTVS 2 vyvolala vášnivú debatu. Predstavili sa takmer všetci kandidáti, no pri niektorých je na mieste váhať, či sú vhodnými kandidátmi. Padli obvinenia z netransparentného financovania volebnej kampane, reči o administratívnom appendixe i gruppensexu v slovenskej politike.

Prvá zo série debát k župným voľbám na RTVS bola venovaná kandidátom v Bratislavskom kraji. Z osemnástich kandidátov si do stoličiek sadlo sedemnásť kandidátov. Vyše dvojhodinová debata však bola skôr predstavovaním samotných kandidátov a ich plánov, než ich konkrétnych riešení na problémy Bratislavy.

Kuriózny úvod

Úvodné slová mnohých kandidátov boli naozaj kuriózne. Každý sa zrejme snažil osloviť svojich voličov čo najlepšie, nechýbala ani nápaditá kravata Leineroviča. "Mám zvláštnu kravatu. Politika v súčasnosti je politický gruppensex na Slovensku a slovenskí politici vraj navzájom sexujú a Slovákov a Slovensko denne ožobračujú. Dokedy? Snáď do volieb županov," zdôvodnil výber svojej kravaty apolitik, kandidát za Nový parlament.

RTVS spustila diskusie k
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RTVS)

Andrej Trnovec sa obrátil na ľudí s tým, že potrebujú kandidáta, ktorý odmieta politické gestá marketingových agentúr aj predvolebné sľuby vyplývajúce zo sociologických prieskumov. "Musia mať možnosť odmietnuť nositeľov pozlátok a mimikier," dodal na úvod Trnovec. Nechýbal ani Martin Jakubec, ktorého podľa jeho vlastných slov netreba ani predstavovať.

"Myslím si, že Martina Jakubca netreba predstavovať v širšom kontexte," dodal rodený Bratislavčan a nezávislý kandidát. "Viem, že mnohí moji kandidáti buď nehovoria o doprave nič, alebo hovoria veci, ktoré nemajú zmysel. Mnohí môj program opísali, ale originál je vždy lepší ako kópia," povedal na úvod Jozef Uhler. 

Ľubomír Huďo
Zobraziť galériu (6)
Ľubomír Huďo  (Zdroj: RTVS)

Ján Mrva sa pýtal ľudí, čo by robili, ak by mali čarovný prútik a Ľubomír Huďo na úvod ostro poukázal na nedostatočné informovanie o funkcii VÚC. "Najväčším problémom je existencia VÚC, otázka znie, či sa dá zreformovať systém a či VÚC môže naozaj slúžiť občanom, alebo je to len administratívny apendix."

Najväčším problémom je doprava

Všetci kandidáti sa zhodli na tom, že jedným z najväčších problémov je dopravná situácia v Bratislave. Hodinové kolóny a dopravné kolapsy v celom regióne sú podľa Krajcera vizitkou posledných dvoch "hláv" Bratislavy Pavla Freša a Milana Ftáčnika. "Po štyroch rokoch vidím, že kraj sa za tie roky nikam neposunul, je tu úplná stagnácia. Problém je v tom, že na čele kraja hlavného mesta sú dlhodobo údržbári," povedal s tým, že zodpovednosť leží na ich pleciach.

Podľa Uhlera však nekolabuje mestská hromadná doprava. "Kolabuje doprava prichádzajúca z regiónu, pretože ľudia v regióne nedostanú inú ponuku ako ísť autom. No aj v rámci MHD je stále čo vylepšovať," povedal s tým, že v Rakúsku a v Českej republike podobné veci fungujú.

RTVS spustila diskusie k
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RTVS)

Jedným z Frešových riešení je doprava zadarmo, no Frešovo riešenie narazilo na kritiku. "Doprava zadarmo je bezbrehý populizmus na úrovni Roberta Fica a vlakov zadarmo," myslí si Juraj Droba, ktorý zároveň dodal, že výsledkom sú len prepchaté vlaky a kvalita sa radikálne znížila.

"Do mesta nesmie prísť ani jedno auto naviac," podľa Mrvu musia posilniť električky či vlaky s tým že autá musia ostať na kraji mesta. Možnosťou sú podľa neho aj parkovacie domy. Medzi ďalšie problémy patrili celková sociálna situácia v kraji, ale aj nedostatočné povedomie ľudí o funkciách a úlohách župy.

RTVS spustila diskusie k
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RTVS)

Netransparentné financovanie

Daniel Krajcer upozornil na netransparentné financovanie kampaní. "Druhým základným problémom je, ak niekto podvádza pri financovaní svojej kampane, tak isto sa bude správať aj ako župan," povedal na adresu ostatných kandidátov. Frešo vraj vynašiel perpetum mobile. "Ešte hodinu pred reláciou bolo na vašom účte mínus 26 centov. Už týždne kampaňujete intenzívne a nemáte žiadne príjmy," Do tejto kategórie zaradil aj Ftáčnika a Rudolfa Kusého, ktorý mal podľa neho najdrahšiu kampaň a prekročil limit 250-tisíc eur. "V týchto voľbách hrozí veľký volebný podvod."

RTVS spustila diskusie k
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: RTVS)

Ftáčnik s Frešom sa voči vyjadreniam ohradili. Krajcer obvinil z netransparentnosti aj Rudolfa Kusého, no ten je vraj na útoky podobného typu zvyknutý. Krajcer sa obáva, že 4. november bude dňom závislosti, ak ľudia zvolia jedného z týchto troch kandidátov. 

"Sú to žoldnieri kapitálov a oligarchov. Ten, kto dostane peniaze na kampaň, ten bude závislý od tých, ktorí mu to dali." povedal Jalal Suleiman, kandidát na KSS, a zároveň vyzval Krajcera, aby ozrejmil svoje financovanie. "Moju kampaň budú platiť László Sólymos, Juraj Miškov, Martin Jóna a ja sám osobne. Nikto iný mi na túto kampaň neprispeje ani centom."

Básnička na záver

Každý z kandidátov predstavil Na spestrenie debaty využil Leinerovič svoje posledné sekundy naozaj svojsky, kandidátom a divákom zarecitoval básničku na záver. "Ja sa prihovorím veršom. Slovensko milované naše, dáme ti um a srdce naše. Slovensko zmenu potrebuje, nešťastie, radosť, chleba tu je. Za stôl vzájomnosti sadnime, svetlo lásky a dobra zažnime. Dnes politiku spoločne odmietnime, ovocie sladké zožnime. Peniaze na to neminieme, keď slobodnou voľbou rozhodneme. Voľme hnutie hlas občana, voľme Nový parlament - hlas občana."

Viac o téme: DiskusiaBratislavský krajŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu