Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SMK: Výsledok v Banskobystrickom kraji ovplyvní slovenskú politiku

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Porazený kandidát na post predsedu Trnavského samosprávneho kraja a predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi na dnešnom brífingu povedal, že výsledok volieb v Trnavskom kraji je preňho dôstojný aj napriek nenaplnenému cieľu.

V druhom kole získal 31 884 hlasov, pričom vzrástla jeho podpora najmä v okresoch Dunajská Streda a Galanta. Predseda SMK sa vyjadril aj k výsledku v Banskobystrickom kraji, kde vyhral vo voľbách predsedu kraja Marian Kotleba (ĽSNS). Podľa Berényiho tento výsledok výrazným spôsobom ovplyvní celú slovenskú politiku. "Slovensko vnímali európske inštitúcie, ale aj USA, ako stabilnú demokraciu, kde nemajú extrémistické zoskupenia vplyv. Teraz však očakávam zvýšenú pozornosť európskych inštitúcií aj USA," povedal Berényi.

Výsledok volieb v Banskobystrickom kraji a tento stav je podľa predsedu SMK výsledkom neriešenia sociálnych otázok a rómskej problematiky. Riešenie týchto problémov nie je jednoduché, no problém vidí aj v tom, že vláda im nevenuje dostatočný priestor. "V Banskobystrickom kraji máme päť poslancov, ktorí rozhodne nebudú spolupracovať s Marianom Kotlebom. Sme ochotní spolupracovať so všetkými stranami, ktoré vyznávajú demokratické princípy, aby sme eliminovali extrémizmus na Slovensku," povedal Berényi. 

Vo voľbách v Trnavskom kraji bol podľa Berényiho rozhodujúci výsledok v meste Trnava, kde sa podarilo víťazovi vo voľbách Tiborovi Mikušovi (NEKA) získať veľký náskok. Ako povedal Berényi, na tomto má zásluhu aj predseda vlády Robert Fico, ktorý Mikuša podporil. 

"Udržali sme v týchto voľbách počet poslancov v krajoch, máme ich 38. Znamená to, že sme vytvorili dobrý základ na ovplyvňovanie politiky samosprávnych krajov, ako aj základy pre snahu dostať sa do NR SR," povedal Berényi. 

Predseda SMK zároveň povedal, že SMK by chcelo mať podpredsedu v Trnavskom kraji. Svoju kandidatúru však nepotvrdil. Koho strana nominuje, to bude otázka vnútorných rozhovorov s poslancami za SMK. O post podpredsedu sa bude SMK snažiť aj v Bratislavskom kraji, kde Berényi vyzdvihol prácu podpredsedníčky Gabrielly Németh za obdobie 2009 až 2013. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu