Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Antifašisti vyzývajú Maňku, aby odmietol diskusie s Kotlebom v médiách

Kandidát na predsedu BSK Marián Kotleba
Kandidát na predsedu BSK Marián Kotleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) v Banskej Bystrici vyzýva kandidáta na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku, aby odmietol akékoľvek prípadné návrhy na priame diskusie s protikandidátom Marianom Kotlebom v informačných médiách všetkého druhu.

Uvádza sa to v tlačovom vyhlásení z Kremničky, ktoré SZPB poskytol. Dôvodom je skutočnosť, že Kotleba reprezentuje na politickej scéne extrémnu pravicu. "Dnes, keď si s pietou pripomíname 69. výročie začiatku tragédie v Kremničke, uvedomujeme si viac ako inokedy hrôzy fašizmu a potrebu konkrétnych činov proti akýmkoľvek snahám o prejavy neofašizmu, neonacizmu, šovinizmu, xenofóbie, terorizmu a intolerancie u nás doma a vo svete," uvádza SZPB.

Členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a priami účastníci národnooslobodzovacieho zápasu sa podľa vlastných slov vždy snažili prispievať k objektívnej informovanosti verejnosti, ale predovšetkým mladej generácie, o podstate, prejavoch, tragických dôsledkoch a obetiach fašizmu. "Zároveň si s úctou i pietou pripomínajú hrdinov, ktorí bojovali na všetkých frontoch za mier a slobodu," konštatuje zväz.

"My, účastníci tohto pietneho zhromaždenia pri Pamätníku 747 obetiam, medzi ktorými bolo 211 žien, 58 detí, viac ako 450 Židov a 53 Rómov, vyzývame širokú verejnosť Slovenska, aby aktívne podporila všetky aktivity zamerané na potláčanie akýchkoľvek prejavov neofašizmu, neonacizmu, xenofóbie, intolerancie, extrémizmu a terorizmu. Pripájame sa k hlasu a úsiliu širokej medzinárodnej verejnosti, ktorá vyhlásila 9. november za medzinárodný deň boja proti neonacizmu," uviedol SZPB vo vyhlásení.

Zväz preto apeluje na predstaviteľov informačných prostriedkov všetkého druhu, aby vo svojej činnosti, svojím pôsobením nevytvárali mediálny priestor predstaviteľom a príslušníkom strán a hnutí, ktorých programové zameranie a praktická činnosť sú v rozpore s elementárnymi zásadami humanizmu, tolerancie, slobody a demokracie, na ktorých je budovaný aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a Slovenská republika.

"Podporujeme úsilie, aby sa Slovenský zväz protifašistických bojovníkov stal organizáciou, ktorá bude mať zákonom garantované a všestranne zabezpečené dôstojné postavenie v spoločnosti. Ešte žijúci účastníci Slovenského národného povstania, národnooslobodzovacieho boja a ich rodiny si to zaslúžia," uviedol oblastný výbor SZPB pri príležitosti spomienky na zavraždených v Kremničke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu