Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Príprava na 2. kolo krajských volieb je pokojná

Voľby do VÚC
Voľby do VÚC (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Príprava na sobotňajšie druhé kolo volieb do orgánov samosprávnych krajov je pokojná. Ústredná volebná komisia zatiaľ pre 2. kolo, v ktorom voliči v piatich krajoch zvolia predsedov vyšších územných celkov (VÚC), neeviduje žiaden podnet či sťažnosť.

Ako ďalej povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová, v prípade, ak sa do konania volieb nič mimoriadne nestane, zíde sa ÚVK na rokovaní až na začiatku hlasovania v sobotu 23. novembra o 7:00.

Príprava na hlasovanie o predsedoch VÚC v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji je podľa Chmelovej v poriadku. Hlasovacie lístky sú rozdistribuované a tento týždeň sa ešte doručujú volebné schránky a ďalší volebný materiál, ako napríklad obálky na hlasovacie lístky.

Zapisovateľka ÚVK upozornila, že volebné komisie nemôžu informovať o priebehu hlasovania ani o účasti voličov. Zákon o voľbách do orgánov samosprávnych krajov v časti venovanej kampani hovorí, že "členovia volebných komisií a členovia odborných (sumarizačných) útvarov nesmú poskytovať informácie o priebehu a výsledku volieb až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania". Chmelová tiež zdôraznila, že okrskové volebné komisie zároveň musia "zachovať absolútnu nestrannosť". Nemôžu napríklad ako vzorovú ukážku postupu pri hlasovaní použiť hlasovací lístok, na ktorom zakrúžkujú meno jedného zo skutočných kandidátov.

Druhé kolo volieb do orgánov samosprávnych krajov sa uskutoční v sobotu 23. novembra od 7:00 do 22:00. V prípade potreby môžu v obciach začať hlasovať aj skôr. Všade však budú volebné miestnosti otvorené do 22:00. V Bratislavskom kraji sa v 2. kole volieb predsedu kraja stretne Pavol Frešo a Monika Flašíková Beňová.

V Trnavskom kraji to budú Tibor Mikuš a József Berényi, v Nitrianskom kraji sa v druhom kole stretnú Milan Belica a Tomáš Galbavý. V Banskobystrickom kraji si môžu voliči vyberať medzi Vladimírom Maňkom a Marianom Kotlebom a v Košickom kraji sa o priazeň voličov uchádzajú Zdenko Trebuľa a Rudolf Bauer. V Žilinskom, Prešovskom a Trenčianskom kraji predsedov zvolili už v prvom kole. Rovnako 9. novembra zvolili krajských poslancov vo všetkých krajoch.

Na otázky o 2. kole regionálnych volieb odpovedia počas pracovných dní a v deň volieb na volebnej infolinke ministerstva vnútra. Na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313 sa dá volať od 7:00 do 15:30 a v deň volieb 23. novembra od 7:00 do 22:00. Zamestnanci ministerstva vnútra na volebnej infolinke poskytujú informácie voličom týkajúce sa ich práv a povinností, organizačného zabezpečenia volieb a podobne. Linka je určená výlučne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

Kampaň po vyhlásení oficiálnych výsledkov 1. kola plynule pokračuje. Skončí sa 48 hodín pre začiatkom volieb, odkedy plynie volebné moratórium. Keďže 2. kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. novembra, volebná kampaň trvá do 21. novembra do 7:00. Od štvrtka 21. novembra od 7:00 až do skončenia hlasovania do 23. novembra do 22:00 bude následne plynúť moratórium. Počas volebného moratória, teda vrátane dňa konania volieb, je zakázaná akákoľvek volebná kampaň.

Zákon zakazuje členom volebných komisií a členom odborných sumarizačných útvarov informovať o priebehu a výsledku volieb, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania. Moratórium v praxi znamená, napríklad aj to, že pred jeho začiatkom vylepené plagáty môžu ostať, no nesmú k nim pribudnúť nové. Zároveň sa nesmú robiť žiadne propagačné aktivity v prospech alebo neprospech kandidátov.

Výsledky 2. kola krajských volieb by sme mohli poznať skôr. Voliť sa totiž bude len v piatich z ôsmich krajov a voliči v nich určia už iba ich predsedov. Priebežné výsledky spracovania hlasovania bude po schválení ÚVK tradične zverejňovať Štatistický úrad SR. Dostupné budú na webstránkach http://portal.statistics.sk a http://volbysr.sk/, kde sa po spracovaní všetkých hlasov objavia aj celkové oficiálne výsledky hlasovania o piatich krajských predsedoch. Oficiálne výsledky zverejní ÚVK pre voľby do orgánov samosprávnych krajov v nedeľu 24. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu