Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Trestné stíhania pri voľbách do VÚC: Polícia rieši aj korupciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Osem trestných stíhaní vedie momentálne polícia v súvislosti s regionálnymi voľbami, z toho tri za údajnú korupciu. Zatiaľ nikoho neobvinili, podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara však vznesenie obvinenia chystajú.

 Ako povedal Gašpar, k narúšaniu volieb dochádzalo dvomi spôsobmi. Prvým boli priestupky, teda zväčša drobné incidenty, druhým boli trestné konania. Za posledné dni dostali policajti desiatky podnetov, trestných oznámení bolo spolu dvadsať.

Len v samotný deň prvého kola volieb 9. novembra policajti dostali celkovo 29 podaní. Zo šiestich trestných oznámení štyri preverujú a v dvoch prípadoch začali trestné stíhanie vo veci volebnej korupcie. Ide o prípady v obciach Šimonovce v okrese Rimavská Sobota a v obci Jarovnice v Sabinovskom okrese. Priestupky počas volebnej soboty neriešili. Hlásení však bolo 23. Mnohé sa nepotvrdili, ako napríklad hlásenie o opitej komisii, kupovanie hlasov za alkohol či zvážanie Rómov k voľbám. Polícia napríklad preveruje aj trestné oznámenie, podľa ktorého páchateľ pod ceduľku WC pri volebnej miestnosti napísal čísla kandidátov, ktoré majú voliči zakrúžkovať. 

V čase pred voľbami prijali policajti 24 podaní. Trestných oznámení bolo 14, stíhanie vo veci začali v šiestich prípadoch. Vyšetrovatelia sa tak zaoberajú hanlivými letákmi v poštových schránkach, postriekaniu bilbordov a plagátov a riešia tiež výtržnosť v Považskej Bystrici. Jedno stíhanie vedú pre podozrenie z volebnej korupcie v Starej Ľubovni. Polícia vyriešila v čase pred voľbami aj tri priestupky. Išlo napríklad o rozbité sklo na volebnej miestnosti v obci Detvianska Huta či rozširovanie ohováracích letákov medzi Ružomberčanmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu