Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Voľby VÚC: Prezidentskí kandidáti by počet krajov menili, od troch až po 16

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Občania sa so súčasným modelom rozloženia krajov nestotožnili, čo dávajú najavo aj nízkou volebnou účasťou, a preto je tu možný priestor na zmenu. Okrem premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ho vidia aj viacerí kandidáti na prezidenta. V ich vyjadreniach sa spomínajú modely usporiadania krajov od tri plus jeden až po 16.

"Podporujem model tri plus jeden," vyhlásil Andrej Kiska (nezávislý) s tým, že by išlo o tri kraje (Západoslovenský, Stredoslovenský a Východoslovenský) plus Bratislavu. "Sobota bola neoficiálnym referendom o konci vyšších územných celkov v súčasnej podobe. Opäť veľmi nízka účasť je jasný signál, že voliči považujú župné úrady iba za miesta pre politické fleky a väčšina nevidí v ich dnešnej existencii význam. Nestačí si dva, tri dni poplakať nad tým, aká zahanbujúca bola volebná účasť. Stalo sa to už štvrtýkrát, je najvyšší čas riešiť problém," upozornil.

Peter Osuský (SaS) si vie predstaviť model až 16 historických žúp, ktoré by podľa jeho slov mohli byť pre voličov reálne blízke. Samotné krajské voľby by však nerušil. "Podľa ukazovateľa záujmu by sme potom mali zrušiť aj našich europoslancov, ak to budeme brať podľa volebnej účasti," upozornil na margo skutočnosti, že voľby do europarlamentu lákajú voličov ešte menej.

Radoslav Procházka (nezávislý) sa domnieva, že v súčasnej podobe sú kraje zbytočné. "Máme len dve možnosti: buď jednostupňovú obecnú a mestskú samosprávu s novým modelom kompetencií, alebo narysovanie žúp tak, aby zodpovedali prirodzeným regiónom. Tohtoročné voľby do VÚC v tejto podobe by mali byť posledné a v priebehu ich funkčného obdobia treba prijať jednu z týchto dvoch ciest," odporúča.

Pavol Hrušovský (KDH) predpokladá, že o prípadnej zmene krajov sa ešte bude diskutovať. "V každom prípade by Smer-SD nemal robiť zmenu bez širšej politickej a spoločenskej podpory," odporučil. Hrušovského nízka účasť prekvapila, aj keď priznáva, že sa predpokladala.

Na margo výsledkov krajských volieb Osuský poznamenal, že v hlavnom meste by opäť mohol vzniknúť od neznámeho autora billboard o drzej Bratislave, ktorá chce vládnuť Slovensku. "Ukázalo sa, aká je vôľa Bratislavčanov. Debakel Smeru-SD je neuveriteľný, zvyšok krajiny hlasoval ako hlasoval, taká bola vôľa ľudí," povedal Osuský.

Pozitívne vníma úspech Rudolfa Bauera (KDS), ktorý v Košickom kraji postúpil do druhého kola. "Všetkých prekvapil výsledok Mariána Kotlebu, mňa veľmi nie. Jeho disciplinovaní voliči sú roztrúsení po všetkých krajoch, takže si viem predstaviť, že keby kandidoval v Košiciach či Prešove, tak by sa jeho voliči opäť prejavili," myslí si.

Podľa Procházku výsledky sobotňajších volieb potvrdili odtrhnutosť politickej triedy od bežnej reality. "Stav, keď v jednom kraji už majú voliči na výber len medzi starou gardou papalášov a obuškovými milíciami, je zlyhaním, z ktorého sa nedá vyhovoriť spupným hádzaním viny na jednu či druhú stranu. Ten problém sa týka celého režimu. Dôvera ľudí v schopnosť štátu riešiť ich bežné potreby jednoducho kolabuje, čo je chvíľa, keď sa o slovo musí prihlásiť aj prezident republiky, ktorý však zaryto mlčí," odkázal.

Jozef Behýl (nezávislý) číta nízku volebnú účasť ako potvrdenie, že ľudia sú už totálne znechutení politikou súčasných strán. "Absolútny neúspech občianskych kandidátov nepripisujem ľahostajnosti ľudí, ale finančnej a marketingovej sile, ktorou politické strany prevalcovali Slovensko a tým ľudí presvedčili, že karty sú už vopred rozdané," uviedol s dôvetkom, že nastal čas na výraznú mobilizáciu občianskych aktivít a na zmenu volebného systému v prospech priamej demokracie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu