Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kompletný servis voliča: Ako voliť tak, aby váš hlas zajtra neprepadol!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Už zajtra nás čakajú v poradí štvrté župné voľby v histórii Slovenska. Tradične nízky záujem kontrastuje s miliónmi, na ktorých sedia šéfovia krajov. Volebné miestnosti sa otvárajú o 7. hodine a volíme až do 22.00 hodiny. V ôsmich krajoch má záujem o predsedu 85 kandidátov a o post poslanca sa uchádza vyše 2500 kandidátov. Voľby vyšších územných celkov sa líšia od parlamentných volieb a majú svoje špecifiká. Aby ste s prehľadom zvolili svojho favorita, prinášame presný postup, podľa ktorého budete mať istotu, že váš hlas neprepadne.

Krajský systém ako ho poznáme dnes funguje od roku 2001. Odvtedy na jeho čele stojí predseda s poslancami. Poslancov zastupiteľstiev si volíme v každom svojom obvode zvlášť. Tradične župy hospodária s vyše miliardou eur za rok.

Voliči, ktorí si doteraz nie sú istí, ako majú hlasovať, môžu v akomkoľvek prípade volať na bezplatnú telefónnu linku zriadenú Ministerstvom vnútra na číslach 02/4859 2312 a 02/4859 2313. Infolinka je len pre občanov a neposkytuje informácie ani médiám, ani politikom.

Aby ste sa zorientovali vo volebnej miestnosti a váš hlas pomohol kandidátovi, prinášame podrobný postup ako hlasovať:

1. Zaregistrujte sa pri komisii

Po vstupe do miestnosti zamierte ku komisii a predložte občiansky preukaz. Bez neho vám nemusí pomôcť ani pas, záchranou môže byť jedine to, že vás člen komisie osobne pozná. Voliť môžu len občania s trvalým bydliskom v kraji a iba vo svojej okrskovej komisii. Osoby s fyzickým postihnutím môžu požiadať o prenosnú urnu. Svoju občiansku povinnosť si môžu splniť aj obvinení väzni, nie však právoplatne odsúdení.

V deň volieb môže komisia dopísať voličov iba na základe rozhodnutia súdu alebo platným preukázaním totožnosti s potvrdením trvalého bydliska v mieste volebného okrsku. Takisto cudzinci sa musia preukázať dokladom o trvalom bydlisku v obvode, ktorom hlasujú a v deň volieb mať 18 rokov.

2. Dostanete dva hlasovacie lístky jednu obálku

Po preukázaní totožnosti vám komisia vydá dva hlasovacie lístky a prázdnu úradne overenú obálku. Jeden lístok je pre výber predsedu a druhý pre poslancov obvodného zastupiteľstva.

3. Prejdite za plentu

Po obdržaní hlasovacích lístkov sa každý odoberie za plentu. Voľby sú tajné, čiže nikto vám už za plentou nepomôže, ani neporadí. Iba volič, ktorý má problémy s čítaním, písaním alebo iným zdravotným hendikepom, môže požiadať iného voliča, aby mu s hlasovaním pomohol. Nemôže požiadať o pomoc člena komisie.

4. Na hlasovacom lístku predsedu zakrúžkuje poradové číslo jedného kandidáta

Predsedu vyberáme pre každý kraj vždy jedného. Hlas mu dáme zakrúžkovaním poradového čísla. Hlasovací lístok s neoznačeným kandidátom alebo označený viac ako jedným kandidátom, je neplatný.

Hlasovací lístok pre predsedu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TMZ)

5. Na hlasovacom lístku poslancov, krúžkuje najviac toľko kandidátov, koľko má byť zvolených vo vašom obvode

Každý volič hlasuje za poslancov iba vo svojom volebnom obvode, čiže hlasovacie lístky sa medzi obvodmi líšia. Počty zvoliteľných miest sa odlišujú a krúžkujeme najviac toľko kandidátov, koľko je predpísaný počet. Na hlasovacom lístku bude počet obsadzovaných kresiel označený. V prípade prekročenia počtu zakrúžkovaných poradových čísiel, je hlas neplatný.

Na každom hlasovacom lístku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TMZ)

 

6. Obidva lístky vhoďte do obálky a následne ju uzavrite

Po zakrúžkovaní svojich favoritov je treba obidva lístky vhodiť do obálky a uzavrieť ju, aby lístky pri počítaní náhodou nevypadli.

7. Obálku s hlasovacími lístkami vhoďte do urny

Hlasovanie uzatvárame vhodením zavretej obálky do urny a z miestnosti odchádzame.

 

Komisie zavierajú miestnosti o desiatej hodine večer. Víťaz musí získať nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov (50% plus 1). V prípade, ak sa tak nestane, vypisuje sa druhé kolo volieb, ktoré sa uskutoční o dva týždne v sobotu. Do druhého kola postupujú iba dvaja najlepší kandidáti. Miesta poslancov sa dopĺňajú až do stanoveného limitu presne podľa počtu získaných hlasov.

Predbežné výsledky budú dostupné už po desiatej hodine na stránkach Štatistického úradu alebo na www.volbysr.sk. Celé voľby nás budú stáť takmer 10 miliónov eur.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu