Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kampaň pred sobotňajšími voľbami sa skončila, plynie moratórium

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kampaň pred sobotňajšími voľbami do vyšších územných celkov (VÚC) sa skončila, plynie volebné moratórium. Propagačné aktivity, ktoré zákon o voľbách do orgánov samosprávnych krajov povoľuje, sú 48 hodín pred začiatkom hlasovania a počas volebného dňa zakázané.

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 9. novembra o 7.00 hodine. V krajoch, kde ani jeden z kandidátov na post predsedu nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, sa 23. novembra uskutoční druhé kolo. V ňom sa zídu dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza vyše 2500 kandidátov. Do hlasovania sa môžu zapojiť viac ako štyri milióny oprávnených voličov vrátane tisícov prvovoličov. Zriadených je celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Priebežné neoficiálne výsledky volieb by sa mali objaviť na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke ŠÚ SR v sobotu 9. novembra po 22.00 hodine. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK.

Predsedov a poslancov ôsmich vyšších územných celkov si budú občania voliť štvrtýkrát v histórii Slovenska. Náklady na tohtoročné hlasovanie by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur. Prvýkrát sa tieto voľby konali na Slovensku v roku 2001. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konajú každé štyri roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu