Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

I. PAVLISKO: Pevne verím, že sa vždy nájde cesta kompromisu

ĽSNS - Ľudová strana Naše Slovensko
ĽSNS - Ľudová strana Naše Slovensko (Zdroj: ĽSNS - Ľudová strana Naše Slovensko)

ŽILINA - Umelec a pedagóg Ivan Pavlisko sa rozhodol uchádzať o post predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), aby aj bežní ľudia bez postov mali svojho reprezentanta, ktorý by im mal najlepšie rozumieť. Na post predsedu ŽSK nominovala 67-ročného Ivana Pavliska z Ružomberka Ľudová strana Naše Slovensko. Rozhovor s I. Pavliskom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

Prečo ste sa rozhodli uchádzať o post predsedu ŽSK?

Zvyčajne sa uchádzajú o post ľudia, ktorí od Nežnej revolúcie už zastávali rôzne spoločensky zodpovedné funkcie. Myslím si, že aj bežní ľudia bez postov by mali mať svojho reprezentanta. On by im mal najlepšie rozumieť.

Neobávate sa, že v prípade vášho zvolenia za predsedu ŽSK by ste sa mohli dostať do sporu so zastupiteľstvom, ktoré býva zložené najmä z klubov koalícií a silných politických strán?

Obávam sa, ale pevne verím, že sa vždy nájde cesta kompromisu.

Aké by boli prvé kroky po vašom zvolení za predsedu samosprávneho kraja?

Prvé kroky by viedli k zisteniu skutočností a požiadaviek, ktoré samosprávny kraj má. Následne by bolo zistenie možností, najmä finančných, ktoré kraj má.

V čom vidíte najväčšie nedostatky v doterajšom napĺňaní kompetencií ŽSK?

Nie sú mi známe nedostatky v napĺňaní, ale som presvedčený, že čo ako excelentne by boli plnené, dajú sa realizovať ešte lepšie. Nič nie je také dobré, aby nemohlo byť ešte lepšie.

V oblasti tranzitnej dopravy je situácia v ŽSK na viacerých miestach kritická, čo ovplyvňuje aj situáciu na cestách II. a III. triedy v kompetencii samosprávneho kraja. Aké opatrenia a na ktorých úsekoch treba podľa vás prijať na zlepšenie tejto situácie?

Liečiť sa má hlavne to, čo je akútne. Priority majú tie veci, ktoré majú najakútnejšiu potrebu.

Kľúčovým pre rozvoj ŽSK v nadchádzajúcom období majú byť financie z európskych fondov. Do ktorých oblastí by mal samosprávny kraj investovať získané finančné prostriedky a prečo?

Do už spomínanej dopravy, ale aj do škôl a sociálnych domovov. Nesmie sa zabúdať ani na športovú činnosť, ktorá priamo súvisí so zdravím ľudí, aby v našom kraji a v celej republike platilo: "Zdravé dieťa v rodine, zdravý občan v dedine, zdravý národ v krajine, taký národ nezhynie."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu