Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

D. PALAŠČÁKOVÁ: Eurofondy je možné využívať lepšie

Dominika Palaščáková, kandidátka na košickú županku.
Dominika Palaščáková, kandidátka na košickú županku. (Zdroj: TASR)

KOŠICE - Asistentka projektového manažéra pre európske štrukturálne fondy Dominika Palaščáková (31) kandiduje na post predsedníčky Košického samosprávneho kraja (KSK) za hnutie Nová väčšina - Dohoda. V rámci kraja chce celospoločensky akceptované zmeny, rozvoj vidieka a miest, kvalitnejší život pre všetkých. Rozhovor s D. Palaščákovou je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedníčky KSK?
Politiku vidím ako šancu meniť veci a mám záujem o to, aby Košický kraj bol regiónom prvej kategórie.

V čom vidíte svoje prednosti na tento post, aké osobné skúsenosti ponúkate voličom?
Som nová tvár v politike a mám čistý štít a nie som nikomu nič dlžná.

Čo chcete predovšetkým zmeniť, aké sú vaše hlavné programové priority? 
Zmenu celkovú, nie iba čiastkovú. Som človek ako každý iný. Ani mňa už nebaví neustále naťahovanie sa medzi stranami, hľadanie nepriateľa. A úžitok pre nás ľudí? Žiaden. Pod zmenou rozumiem viac, než len nejaké riešenia. Zmena musí byť celospoločenský akceptovaná. Rozvoj každej časti nášho kraja, vidieka aj miest, lepšia infraštruktúra, podpora živnostníkov, malých a stredných podnikateľov, rodinných fariem... to všetko prinesie kvalitnejší život pre všetkých. Budem sa usilovať o to, aby v Košickom kraji mali šancu čestní ľudia. Mojou víziou je, aby som každý rok skladala účty obyvateľom kraja, čo sa nám podarilo zrealizovať a čo sme nezrealizovali. Mám záujem o to, aby sa Košický kraj otvoril ľuďom.

Košický kraj zápasí s vysokou nezamestnanosťou, ako by ste chceli prispieť k riešeniu tohto problému?  
Nezamestnanosť v Košickom kraji by som riešila maximálnou podporou živnostníkov, malých a stredných podnikateľov. Maximálnym využitím ich služieb, aby v rámci kraja nepôsobili cudzie firmy, ale aby mali priestor živnostníci a podnikatelia z Košického kraja, ktorí zamestnajú dlhodobo nezamestnaných.

Máte plány uskutočniť v rámci KSK nejaké zásadné zmeny v oblasti nemocníc, stredného školstva, sociálnej starostlivosti či infraštruktúry? 
V rámci stredného odborného školstva sa budem usilovať o prepojenie škôl s praxou. Túto oblasť musíme riešiť komplexne kraj - štát - zamestnávatelia. Preto je potrebné vypracovať Spoločnú regionálnu (krajskú) koncepciu. V oblasti sociálnych služieb sa budem starať najmä o tých, ktorí sú odkázaní na pomoc župy. Vo väčšine prípadov ide o našich starých rodičov. Župa v spolupráci so štátom a so súkromným sektorom musí ponúknuť pocit bezpečia a kvalitnú starostlivosť svojím najstarším obyvateľom a vôbec všetkým, ktorí to potrebujú. Jednoznačne je potrebné vybudovať kvalitné a bezpečné cesty v kraji.

Vidíte priestor na lepšie využívanie eurofondov alebo na projekty cezhraničnej spolupráce?
Určite je tu priestor na lepšie využívanie eurofondov. Je potrebné zlepšiť poradenskú činnosť pre žiadateľov o finančné prostriedky, aby sa nám podarilo dosiahnuť čo najlepšie čerpanie. Čo sa týka cezhraničnej spolupráce, ešte stále sme nedocenili blízkosť Schengenskej hranice, vstupnej brány na Ukrajinu na jednej strane a vstupnej brány do EÚ na strane druhej. Podpísanie Asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou môže naštartovať novú formu cezhraničnej spolupráce a "šancu" pre východ Slovenska. Momentálne je výhodou možnosť čerpania viac ako 10 miliónov eur na projekty cezhraničnej spolupráce z Nórskeho finančného mechanizmu (NFM) a mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) v štyroch oblastiach, čo môže byť istá pomoc tomuto regiónu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu