Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Účasť na voľbách je podľa cirkvi morálna povinnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ísť voliť je podľa tajomníka Konferencie biskupov Slovenska Antona Ziolkovského pre katolíkov morálna povinnosť. Ako povedal dnes v rozhovore, táto povinnosť vyplýva zo sociálnej náuky cirkvi.

„Podľa sociálnej náuky by každý občan mal ísť voliť. Účasťou na voľbách participujeme na spoločnom dobre. Preto by sa ľudia mali zúčastniť na každých voľbách,“ povedal. Katolícki biskupi však podľa neho žiadnu výzvu ani pastiersky list k regionálnym voľbám nechystajú. „Biskupi k voľbám do VÚC väčšinou nedávajú žiadne výzvy,“ povedal tajomník KBS.

Katolíci by podľa Ziolkovského mali voliť takých kandidátov, ktorí žijú v súlade s tým, ako cirkev vníma mravnosť. „To sú univerzálne pravidlá ako Desatoro,“ uviedol. Podľa neho katolíci by mali voliť tiež takých kandidátov, ktorí sa nepokúšali obmedzovať náboženskú slobodu a slobodu svedomia.

Podľa pastierskeho listu katolíckych biskupov z roku 2010 zúčastniť sa na voľbách je povinnosť, ktorá vyplýva zo svedomia. "Ponechať veci slepému osudu je veľkou morálnou nezodpovednosťou. Ak by sme sa takto zachovali, potom nemáme právo sa na niečo sťažovať," napísali vtedy biskupi v pastierskom liste.

Najvšeobecnejšou možnosťou uvedomele a morálne zodpovedne konať v prospech všeobecného dobra pre všetkých občanov sú podľa biskupov demokratické voľby. Voliť podľa biskupov treba po veľkom zvážení a po modlitbách k Duchu Svätému. Kresťanské hodnoty, to nie je podľa nich len praktizovanie kultového života.

To je vzťah k človeku v celej jeho dimenzii, to je vzťah k rodine, ako základnej zdravej bunky spoločnosti, to je vzťah k spravodlivosti v zamestnaní, v ekonomike, v zdravotníctve, v súdnictve, to je kultúra medziľudských vzťahov, to je úcta ku každému človeku v médiách, to je usporiadaná spoločnosť. Preto pri voľbách treba hodnotiť tieto vlastnosti strán a jednotlivých kandidátov.

Prvé kolo regionálnych volieb bude v sobotu 9. novembra. Voliči budú voliť v ôsmich krajoch ich predsedov a tiež poslancov krajských zastupiteľstiev.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu