Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi mlčali o dôkaze proti Carnajevovi: Rozhovor s matkou o džiháde!

Tamerlan a Džochar Carnajev
Tamerlan a Džochar Carnajev (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruské úrady v roku 2011 tajne nahrali konverzáciu medzi útočníkom podozrivým zo spáchania nedávneho bostonského bombového útoku, v ktorej nejasne diskutuje so svojou matkou o svätej vojne džihád, uvádza agentúra Associated Press.

V inej nahranej konverzácii zase matka dnes už mŕtveho údajného útočníka Tamerlana Carnajeva komunikuje s osobou z južného Ruska, ktorú momentálne vyšetruje FBI v rámci iného prípadu, tvrdia úrady.

Konverzácie sú podstatné z toho dôvodu, že ak by boli poskytnuté skôr, mohli by pre FBI predstavovať dostatočný dôkazový materiál na začatie hlbšieho vyšetrovania rodiny Carnajevovcov, podotýka agentúra Associated Press. Ruské úrady však povedali FBI iba toľko, že majú podozrenia, že Tamerlan a jeho matka sú náboženskí extrémisti. Bez dostatočných ďalších informácií FBI uskutočnila vyšetrovanie iba v obmedzenom rozsahu a prípad uzavrela v júni 2011.

Následne o dva roky neskôr usmrtil výbuch dvoch náloží v cieľovej rovinke Bostonského maratónu troch ľudí a ďalších vyše 260 osôb zranil. Americká polícia tvrdí, že bomby vyrobené z dvoch tlakových hrncov umiestnili a odpálili bratia Tamerlan a Džochar Carnajevovci. Starší z bratov zahynul pri prestrelke s políciou a mladšieho zatkli po bezprecedentnom policajnom pátraní.

Zraneného Džochara (19) už previezli z nemocnice do väzenia na základni Fort Devens v štáte Massachusetts.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu