Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zámena Čečenska s Československom vytočila ľudí: Američania, naučte sa zemepis!

Američanom graficky vysvetlili rozdiel medzi Českom a Čečenskom. Zobraziť galériu (3)
Američanom graficky vysvetlili rozdiel medzi Českom a Čečenskom. (Zdroj: int)

NEW YORK - Zámenu Čečenska s Českom a Československom, ktorá od piatkovej akcie proti údajným pôvodcom bostonského atentátu metie užívateľov na sociálnych sieťach, dnes uvádzajú na pravú mieru americké aj ruské médiá. Za "krajne nešťastné nedorozumenie" označil omyl v osobitnom vyhlásení český veľvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Po identifikácii údajných páchateľov pondelňajších útokov na medzinárodnom maratóne v Bostone, ktorí sú čečenského pôvodu, niektorí ľudia na Twitteri alebo Facebooku začali nadávať Čechom, s ktorými si Čečencov pletú. Rad účastníkov internetových diskusií, vrátane samotných Čechov, sa proti tomu ohradil a poukázal na rozdiel v pravopise.
    
Na omyl dnes upozornili aj niektoré americké médiá. Web The Huffington Post varoval, že Čečensko a Česko sú názvy dvoch geograficky vzdialených miest, ktorých zámena je nežiadúca.
    
Komentár sprevádza video s vysvetlením čečenských reálií a mapka, na ktorej menej geograficky zbehlého čitateľa šípky upozorňujú na polohu juhoruského Čečenska a Českej republiky. Zámenu si dnes všimlo aj anglické vysielanie ruskej televíznej stanice RT America.

Omyl sa objavil aj vo vysielaní televíznej stanice CNN. Možno to vidieť vo videu nahranom na serveri YouTube. Muž označený v popise klipu ako bývalý agent CIA v ňom hovorí o tom, že mladší z útočníkov Džochar sa volá "po prvom prezidentovi Českej republiky, islamskej republiky". Naráža pritom na Džochara Dudajeva, ktorý stál na čele Čečenskej republiky Ičkerie, ktorá vznikla v roku 1991 ako pokus Čečencov o nezávislosť na Rusku.

V osobitnom vyhlásení na omyl upozornil aj český veľvyslanec v USA Petr Gandalovič. Znepokojený diplomat uviedol, že "krajne nešťastné nedorozumenie" zamieňa dve veľmi vzdialené krajiny, z ktorých jedna leží v strednej Európe a druhá je súčasťou Ruskej federácie. "Česká republika je aktívnym a spoľahlivým partnerom Spojených štátov v boji proti terorizmu," píše Gandalovič.

Zámena Čečenska s Československom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: mzv.cz)

    
Omyl kritizujú aj poučenejší užívatelia samotného Twitteru. "Česká republika sa hnevá, pretože niektorí idioti si ju mýlia s Čečenskom. Ak si nie ste istí, či sa máte smiať, alebo plakať, plačte," píše užívateľ Chris Jones.

Zámena Čečenska s Československom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu