Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, v decembri sa môžete tešiť na výnimočné úkazy: Tieto termíny si zapíšte do kalendára

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - December bude sprevádzaný viacerými výnimočnými úkazmi na oblohe. Mars napríklad dosiahne najmenšiu vzdialenosť od Zeme za posledné dva roky, ale vyvrcholí aj najaktívnejší meteorický roj Geminidy. Tiež uvidíme všetkých päť viditeľných planét Slnečnej sústavy spolu s Mesiacom.

Počas posledného mesiaca tohto roka sa na našej oblohe objaví viacero pozoruhodných a výnimočných úkazov. Niektoré z nich budú u nás pozorovateľné aj voľným okom. Český hvezdár a fotograf Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave opísal, ktoré úkazy by ste si určite nemali nechať ujsť.

1. december - Mars bude najbližšie k Zemi

Planéta Mars sa 1. decembra o 3:18 najviac priblíži k Zemi na vzdialenosť 81,5 milióna kilometrov. O týždeň neskôr, 8. decembra o 6:36, bude na opačnej strane oblohy ako Slnko, v najväčšej jasnosti -1,9 magnitúdy. Pri tejto opozícii síce nedosiahne najväčšie možné priblíženie k Zemi (to sa odohráva raz za 15-16 rokov), ale jej výška v našej oblasti všetko vykompenzuje. Na povrchu červenkastej planéty bude vidno albedové útvary a polárnu čiapočku. Krásny pohľad sa naskytne aj tým, ktorí nebudú mať k dispozícii hvezdársky ďalekohľad. Mars sa celý čas bude pozvoľna pohybovať súhvezdím Býka, ktorému dominujú jedny z najkrajších hviezdokôp - Hyády a Plejády. Za týmto pohľadom bude však treba vycestovať mimo mesta, pretože hviezdokopy sú bohaté na slabšie hviezdy, ktoré v mestách kvôli svetelnému znečisteniu nie sú vidieť.

Uhlové veľkosti Marsu pri jeho viditeľnosti na oblohe v roku 2022 a 2023. Najväčšia bude 1. decembra 2022, kedy sa najviac priblíži k Zemi
Zobraziť galériu (7)
Uhlové veľkosti Marsu pri jeho viditeľnosti na oblohe v roku 2022 a 2023. Najväčšia bude 1. decembra 2022, kedy sa najviac priblíži k Zemi  (Zdroj: Petr Horálek/Institute of Physics in Opava)

8. december - vzácny zákryt Marsu Mesiacom

Práve v období opozície Marsu, 8. decembra 2022 nastane ešte vzácnejší zákryt Marsu Mesiacom v splne. Mesiac bude planétu zakrývať ráno zhruba okolo šiestej, teda len polhodinu pred časom opozície Marsu so Slnkom. Okolo siedmej ráno sa Mars opäť objaví spoza západného okraja mesačného disku. Na pozorovanie stačí malý ďalekohľad. 

Zákryt Marsu Mesiacom v splne nastane 8. decembra 2022 skoro ráno
Zobraziť galériu (7)
Zákryt Marsu Mesiacom v splne nastane 8. decembra 2022 skoro ráno  (Zdroj: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium)

14. december - maximum meteorického roja Geminidy

Najaktívnejší každoročný meteorický roj Geminidy nemá tento rok najlepšie pozorovacie podmienky, ale oplatí sa na ne pozrieť. Ich materským telesom je planétka Phaeton, dnes už neaktívna kométa. Na decembrovej oblohe vychádzajú už za večerného súmraku a počas noci stúpajú vysoko nad južný obzor, kde vrcholia po polnoci. Najviac meteorov lieta v druhej polovici noci, sú pomalé a často pomerne jasné. Najvyššiu aktivitu možno tento rok očakávať v noci medzi 13.-14. decembrom. Oplatí sa pozerať najmä 14. decembra 2022 medzi polnocou a svitaním okolo šiestej hodiny.

Maximum meteorického roja Geminid v roku 2018 nad Sečskou priehradou
Zobraziť galériu (7)
Maximum meteorického roja Geminid v roku 2018 nad Sečskou priehradou  (Zdroj: Petr Horálek)

23. december - predvianočné novolunie a hviezdny šesťuholník

V piatok 23. decembra 2022, len tri minúty pred Štedrým dňom, sa Mesiac ocitne vo fáze novu. Vianočné sviatky teda budú bezmesačné, čo nahráva sledovaniu Mliečnej dráhy, hmlovín a hviezdokôp obklopených najjasnejšími hviezdami nočnej oblohy v okolí súhvezdia Orionu. V jeho ramene leží červenkastá hviezda Betelgeuze, ktorú obklopujú jasné hviezdy Rigel (noha Oriona), Aldebaran (súhvezdie Býka), Capella (súhvezdie Povozníka), Pollux (súhvezdie Blížencov), Procyon (súhvezdie Malého psa) a Sírius (najjasnejšia hviezda nočnej oblohy). Tieto výrazné hviezdy vytvárajú na nebi obrazec nazývaný "zimný šesťuholník". Najlepšie bude útvar viditeľný okolo polnoci, dokonca aj z miest. Mimo mesta ho "pretne" Mliečna dráha. Predvianočné novolunie nastane aj v roku 2025, vianočné novolunie bude až v roku 2030.

Zimný šesťuholník tvorený šiestimi najjasnejšími hviezdami zimnej oblohy
Zobraziť galériu (7)
Zimný šesťuholník tvorený šiestimi najjasnejšími hviezdami zimnej oblohy  (Zdroj: Petr Horálek)

27. - 31. december - predsilvestrovská planetárna prehliadka

Na konci decembra sa ponúkne ešte jeden vzácny úkaz, a to všetkých päť jasných planét Slnečnej sústavy a Mesiac v jednom okamihu. Nastane medzi 27. decembrom a Silvestrom. Venuša a Merkúr sa budú dať sledovať ešte počas súmraku veľmi nízko nad juhozápadným obzorom okolo 16:40 hod. Saturn, Jupiter a Mars sa budú na nebi nachádzať vysoko aj po súmraku. Mesiac bude v priebehu tohto divadla pozvoľna dorastať.

Päť planét Slnečnej sústavy a Mesiac
Zobraziť galériu (7)
Päť planét Slnečnej sústavy a Mesiac  (Zdroj: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium)

Viac o téme: VesmírMarsMeteorický roj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu