Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO neuveriteľného úkazu: Púšť rozkvitla, stáva sa to raz za niekoľko rokov

Kvitnúca púšť Atacama Zobraziť galériu (3)
Kvitnúca púšť Atacama (Zdroj: profimedia.sk)

SANTIAGO - Na sever Čile do púšte Atacama prilákal v týchto dňoch turistov a expertov z rôznych odborov výnimočný fenomén - najsuchšia púšť sveta rozkvitla. Niektorí tento jav označujú za zázrak či záhadu, odborníci ale majú vysvetlenie. Semienka rastlín tejto oblasti sa prispôsobili miestnym podmienkam a dokážu niekoľko rokov "spať" v pôde, potom im stačí aj niekoľko milimetrov zrážok, aby z púšte urobili farebné predstavenie. Informoval o tom denník El País.

Naposledy takto rozkvitla Atacama v októbri 2015. Podľa agentúry EFE k takémuto úkazu dochádza raz za päť až sedem rokov, v čase, kedy je na južnej pologuli jar. "V oblasti neprší roky a keď potom zaprší, vyraší táto krása. A nehovoríme o prívalových dažďoch, ale o milimetroch zrážok," uviedla biologička Andrea Loayzaová z univerzity v meste La Serena. 

VIDEO neuveriteľného úkazu: Púšť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tento fenomén priťahuje záujem nielen biológov, ale aj poľnohospodárskych expertov. "Študujeme na ňom, ako by sme mohli geneticky upraviť rastliny, aby boli odolnejšie voči nedostatku vlahy," povedal na margo tohto "prírodného laboratória" Andrés Zurita z výskumného poľnohospodárskeho ústavu sídliaceho v metropole Santiago de Chile. 

VIDEO neuveriteľného úkazu: Púšť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vysvetlil, že rastliny v púšti Atacama sa evolučne adaptovali na tamojšie podmienky, teda nedostatok vody. Botanička Gina Aranciová zo Serenskej univerzity pripomenula, že 99 percent z viac ako 200 druhov rastlín, ktoré teraz na Atacame vykvitli, sú endemické druhy, teda také, čo sa nevyskytujú nikde inde. "Táto kvitnúca púšť je na svete jedinečná. Niekedy sa objavia kvety v Negevskej púšti v Izraeli, nikdy ale nie v takom množstve," dodala Aranciová.

Viac o téme: KvetyPúšťAtacama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu