Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Na východe Slovenska sa v utorok večer objavil mimoriadne vzácny úkaz

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Petr Horálek)

BRATISLAVA - V utorok večer sa na východnom Slovensku objavil jedinečný úkaz: Pred Mesiacom sa ukázala tmavá silueta Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS. Trvalo to len veľmi krátky moment, no stalo sa tak za pomerne vzácnych podmienok. Zo Záhradného pri Prešove ho zachytil astrofotograf Petr Horálek z opavského Fyzikálneho ústavu.

V roku 2021 sa tešte na pozoruhodné nebeské úkazy: Oblohu sledujte najmä 10. júna!

Prelety Medzinárodnej kozmickej stanice pred objektmi ako Slnko alebo Mesiac sú v posledných rokoch veľmi obľúbenou fotografickú disciplínou. Fotografi jazdia aj stovky kilometrov ďaleko do vopred vypočítaného pásu, odkiaľ sa silueta stanice premietne priamo pred objektom Slnečnej sústavy. Taký pás je veľmi úzky, obvykle iba niekoľko málo kilometrov, ide teda o nesmierne prchavú záležitosť, prelet trvá spravidla len zlomky sekúnd. V prípade utorkového úkazu išlo o ešte náročnejšie pozorovanie. Kozmická stanica totiž nebola na oblohe vidieť, nachádzala sa už v zemskom tieni. Jediný moment, kedy sa na chvíľočku ukázala, bol v protisvetle jasného Mesiaca, kde sa objavila jej silueta proti (takmer) splnu. Samotný prelet trval iba 68 stotín sekundy. 

FOTO Na východe Slovenska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Petr Horálek)

Prelet ISS pred Mesiacom 26. januára 2021 nad východným Slovenskom bol v niekoľkých ohľadoch veľmi vzácny. Po prvé, išlo o zimný prelet, teda v čase, keď sa Mesiac v týchto končinách dostáva najvyššie nad obzor a stanicu počas úkazu delí od pozorovateľa prakticky najmenšia možná vzdialenosť. Takéto situácie sa ponúkajú len v obdobiach okolo zimných splnov od konca novembra do konca januára. Počas tohto preletu bola kozmická stanica 492,6 km. Po druhé, práve v súvislosti s blížiacim sa splnom, ktorý nastane 28. januára, sa silueta ISS krásne honosila solárnymi panelmi, ktoré sú natočené k Slnku. "Takéto vzácne podmienky nastávajú na česko-slovenskom území približne tri až päťkrát do roka s tým, že veľmi často je na ideálnom páse pozorovateľnosti nepriaznivé počasie. Podobný úkaz sa teda za posledné roky pozorovať nepodarilo," vysvetľuje Horálek. 

FOTO Na východe Slovenska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Petr Horálek)

Úspešné pozorovanie prebehlo z obce Záhradné pri Prešove, na poli pri križovatke ulíc Záhradná a Cintorínska, kadiaľ prechádzala centrálna línia úkazu. Prelet sa odohral presne o 20:30:19, kedy Mesiac dosahoval výšku dve tretiny výšky od horizontu k nadhlavníku. Vďaka priaznivému počasiu bolo možné zachytiť ako samotnú stanicu, tak aj členitý povrch nášho kozmického suseda v dobrej kvalite.

Viac o téme: ISSMesiacAstronomický úkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu