Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO perfektného momentu: Žena sa stala svedkom úchvatného fenoménu

(Zdroj: Facebook/Cessna Kutz)

ISSAQUAH - Príroda človeka nikdy neprestane udivovať. Fotografke Cessne Kutzovej sa pri jazere Sammamish v americkom štáte Washington podarilo zachytiť nádherný prírodný úkaz. Fotku následne zverejnila na Facebooku a mnohých ňou priam uchvátila.

Cessna, amatérska fotografka z Issaquahu, zdieľala na Facebooku neuveriteľnú fotografiu. Na  jazere Sammamish zachytila horizontálnu dúhu, ktorá sa rozprestierala nad takmer celým jazerom. "Dnes som bola na jazere svedkom nádherného javu. Horizontálna dúha! Známa tiež ako horizontálny kruh," napísala Kutzová s tým, že snímku dokonca nemusela ani upravovať v špeciálnych grafických programoch.

Mnohých užívateľov zaujímalo, ako vzniká tento fenomén. Courtney Obergfellová, meteorologička z Národnej meteorologickej služby v Seattli, vysvetlila, že nejde o žiadnu dúhu. "Je to optický klam. V skutočnosti ide o ľadovú žiaru tvorenú lomom Slnka v ľadových kryštáloch v atmosfére." Tieto horizontálne kruhy sú tiež prezývané "požiarne dúhy". Objavujú sa iba vtedy, keď je Slnko vyššie ako 58 stupňov nad obzorom. V Európe sú v porovnaní so Spojenými štátmi menej bežné v dôsledku nízko ležiaceho Slnka. 

Kutzovej facebookový príspevok, ktorý bezpochyby prilákal mnohých fanúšikov prírodných javov, získal obrovský obdiv, zdieľali ho tisíce ľudí. "Pre mňa to bola malá pripomienka toho, že v týchto ťažkých časoch musíme uprednostniť nádej a lásku namiesto strachu a paniky," dodala fotografka. 

Viac o téme: DúhaFenomén
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu