Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jedinečný úspech, aký nemá v Česku obdoby: Operovali nenarodené dieťa v maternici

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, Centrum fetální medicíny ÚPMD Praha)

PRAHA - Našim českým susedom sa podarila historicky jedinečná operácia, aká v Česku nemá obdoby. Lekárom z centra fetálnej medicíny, ktoré funguje v Ústave pre starostlivosť o matku a dieťa v pražskom Podolí sa podarilo vykonať vnútromaternicovú operáciu sakrálneho teratómu. O úspechu informovali na sociálnej sieti.

"Veľká gratulácia rodičom a malej Miriam za vytrvalosť, nervy a statočnosť v neľahkom boji so sakrálnymi teratómom," napísal Centrum fetální medicíny ÚPMD Praha na sociálnej sieti Facebook.

Išlo o veľmi náročnú operáciu. "Vďaka opakovanému vnútromaternicovému zákroku v druhom trimestri s laserovým cieleným uzáverom prívodných ciev nádoru sa zmenšila jeho funkčná časť na polovicu," uvádza klinika. Miriam vďaka tomu nielen že prežila, ale "dočkala sa 34. týždňa vo výbornej kondícii, aby bola následne odovzdaná našim neonatológom a detským chirurgom vo fakultnej nemocnici Motol, ktorí odviedli skvelú prácu," dopĺňa.

Pre porovnanie zverejnilo centrum zábery zo sonografie, veľkosť nádoru po pôrode aj stav dievčaťa po odstránení nádoru.

Podľa lekárov vážil nádor až 1,2kg, Napriek tomu je malá Miriam prakticky bez ťažkostí. Ako na záver klinika dodáva, má ísť o prvú vnútromaternicovú operáciu tohto typu v Čechách aj na Slovensku. "Za celý tím CFM ÚPMD veľká gratulácia a veľa šťastia!"

Sakrokokcygeálny teratóm je jeden z najčastejšie sa vyskytujúcich tumorov v novorodeneckom
veku. Je tvorený z embryonálnych zárodočných buniek a vyskytuje sa
v pomere 1:35 000 – 40 000 živonarodených detí. Štyrikrát častejšie postihuje dievčatá ako chlapcovSakrokokcygeálny teratóm v oblasti kostrče u novorodencov má nepredvídateľné správanie. Preto ak sa radikálne neodstráni, môže sa stať zhubným.

Viac o téme: OperáciaNádorMaternicaPraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu