Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Medicínsky zázrak: Žene (34) sa v horách na túre zastavilo srdce, nebilo šesť hodín, prežila!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Audrey Schoeman)

MADRID - Lekári v Barcelone zachránili Britku, ktorej sa v horách zastavilo srdce. Nebilo viac ako šesť hodín. Jej telo bolo výrazne podchladené a keď ju záchranári našli, mala telesnú teplotu 18 stupňov Celzia. Prípad sa stal začiatkom novembra, lekári o ňom informovali ale až teraz. Žena by podľa nich nemala mať žiadne následky.

"Ide o výnimočný prípad, zástava srdca bola tou najdlhšiou zdokumentovanou v Španielsku, po akej sa lekárom podarilo človeka oživiť," povedal Eduard Argudo. Ďalší z lekárov, ktorého citoval denník El País, uviedol ako najdlhšiu zástavu srdca, po ktorej nemal pacient následky obmedzujúce jeho bežný život, zastavenie srdca na osem hodín a 40 minút. Bližšie informácie k tomu neoznámil. 

Medicínsky zázrak: Žene (34)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Audrey Schoeman)

Tridsaťštyriročná Audrey Mashová, ktorá učí angličtinu v Barcelone, sa 3. novembra s manželom Rohanom Schoemanom vydala na výlet v Pyrenejach na severovýchode Španielska. Chceli tam osláviť výročie svadby. Predpoveď počasia bola dobrá, nakoniec ich ale už ráno zastihol dážď a potom aj sneh. "Už sme prešli veľký kus cesty a mysleli sme, že bude lepšie pokračovať do údolia Núria, než sa vracať," opísal Rohan deň, keď sa jeho žena znova narodila. 

V nadmorskej výške asi 2563 metrov ich zastihlo husté sneženie. "Nebolo vidieť na krok. Nevedeli sme, čo robiť. Tak sme našli skalu, pod ktorou som sa schovali a čakali, až sa viditeľnosť zlepší," povedal Rohan. Po asi troch hodinách sa dvojica vydala ďalej. "Krátko potom sa Audrey začala správať divne, najprv hovorila nezmysly, potom už len vydávala zvuky. Nakoniec sa prestala hýbať a stratila vedomie. Snažil som sa nahmatať pulz, ale nič som necítil," uviedol manžel. 

Medicínsky zázrak: Žene (34)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Audrey Schoeman)

Záchranárov zalarmovali kamarátky strateného paru, keď manželia nedorazili do Núrí, kde na nich čakali. Z mobilu kamarátok získali záchranári fotky z miesta nešťastia od Rohana a podľa siluety hory sa im podarilo stratený pár konečne lokalizovať, napísal denník La Vanguardia. "Bolo to ako hľadať ihlu v kope sena," uviedol záchranár Pere Serral. Skúsený pilot Pepe Ordonez dokázal aj v silnom vetre na mieste s vrtuľníkom pristáť.

"Vyskočili sme z vrtuľníka a bežali k nim. Najskôr sme si mysleli, že ide o mŕtve telo, ale potom sme si uvedomili, že žena je silne podchladená a že je možné ju zachrániť," opísal záchranár.

Podľa denníka El País sa žene zastavilo srdce po tretej popoludní, jej telesná teplota bola 18 stupňov. Keď s ňou dorazil vrtuľník do nemocnice v Barcelone krátko pred šiestou večer, bola jej telesná teplota 20,2 stupňa. Srdce nebilo, pľúca ani obličky nefungovali. Lekári ju napojili na extrakorporálnu membránovú oxygenáciu (ECMO), ktorá nahrádza funkciu srdca a pľúc. Zároveň začali zvyšovať ženinu telesnú teplotu. Neskôr jej srdce rozbehli defibrilátorom. Denník El País uviedol, že najnižšia zdokumentovaná teplota u človeka, ktorého sa potom podarilo oživiť, bola 13,7 stupňa. Jeho srdce nebilo 45 minút.

Viac o téme: OživenieZástava srdcaŠpanielskoAudrey mash
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu