Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvo rozhodlo: O pár dní sa skončí utrpenie zvierat v cirkusoch, Matečná neskrýva emócie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Konečne skvelá správa! Od novembra už v cirkusoch neuvidíme šelmy, primáty, slony, hrochy, nosorožce, delfíny, ani žirafy. Vyhlásilo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na svojej sociálnej sieti.

O pár dní sa tak definitívne ukončí utrpenie zvierat v cirkusoch. „Návrh vyhlášky MPRV SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o použití zvieraťa na účely verejného vystúpenia alebo výcviku za účelom verejného vystúpenia a zoznam zvierat na účely verejného vystúpenia, bol notifikovaný podľa požiadaviek smernice EÚ. Niekoľkomesačný legislatívny proces tak dosiahol úspešný záver. K zverejneniu tejto vyhlášky dôjde v najbližších dňoch a účinnosť nadobudne od 1. novembra 2019,“ oznámilo ministerstvo.

Ministerstvo rozhodlo: O pár
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V legislatívnej oblasti pre ochranu zvierat sa Slovenská republika vďaka iniciatíve MPRV SR a zmene právnych predpisov vykonaných v posledných dvoch rokoch zaraďuje medzi najpokrokovejšie krajiny sveta. „Naším cieľom je ochrániť najrizikovejšiu skupinu zvierat, ktorých použitie v cirkusoch často prekračuje alebo je na hrane s prekročením ich biologických a fyziologických schopností, a ktorých držanie a neustále premiestňovanie im môže spôsobovať pravidelný stres, poruchy zdravia alebo poruchy správania,“ dodalo ministerstvo.

Ministerka má radosť

„Som rada, že sme zaobchádzanie so zvieratami posunuli na vyššiu úroveň! Po tom, čo sa nám podarilo presadiť, že zviera už nie je vec, ale živá cítiaca bytosť, ide o ďalší dôležitý výsledok našej práce,“ napísala na svojej sociálnej sieti ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Cirkusy so zvieratami môžu na Slovensko cestovať

Sloboda zvierat však pripomenula, že cirkusy so zvieratami k nám budú smieť stále cestovať. „Voľný pohyb im zatiaľ povoľuje spoločná EÚ legislatíva,“ uviedla organizácia. „Sloboda zvierat presadila zákaz po 7 rokov trvajúcej kampani a aj vďaka vašej neúnavnej pomoci a podpore. Petíciu podpísalo 54 057 občanov SR!“ dodala.

Viac o téme: CirkusZvieratáZákaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu