Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mužovi prišiel balík z eBay: Našiel v ňom srdcervúci odkaz na FOTO, navždy mu zmenil život

Ray daroval obličku Zobraziť galériu (3)
Ray daroval obličku (Zdroj: profimedia.sk)

EDINBURGH - Pre darcovstvo obličky neznámemu mužovi sa rozhodol päťdesiattriročný Ray Duffy zo Škótska. Na začiatku jeho rozhodnutia bol balíček, ktorý pred šiestimi rokmi obdržala jeho partnerka. Srdcervúci odkaz uložený v zásielke sa mu zavŕtal do hlavy natoľko, až si nakoniec ľahol po nôž.

Otec dvoch detí priblížil svoje rozhodnutie darovať obličku. Všetko sa začalo ešte v roku 2013, keď si jeho partnerka cez eBay objednala tričko. Tovar zabalený v papieri s ručne maľovanými karikatúrami síce dorazil v poriadku a nepoškodený, ale bolo v ňom aj čosi navyše. Ručne napísaný odkaz. "Nejaká žena v ňom opísala svoju neutešenú situáciu, pretože jej chorý manžel potreboval obličku. A keďže ich možnosti boli obmedzené, predajom osobných vecí získavala peniaze a zároveň hľadala dobrovoľného darcu. Všetky veci, ktoré predávala, balila do veselého papiera, aby sa jej deti aspoň trochu zabavili," vraví Ray. 

Mužovi prišiel balík z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Priznal, že nad všetkým síce chvíľu rozmýšľal, ale neskôr ho pohltilo tempo bežného života a nechal to tak. Zhruba po dvoch rokoch stál jedného dňa v dopravnej zápche a čakanie si chcel skrátiť hudbou. Omylom však preladil na nejakú stanicu. Práve tam prebiehal rozhovor s dobrovoľnými darcami obličiek a Duffy s odstupom času pochopil, že to asi nebola náhoda. "Akoby ma to všetko prenasledovalo a znovu mi to pripomenulo ten odkaz." 

Mužovi prišiel balík z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Rozhlasová relácia ho nabudila natoľko, že sa začal viac zaujímať o túto tému a nakoniec sa zaregistroval do zoznamu dobrovoľných darcov. Po ročnom maratóne testov a vyšetrení si nakoniec v marci 2017 ľahol na operačný stôl v nemocnici Royal Infirmary v Edinburghu, aby daroval jeden zo svojich orgánov niekomu, komu to zachráni život. Ray ostatným odkazuje, že darovanie obličky neuberá na kvalite živote darcu. Práve naopak; môže ho obohatiť a naplniť skvelým pocitom, že niekomu pomohol.

Viac o téme: Darovanie orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu