Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Onkologická pacientka: Ako prvá na svete štyrikrát bez zastávky preplávala kanál La Manche

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Instagram)

DOVER – Američanka, ktorá prežila rakovinu prsníka, sa stala v utorok prvou osobou, ktorá štyrikrát za sebou preplávala kanál La Manche. Uviedla, že plávala za všetkých bojovníkov s rakovinou, ktorí sa nevzdali ani v najťažších chvíľach.

54 hodín v studenej, špinavej, navyše slanej vode Kanála. 37-ročná Američanka Sarah Thomasová, ktorá pochádza z Colorada, dorazila podľa Paris Match v utorok ráno do cieľa cesty, do Doveru v južnom Anglicku. Vítal ju potlesk malej skupiny ľudí, ktorí jej na oslavu úspechu priniesli šampanské a čokoládu.. “Po toľkom čase vo vode sa už cítim trochu zle,” priznala. Poďakovala sa manželovi a podporovateľom za povzbudzovanie, aby vydržala a pokračovala. Plavkyňa preplávala dve spiatočné trate medzi Doverom a Cap Gris-Nez pri Boulogne-sur-Mer vo francúzskom regióne Pas-de-Calais.

Onkologická pacientka: Ako prvá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram)

Pred začiatkom tohto športového dobrodružstva Sarah Thomasová v sobotu napísala: „Toto plávanie je určené všetkým preživším aj tým, ktorí sa modlili za naše životy, ktorí sa v zúfalstve pýtali, čo bude ďalej, ktorí bojovali v bolesti a strachu, aby vyhrali.“   Maratónska plavkyňa na otvorených vodných plochách dospela do cieľa v utorok ráno po vyše 54 hodinách plávania. Prekonala 209 kilometrov, ale vo vzdúvajúcom sa mori musela podať herkulovský výkon.
Pred ňou iba štyria plavci zvládli nonstop trikrát túto približne 34-kilometrovú vzdialenosť medzi Britániou a Francúzskom.
"Nemôžem uveriť, že som to dokázala," povedala Thomasová pre britskú stanicu BBC. Podľa jej slov bolo najťažšie zvládnuť slanú vodu, ktorá jej podráždila hrdlo a ústa, ale okrem toho ju na tvári popŕhlila medúza. Športovkyňa sa počas plávania spoliehala na proteínový regeneračný nápoj zmiešaný s elektrolytmi a kofeínom - ten bol pripevnený na lane a hodili jej ho každých 30 minút. Aj vďaka tomu náročný výkon zvládla, povedala jej matka.

Onkologická pacientka: Ako prvá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/S. T.)
Vytrvalostný plavec Lewis Pugh ocenil Sarah na Twitteri za “mimoriadny, skvelý a nadľudský” výkon. „Ak si už myslíme, že sme dosiahli hranicu ľudskej vytrvalosti, niekto zlomí ďalší rekord,“ povedal.

 

Viac o téme: PacientkaRakovina prsníkaŠtyrikrát KanálPlávala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu