Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žena (52) trpela nevyliečiteľnou formou rakoviny: Uzdravila sa, TOTO ju zachránilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BETHESDA - Judy Perkinsová nemala veľmi na výber, keď sa jej po desiatich rokoch opäť prihlásila rakovina prsníka. Po zlyhaní všetkých dostupných liečebných metód podstúpila experiment a oplatilo sa. Jej prípad vyvrátil doterajšie tvrdenia o tom, že imunoterapia nepomáha, a bližšie bol popísaný v časopise Nature Medicine.

Imunoterapia bola v roku 2013 v časopise Science označená za prelomový krok v boji proti rakovine. Kým u mnohých druhov rakoviny zaznamenávajú onkológovia výborné výsledky, v určitých prípadoch nepomáha a šance na úspešný výsledok sú mizivé. Do tejto kategórie je zaradená aj rakovina prsníka. Takže keď sa u Američanky Judy vyskytlo zákerné ochorenie desať rokov po tom, ako ho po prvý raz porazila a chemoterapia nezaberala, rozhodla sa absolvovať testovanie v Národnom ústave zdravia (NIH), kde podstúpila imunoterapiu.

Jej ochorenie sa vrátilo v oveľa agresívnejšej forme a do ústavu ju hospitalizovali v čase, keď bola v tzv. terminálnom štádiu, keďže jej telo už bolo zaplavené nádormi veľkými ako tenisové loptičky. Lekársky tím vedený Stevenom Rosenbergom nedával úbohej pacientke veľkú nádej. Ako neskôr lekári zistili, tumor infiltrujúca T bunková populácia reagovala proti štyrom zmutovaným proteínom vyprodukovanými rakovinotvornými bunkami v prsníku. Jej biele krvinky boli preto zneutralizované látkou Interleukín 2 tak, ako je to pri týchto zákrokoch bežné. Avšak v jej prípade bol použitý aj Pembrolizumab, ktorý potláča proteín a bráni imunitnému systému, aby napadol vlastné tkanivo. Vďaka tomu po desiatich mesiacoch od zákroku zmizli z Perkinsovej tela všetky nádory. 

Žena (52) trpela nevyliečiteľnou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V prípade 52-ročnej Perkinsovej išlo o liečbu, ktorá je vždy individuálna a pozostáva z extraktovania imunitných T buniek z vnútra alebo z okolia tumoru. Tieto aktivované látky sa normálne pokúšajú identifikovať a zničiť rakovinotvorné bunky, ale nie sú schopné urobiť to samé. Takže použitím metód genetickej a proteínovej analýzy vedci triedia vzorky a hľadajú bunky, ktoré sú naprogramované tak, aby spoznali zmutované proteíny zasiahnuté rakovinou. Aplikácia týchto kultúr do tela pacientov sa ukázala ako úspešná pri liečení viacerých typov rakoviny, ale neosvedčila sa pri onkologických ochoreniach prsníka. Avšak vďaka napredovaniu v DNA a RNA triediacich techník je čím ďalej, tým jednoduchšie preskúmať gény nádorových buniek a nájsť imunitné bunky, ktoré sú schopné identifikovať špecifiká nádorových proteínov. Touto metódou bolo doteraz v spomínanom onkologickom ústave liečených celkovo 45 pacientov v konečnom štádiu ochorenia a sedem z nich doteraz reagovalo pozitívne. 

Veľká ŠTATISTIKA výskytu rakoviny vo svete: Toto ľudí zabíja najviac

Judy je preto možné označiť za priekopníčku, pretože je prvou pacientkou, ktorej pomohla imunoterapia pri liečbe rakoviny prsníka. Výsledky jej liečby označujú lekári za pozoruhodné. Naďalej ale pripomínajú, že síce ide o úspech, ale stále je to iba výsledok experimentu, ktorý treba podrobiť ďalšiemu výskumu. "Všetky výsledky dokazujú, že sme na prelomovej ceste. Ale cieľ je stále ešte veľmi ďaleko," zhodnotil prácu svojho tímu Rosenberg. 

Viac o téme: Rakovina prsníka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu