Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tento muž (81) je skutočný hrdina: Jedinou vecou sa mu podarilo zachrániť 2,4 milióna detí

James Harrison
James Harrison (Zdroj: Australian Red Cross)

SYDNEY - V Austrálii "odišiel do dôchodku" osemdesiatjedenročný muž, ktorý počas 60 rokov takmer každý týždeň daroval krv. Podľa webu denníka The Daily Telegraph Austrálčan zachránil životy približne 2,4 miliónu detí.

Janke sa poďakoval princ Harry s Meghan: FOTO K svadbe im namaľovala obrázok, nádherné gesto

James Harrison si prvýkrát nechal odobrať krv v 60. rokoch po tom, čo vedci zistili, že transfúzia krvi môže pomôcť ženám, ktoré majú krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom a čakajú dieťa, ktoré má Rh faktor pozitívny.

Kvôli tomu sa v krvi nastávajúcej matky vytvoria protilátky proti Rh pozitívnej krvi a tie potom napádajú červené krvinky plodu. Deťom tak môžu spôsobiť okrem iného aj ťažkú ​​anémiu. Pomôcť im môže darca, ktorého krv obsahuje látku anti-D globulín.

Harrison daroval krv za svoj život 1173-krát, z toho 1163-krát z pravej a desaťkrát z ľavej ruky. Pomohol tým vyprodukovať viac ako tri milióny dávok anti-D globulínu. Skončiť teraz musí preto, že pre darcovstvo už dávno prekonal vekový limit, ktorý je v Austrálii 70 rokov.

"Pre mňa je to smutný deň. Koniec dlhého behu... Robil by som to ďalej, keby ma nechali," povedal pri poslednom odbere Harrison novinárom.

Viac o téme: DetiDarovanieZáchranaKrvJames Harrison
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu