Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci podceňujú bezpečnosť na internete: Prišli už o milióny eur

Advertoriál Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images, Topky.sk)

Kedysi zlodeji postávali neďaleko bankomatov a pod hrozbou použitia zbrane donútili človeka vybrať hotovosť, s ktorou ušli. Dnes sa k peniazom môžu dostať oveľa pohodlnejšie - priamo od svojich počítačov. Len v roku 2017 pritom pri krádežiach a podvodoch s platobnými kartami Slováci prišli podľa štatistiky Ministerstva vnútra o jeden a pol milióna eur. Ako ste na tom vy? Máte svoje financie v online svete bezpečné a pod kontrolou?

Na neopatrnosť doplatila nedávno aj Monika z Bratislavy (40). V jednom momente jej začali na telefón prichádzať SMS notifikácie, že sa s jej kartou platia rôzne položky - od štrnástich až po niekoľko desiatok eur. ,,Za chvíľu sa celková suma šplhala k štyrom stovkám. Hneď som kontaktovala banku, aby kartu zablokovala. Ešte dobre, že sa to nestalo v noci. Vtedy si telefón dávam do tichého režimu,” hovorí. Šťastie mala aj v tom, že si aktivovala sms notifikácie a peniaze jej z účtu reálne nestihli odísť preč. ,,V banke mi povedali, že platby sa mali uskutočniť niekde v Južnej Amerike,” dodáva.

Väčšina ľudí sa nechráni

Monika sa stala obeťou internetových zlodejov, ktorí sa dostali k údajom z jej platobnej karty a zneužili ich. Hoci pri internetových nákupoch bola vždy opatrná, niečo predsa podcenila - nevyužívala žiadny softvér, ktorý proti takýmto podvodníkom počítač chráni. Nebola zďaleka sama. Podľa prieskumu spoločnosti Orange sa až 87 percent jej zákazníkov pripája na internet bez akejkoľvek ochrany.  Najčastejšie sa pritom obeťami stávajú práve ľudia nepozorní a nechránení antivírusom. Ak sa chystáte použiť platobnú kartu pri nákupe cez internet, oplatí sa dodržiavať pár pravidiel.

Slováci podceňujú bezpečnosť na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images, Topky.sk)

Používajte účinný antivírusový program

Pre internetových zlodejov je najzložitejšou, až takmer nepriechodnou možnosťou okradnúť niekoho, kto je chránený kvalitným softvérom. Pomer vynaloženej námahy, podstúpeného rizika a možného zisku je v tomto prípade taký nepriaznivý, že sa zlodeji radšej venujú tým, ktorí chránení nie sú (a ktorých je stále drvivá väčšina). V súčasnosti majú výhodu zákazníci operátora Orange, ktorí majú kvalitný antivírus až na 12 mesiacov v cene balíka LOVE.

Stavte na bezpečné pripojenie

Pripájajte sa do internet bankingu či pri online nákupoch len zo svojho zariadenia – počítača, telefónu alebo smartfónu. Dbajte aj na bezpečnosť samotného pripojenia. Určite nevyužívajte pri internetovej platbe free wi-fi, ku ktorej sa môže pripojiť doslova hocikto.

S e-mailami opatrne

Neotvárajte e-maily od neznámych adresátov, podozrivé prílohy či odkazy v správach. Nereagujte ani na pokútne prosby o pomoc, ktoré prišli zo schránky vášho známeho. Je totiž možné, že sa mu niekto do nej dostal bez jeho vedomia. Kontaktujte ho telefonicky a zistite, ako sa veci majú.

Chráňte si údaje

Nikomu neposkytujte údaje o svojej platobnej karte. Pri najmenšej pochybnosti kontaktujte banku. Prístupové heslá k internetovému bankovníctvu neupoužívajte nikde inde a pravidelne ich meňte. Mali by obsahovať veľké aj malé písmená, ako aj číslice a v ideálnom prípade aj znaky.

Slováci podceňujú bezpečnosť na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images, Topky.sk)

Obchody si vyberajte

Nenechajte sa zlákať podozrivo nízkou cenou. Preverte si hodnovernosť stránky, kde chcete nakupovať. V slovenských obchodoch môžete hľadať napríkald certifikát SAEC. Uprednostňujte obchodníkov, ktorí podporujú zabezpečenie 3D Secure. Vďaka SMS správe s jednorazovým kódom je platba bezpečnejšia.

Nezabúdajte ani na mobil

Predstavte si napríklad, že vám ukradnú váš smartfón, v ktorom máte údaje týkajúce sa vašej platobnej karty. V tomto prípade vám zjednoduší život ochranný softvér ako napríklad Eset Mobile Security. Ak vám mobil s Androidom ukradnú, sám vám pošle fotku miesta, kde sa nachádza, ako aj jeho súradnice. Keď to nepomôže k nálezu, viete ho nadiaľku zablokovať či vymazať údaje, ktoré v ňom máte uložené.  

V bezpečí celá rodina

Ak zatiaľ nemáte kvalitný antivírus, nezúfajte. Práve teraz máte Rodinný bezpečnostný balík od firmy ESET v cene balíka LOVE od Orange až na celý rok. Chrániť tak môžete svoj počítač, tablet aj smarfón. Vďaka ESET Parental Control tiež získate kontrolu nad využívaním aplikácií či surfovaním svojich potomkov na internete.

Viac o téme: OrangeESETBezpečný internet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu