Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Gorila porodila svoje prvé mláďatko: Neuveriteľné puto dojíma ľudí na celom svete

Puto medzi matkou a jej mláďatkom Zobraziť galériu (3)
Puto medzi matkou a jej mláďatkom (Zdroj: Youtube/Smithsonian's National Zoo)

WASHINGTON - Neuveriteľne krásne zábery zverejnila zoologická záhrada Smithsonian's National Zoo v americkom Washingtone. Je na nich zachytená gorila, ako privádza na svet svojho prvého potomka. Potom ho láskyplne stíska a bozkáva.

Calaya je pätnásťročná samica nížinnej gorily, ktorá patrí medzi kriticky ohrozené druhy. Vo washingtonskej zoo, ktorá je jej domovom, v nedeľu krátko popoludní porodila svoje prvé mláďa - samčeka, ktorý dostal meno Moke, čo v preklade znamená "junior" alebo "malý".

VIDEO Gorila porodila svoje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Smithsonian's National Zoo)

To, že sa niečo deje, si ako prvá všimla ošetrovateľka Becky Malinsky. Calaya vyzerala nepokojná a krátko nato vyšlo najavo prečo. Gorile totiž praskla plodová voda. Becky ju nechcela vyrušovať a nechala pôrodu voľný priebeh. Spolu s kolegami potom len sledovali príchod gorilieho mláďatka na svet. Okamžite po tom, ako sa tak stalo, Calaya vzala Mokeho do náručia a začala ho bozkávať. Potom si privinula samčeka na hruď a položila na provizórnu postieľku zo sena. Toto neuveriteľné gesto dokazujúce silné puto medzi matkou a dieťaťom dojalo tisíce ľudí na celom svete. 

VIDEO Gorila porodila svoje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Smithsonian's National Zoo)

"Po prvýkrát za posledných deväť rokov sa nám tu narodilo mláďatko západnej nížinnej gorily. Pozorne sledujeme, ako sa obidvom darí a máme dôvod na optimizmus. Nechávame ich, aby si medzi vytvorili puto a vôbec do toho nezasahujeme. Dokonca sme na istý čas uzavreli gorilí pavilón, aby mali pokoj," uviedol hovorca zoo. 

Viac o téme: PôrodZooGorila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu