Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO O Slovensku a jeho banke lásky píše aj BBC: Smutný príbeh dvoch milencov, ktorých rozdelili

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: youtube/Epicentrum Lásky)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Zamilované páry môžu odteraz uchovávať svoju lásku v bankovom trezore - alebo aspoň na Valentína uložiť malú pripomienku na svoju zamilovanosť do depozitára v "banke lásky" v Banskej Štiavnici. Neobvyklá inštitúcia so 100-tisíc zásuvkami pre milostné odkazy, ktorá okúzlila aj britskú stanicu BBC, sa nachádza v miestnom múzeu, ktoré oslavuje najdlhšiu milostnú báseň na svete.

Báseň Marína, skladajúca sa z 2910 veršov, napísal v zime 1844 romantický básnik a spisovateľ Andrej Sládkovič. Vyšla o dva roky neskôr. Básnika inšpirovala nešťastná láska k Márii Pischlovej, ktorú rodičia donútili vydať sa za bohatého výrobcu perníkov. 

Sládkovič sa do Márie zamiloval, keď mala len štrnásť rokov a ako chudobný študent ju doučoval v blahobytnom dome jej rodičov. Marína sa stala jeho múzou. Andrej bol neskôr vysvätený za evanjelického kňaza a oženil sa dva roky po svadbe svojej niekdajšej lásky. 

VIDEO O Slovensku a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: tasr/ladislav roller)

Banská Štiavnica figuruje na prestížnom zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Báseň Marína, spočiatku kritizovaná a zavrhovaná, je dnes zas vnímaná ako súčasť národného dedičstva. A archívy lásky sa nachádzajú práve v dome, kde Mária Pischlová strávila väčšinu svojho života. Zamilované páry tu môžu "navždy zachovať svoju lásku tým, že tu zanechajú svoje fotografie či milostné listy, prstene alebo vstupenky do kina zo svojej prvej schôdzky. Je to bezpečné, odkazy sú chránené špeciálnou pečaťou. Len ich majitelia vedia, čo je vo vnútri," povedala pre BBC hovorkyňa expozície Katarína Javorská. 

VIDEO O Slovensku a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Súčasťou zážitkovej expozície je aj "láskomer", teda prístroj schopný odvážnym dvojiciam zmerať silu ich lásky. Táto technológia je ale podľa Javorskej prísne tajná. Počas používania prístroja sa milenci držia za ruku alebo bozkávajú, zatiaľ čo druhou rukou sa držia špeciálneho madla, aby nakoniec dostali verš vystihujúci silu ich vzťahu. "Naším cieľom je vytvoriť ďalšiu Veronu. Tá je založená na fikcii Rómea a Júlie, ale náš príbeh o nešťastnej láske medzi Sládkovičom a Marínou je skutočný," uviedla hovorkyňa. 

Slovenskí žiaci sa učia Marínu v škole a po autorovi básne sú pomenované aj ulice vo viacerých našich mestách a dokonca aj celé mesto - Sládkovičovo. 

Viac o téme: ValentínBanská štiavnicaMarínaAndrej sládkovičBanka láskyLáskomer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu