Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Skvelá správa pre ľudstvo: Vedci si vydýchli, so zemeguľou sa deje niečo úžasné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/Climate Change News)

WASHINGTON - Opatrenia, ktoré pomohli. Obrovský problém ľudstva, ktorým bol vznik ozónovej diery najmä nad Antarktídou a Arktídou, sa konečne zlepšuje. Nie je však dôvod na predčasnú radosť; ešte stále má ľudstvo čo robiť, aby prinajmenšom zmiernilo dopad globálneho otepľovania.

K zlepšeniu situácie prispel najmä Montrealský protokol, na ktorom sa mocnosti dohodli v roku 1989. Prostredníctvom neho zakázali používanie chlór-fluorovaných uhľovodíkov (CFC) na celom svete, aby zabránili rozsiahlemu vypúštaniu ozónovú vrstvu ničiacich chemikálií do ovzdušia.

Britskí vedci po prvý raz zaznamenali dramatický úbytok hrúbky ozónovej vrstvy v stratosfére približne desať kilometrov nad Antarktídou v polovici 80. rokov 20. storočia. Ako upozorňuje portál Ars Technica, v období po prijatí opatrení boli zmeny v ozónovej vrstve malé a premenlivé, takže nebolo jasné, či sa niečo zmenilo.

Skvelá správa pre ľudstvo:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/News, Science, Tech and Health)

Pozitívne správy

Začiatkom minulého desaťročia ale NASA vypustila na obežnú dráhu satelit Aurora, ktorý bol špecificky zhotovený na to, aby sledoval chemické zloženie ovzdušia. Dvojica výskumníčiek Susan Strahanová a Anne Douglassová následne analyzovala dvanásť rokov dát zo satelitu a porovnala ich so zotavovaním sa ozónovej vrstvy po zákaze chlór-fluorovaných uhľovodíkov (CFC).

Strahanová a Douglassová dokázali, že úroveň oxidu dusného, ktorý priveje vietor nad Antarktídu počas leta na južnej pologuli, koreluje s množstvom CFC, ktoré je prítomné v ovzduší. S tým súvisí aj hladina chlóru v CFC, ktorý je zodpovedný za ničenie ozónovej vrstvy, a tá klesá.

Skvelá správa pre ľudstvo:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/Climate Change News)

Celkovo tak deštrukcia ozónovej vrstvy klesla o 20%, hoci niektoré roky množstvo chlóru stúplo, čo vedci pripisujú premenlivosti kvôli počasiu. „Všetko toto sú dôkazy, že Montrealský protokol funguje - množstvo chlorínu v stratosfére Antarktídy klesá a spolu s ním sa znižuje aj deštrukcia ozónovej vrstvy," uvádzajú výskumníčky.

Prečo je ozón dôležitý?

Ozón je pre ľudstvo dôležitý preto, že blokuje škodlivé ultrafialové žiarenie zo Slnka. Jeho nedostatok zvyšuje riziko výskytu rakoviny kože, sivého zákalu, ako aj rozličných chorôb zvierat a rastlín.

Dôvodom, prečo sa stenčenie ozónovej vrstvy prejavilo najmä nad Antarktídou, je extrémny chlad a obrovské dávky denného svetla.

Viac o téme: Ozónová diera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu