Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bratislavu ocenil prestížny portál: Srdce strednej Európy, vymanila sa z tieňa Viedne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Srdce strednej Európy, ktoré sa zbavuje svojej zamračenej povesti. Pri príležitosti 25. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa známy portál The Guardian pozrel na zúbok nášmu hlavnému mestu a našiel pre neho množstvo chvály, ale aj niekoľko výčitiek.

Vzostup Bratislavy spája autor článku Andrew MacDowall najmä s faktom, že pred 25 rokmi „bola dotlačená do novej úlohy hlavného mesta čerstvo nezávislého Slovenska"

„Vymaniac sa z tieňa Viedne, Budapešte a Prahy, hlavné mesto Slovenska sa zbavuje svojej zamračenej komunistickej povesti a znovu objavuje svoju pozíciu v srdci strednej Európy," chváli hneď na začiatku.

Na Hlavnom námestí už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Zdroj foto: Topky.sk / Vlado Anjel

Bratislavu nazval aj motorom rýchlo rastúcej slovenskej ekonomiky, ktorá je útočiskom mnohých technologických a mediálnych spoločností. „Zvyšujúce sa množstvo turistov prichádza užívať si barokové paláce, rozprávkovo dláždené ulice a cenovo prístupné bary," dodáva autor.

Symbolom mesta je podľa neho Bratislavský hrad, spomína aj obdobie rokov od 1563 do 1830, keď bola Bratislava korunovačným mestom maďarských kráľov. Pripomína aj nepríjemnú časť histórie z druhej svetovej vojny, keď prišla o svoju veľkú židovskú komunitu. 

Bratislava je štvrtým najbohatším
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR Pavel Neubauer, TASR Marko Erd, TASR Bohdan Kopčák )

Zdroj foto: TASR / Pavel Neubauer, Marko Erd, Bohdan Kopčák 

Problémy? Zeleň a doprava

Portál ale načal aj nepríjemnejšie stránky hlavného mesta. Občania podľa neho kritizujú zapĺňanie miest, kde bola predtým zeleň, či zlé plánovanie výstavby. Kritiku schytali aj kontroverzné garáže pod hradom, kde sa pôvodne našli vzácne rímsko-keltské vykopávky, ale aj plánovaný rozvoj PKO.

Problémom Bratislavy je aj ťažká dopravná situácia a dopravná infraštruktúra, kde upozorňuje na fiasko v podobe plánovaného metra. Budúcnosť by však mohla vyzerať pozitívnejšie, a to napríklad vďaka návratu električiek do Petržalky, plánovanému systému požičiavania elektrických áut či možnosti Hyperloopu medzi Bratislavou a Viedňou.

Autor spomína aj vývoj Petržalky. V kedysi multietnickej dedine sa po vojne usadili Slováci z celej krajiny, za čím nasledovala dostavba obrovského množstva panelákov. Vďaka nim sa z Petržalky stala betónová džungľa a najväčšie sídlisko na Slovensku. Dnes však má reputáciu ako jedno z najzelenjších miest v Bratislave s ľahkým prístupom do Starého Mesta.

Viac o téme: Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu