Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bratislava má prvú komunitnú chladničku: Občianske združenie bojuje proti plytvaniu jedlom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/freefood )

BRATISLAVA – Jedlom sa plytvá čoraz viac. Je to následok uponáhľanej doby, veľkých nákupov a nedostatku času. Naše hlavné mesto sa tento problém rozhodlo riešiť.

Monika Čermáková z občianskeho združenia Free Food v bratislavskej Cvernovke informovala o tom, že ich združenie zaviedlo prvú komunitnú chladničku.  

„Aj keď nebude úplne verejná, bude slúžiť tamojšej komunite. Vďaka nej budú môcť ľudia zdieľať zachránené jedlo a predísť zbytočnému plytvaniu,“ vysvetľuje Monika.

Chladničky zdieľané v určitej komunite ľudí by podľa Čermákovej nemali chýbať ani na pracoviskách, v bytovkách a ani v školách.

Čermáková hovorí, že hlavný dôvod, prečo sa ich občianske združenie rozhodlo túto situáciu riešiť je ten, že: „Priemerný obyvateľ Slovenska ročne vyprodukuje viac ako 160 kilogramov potravinového odpadu, pričom až 9 percent domácností denne vyhadzuje potraviny.“

Bratislava má prvú komunitnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/freefood )

V minulosti Bratislava už podobný projekt mala, avšak neúspešný. Monika vidí hlavnú chybu v tom, že všetky tri chladničky boli verejné a nevyhovovali hygienickým požiadavkám. Úrad verejného zdravotníctva musel preto projekt stiahnuť. Tým, že boli chladničky verejné, mesto nedokázalo zodpovedať za ich obsah. Dokonca dve z nich niekto ukradol.

Čermáková však tvrdí, že tento projekt bude iný, pretože tentoraz ide o chladničku zdieľanú v jednej komunite a nie je prístupná širokej verejnosti. „To znamená, že ju budú môcť  využívať primárne ľudia žijúci a pracujúci v Cvernovke. Celý koncept “komunitnej chladničky” je tak založený na dôvere ľudí v komunite a bude poistený kontrolou jedla dobrovoľníkom od nás v spolupráci s hosťujúcou organizáciou. Chladnička bude akoby rodinná.“

Bratislava má prvú komunitnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/freefood )

Komunitné chladničky na zdieľanie jedla má Berlín aj Praha. Na Slovensku sa tento trend postupne popularizuje. Dobrovoľníci chcú komunitné chladničky rozšíriť aj do iných slovenských miest a pridať ešte nejaké do Bratislavy. Na chladničky však potrebujú sponzora, ktorý ich projekt podporí. Víziou do budúcna je, že vytvoria online mapu, kde všade sa komunitné chladničky budú nachádzať.

Čermáková prezradila aj ďalší cieľ ich združenia, chcú začať aj s preberkovaním, čiže so zachraňovaním potravín: „Ide o zachraňovanie zeleniny a ovocia priamo z polí a sadov, tých kusov, ktoré sa inak nechávajú ležať ladom kvôli nechcenému tvaru alebo za to, že sú menšie.“ 

Viac o téme: Free FoodKomunitná chladnička Cvernovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu