Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Parádny nález lesných pozorovateľov: Na Slovensku objavili nového vtáka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavol Remiaš)

BRATISLAVA - Na Slovensku zaznamenali nový vtáčí druh. Je ním operenec zo severskej tajgy - modravec červenoboký, ktorého pozorovali na severovýchode krajiny. Stal sa tak 363. vtáčím druhom Slovenska.

„Výskyt druhu bol potvrdený pri Poprade v Ždiari počas odchytu a krúžkovania vtáctva. Modravec bol jeden z horúcich kandidátov na zápis do zoznamu vtákov Slovenska, pretože sa počas uplynulých rokov vyskytol aj v okolitých krajinách počas jesennej migrácie,“ uviedol vo vyhlásení Milan Olekšák z organizácie SOS/BirdLife Slovensko. Dodal, že modravec červenoboký dostal pomenovanie podľa sfarbenia samčeka, pričom samičky a mladé jedince sú menej nápadne sfarbené.

Zaznamenanie výskytu nových vtáčích jedincov je podľa Olekšáka náročné, pretože počas jesene nespievajú, zdržia sa na našom území len krátko a často sa vyskytujú v neprehľadnom prostredí. „Prostredníctvom dlhodobých monitorovacích programov sa dozvedáme mnoho o populačných charakteristikách rôznych druhov vtákov a, samozrejme, prichádzajú aj nové poznatky o výskyte rôznych druhov operencov. Výskyt nových druhov vtákov, ktoré na Slovensku neboli dosiaľ zaznamenané, vždy poteší,“ poznamenal Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. Dodal, že prostredníctvom krúžkovania zaznamenali v roku 2016 na Slovensku aj ďalšie nové druhy ako strnádka malá a kolibiarik dlhochvostý.

Modravec červenoboký žije v oblasti, ktorá sa rozprestiera na Sibíri a tiahne sa od pohoria Ural až pod Ochotské more, kde hniezdi v severských ihličnatých lesoch. V Európe hniezdi vo Fínsku a v európskej časti Ruska. Migruje na ďaleký východ a zimuje v krajinách juhovýchodnej Ázie ako Japonsko, Južná Kórea, juh Číny, Mjanmarsko, Vietnam či Thajsko.

Viac o téme: VtákModravec červenoboký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu