Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sandru postihla strašná choroba: Rozhodla sa bojovať, VIDEO jej odvahy je inšpiráciou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/Barcroft Production)

RIO DE JANEIRO - Telo päťdesiattriročnej Sandry je posiate drobnými benígnymi nádormi. Príčinou je neliečiteľná neurofibromatóza prvého typu (NF1). Ochorenie vzniká mutáciou génov a zasahuje nervový systém. Na pokožke sa najskôr prejaví škvrnami farby bielej kávy a neskôr početnými tumormi. Videom, ktoré natočila na pláži, chce povzbudiť nielen svoje deti, ktoré túto chorobu po nej zdedili, ale aj ostatných pacientov.

Žena zúfalo prosí o pomoc: Celý život musí bojovať s tým, ako strašidelne vyzerá

Brazílčanka Sandra bola dieťa ako všetky ostatné. V puberte sa však na jej pokožke začali vytvárať bledé kávové škvrny známe ako „café-au-lait“. Z nich sa pomaly začali tvoriť drobné tumory. „Každý deň mi pribúdali ďalšie a ďalšie. Vedela som, že som iná,“ spomína si Brazílčanka.

Sandru postihla strašná choroba:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Barcroft Production)

Napriek tomu sa so všetkým naučila žiť, vraj veľa randila a chodila tancovať. V roku 1990 sa vydala za svojho manžela a narodili sa im štyri deti. Nanešťastie, u troch z nich sa prejavila  neurofibromatóza už v detstve. Jeden zo synov dokonca zomrel ako šesťročný. „Lekárov som sa pýtala, či zomrel kvôli mojej chorobe,“ hovorí smutne. „Povedali mi, že to nemá s mojou diagnózou nič spoločné. Ale čítala som jeho úmrtný list. Bolo tam uvedené, že príčinou úmrtia bol sarkóm spôsobený neurofibromatózou“. Pre väčšinu pacientov ide totiž iba o estetickú záležitosť, ale v niektorých prípadoch môže táto choroba poškodiť nervový systém natoľko, až spôsobí jeho kolaps. To bol prípad aj jej synčeka.

Sandru postihla strašná choroba:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Barcroft Production)

Sandra tvrdí, že niekedy je veľmi smutná, keď sa pozrie do zrkadla. Napriek tomu ju jej manžel ubezpečuje, že „miluje jej hrudky.“ V sedemdesiatych rokoch, keď sa u nej začali prejavovať prvé príznaky, lekári vedeli o neurofibromatóze iba málo. Dnes, keď postihuje jedno z tritisíc narodených detí, dokážu stanoviť diagnózu rýchlejšie. „Ale vyliečiť sa aj tak nedá. Veľmi si želám, aby sa v budúcnosti podarilo vynájsť liek, ktorý by pomohol mojim deťom,“ hovorí Sandra.

Dvadsaťjedenročný syn má telo pokryté tumormi ako jeho matka, šestnásťročnej Luane sa zatiaľ na pokožke tvoria iba kávové škvrny. „Mama mi stále opakuje, aby som to vnímala ako niečo normálne,“ hovorí dcéra. Spoločne si preto vyrazili na pláž a Sandra dovolila, aby ju natáčali na video. „Chcem povzbudiť tých, ktorí zápasia s touto chorobou, aby sa za seba nehanbili. Prijmite svoje telo a žite,“ odkazuje im Sandra.

Viac o téme: PlavkyNádorNeurofibromatózaTumor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu