Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kríza stredného veku? Obráťte ju vo svoj prospech a buďte šťastnejší!

Ilustračné foto Advertoriál Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA – Máte pocit, že váš život nie je taký, ako ste si kedysi predstavovali? Zdá sa vám, že v práci aj doma by malo všetko fungovať inak? Možno sa u vás začína prejavovať kríza stredného veku. Nie je však dôvod na smútok či paniku. Aj negatívne pocity vás môžu v konečnom dôsledku obohatiť a dokonca zlepšiť celý váš život.

Pokles v spokojnosti so životom sa podľa štúdie, ktorá skúmala dáta od 1,3 milióna ľudí z vyše 50 krajín, začína dokonca už v tridsiatke a pokračuje až do päťdesiatky. Vtedy sa spokojnosť opäť začína zvyšovať. Nuž, vlastne sa niet čo čudovať. Finančné nároky na fungovanie rodiny, vzťahové problémy, ale aj proces starnutia a prvé vážnejšie zdravotné problémy – to všetko dá človeku zabrať. Polovica života je pomaly za nami a zrazu prichádza pocit, že sme nedostali všetko, čo sme chceli. Je fakt, že mladší už nebudeme. Ešte stále však máme dosť času na množstvo pozitívnych zmien. Čo všetko sa môže zlepšiť aj vo vašom živote?

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Práca podľa vašich predstáv

Chceli by ste konečne trochu viac zodpovednosti, peňazí alebo voľného času? Máte pocit, že v súčasnej práci sa už nemáte kam posunúť, ale neviete, čo iné by ste mohli vyskúšať? Existuje viacero profesií, na ktoré sa môžete preorientovať aj v strednom veku.

Ako áno: Predtým ako odídete zo súčasného zamestnania, zistite si čo najviac o tom, do ktorého smerujete. Skúste brať novú prácu a povinnosti ako dobrodružstvo. Začínate odznova, tak ukážte, čo vo vás naozaj je. 

Ako nie: Neodchádzajte z bývalej roboty v zlom, ani neuvážene. Nezabúdajte, že hľadanie miesta v strednom veku môže byť zložitejšie. Preto je dobré mať premyslený ďalší postup.

„Keďže mi vlastné podnikanie neprinieslo uspokojivé výsledky, začala som po päťdesiatke opäť hľadať zamestnanie. Hoci som nemala v úmysle vrátiť sa späť k poisťovníctvu, prijala som pozvanie na pracovný pohovor na pozíciu obchodného konzultanta v poisťovni Generali a neoľutovala som​. Na regionálnom riaditeľstve ma milo prekvapili ľudia, ich prístup aj celková atmosféra. Rozhodla som sa okamžite a podpísala zmluvu o spolupráci. Vďaka štartovacím províziám som hneď tretí mesiac zarobila viac ako 2 000 eur. Vyhovuje mi, že si do veľkej miery sama organizujem čas. S vytrvalosťou a dostatkom empatie viete dosiahnuť pekné výsledky a stať sa dobrým odborníkom. Veľkou výhodou je aj vzdelávanie, ktoré nám spoločnosť bezplatne poskytuje. Môžeme sa tak neustále zlepšovať a kariérne rásť, čo je však možné len vtedy, keď človek na sebe systematicky pracuje,“ opisuje svoje skúsenosti Zuzana, obchodná konzultantka poisťovne Generali. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Krajší výzor

Vrásky, kilá navyše, šediny – kedysi ste svoj výzor veľmi neriešili, ale teraz vám zrazu váš vlastný odraz v zrkadle prekáža. Nebojte sa, veľa sa dá vylepšiť tak, aby ste vyzerali o päť či desať rokov mladšie a sviežejšie.

Ako áno: Pravidelné cvičenie prospeje nielen vašej postave, ale aj psychike. Nový účes, pleťová maska či masáž vám tiež určite zlepšia náladu. Porozmýšľajte aj nad zmenou šatníka – vyberte sa na nákup s niekým, koho štýl sa vám páči, alebo sa obráťte na stylistu.

Ako nie: Vyhnite sa zúfalým návštevám plastického chirurga s nerealistickými očakávaniami. Neoplatí sa ani siahať po kúskoch oblečenia z vašej mladosti – k päťdesiatke sukňa tesne pod zadok nesedí.

„Nikdy som nebol veľký nadšenec cvičenia. Až keď som prekročil štyridsiatku, rozhodol som sa NAOZAJ zbaviť kíl navyše a trochu na sebe popracovať. Aj popri kamarátoch som totiž vyzeral usadlejšie a akosi staršie. Konečne som mal dosť sily vytrvať. Veľmi mi pomohol osobný tréner a fakt, že mám flexibilnú pracovnú dobu, takže sme si vždy vedeli na seba nájsť čas. Vďaka nemu mám najlepšiu postavu za posledné roky a aj sa skvele cítim,“ hovorí Martin.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Pevnejší vzťah

Kríza stredného veku býva zaťažkávacou skúškou vzťahu. Ak sa vám ju však spoločne podarí prekonať ako páru, nielen ako spolubývajúcim, je to veľmi dobré znamenie.

Ako áno: Deti sú už samostatné, a ak ste pozabudli, že ste partneri, nielen rodičia, je čas to dobehnúť. Nájdite si spoločné aktivity – či už šport, cestovanie, pozeranie starých filmov, alebo iné hobby. Pokúste sa byť tolerantní a snažte sa robiť jeden druhého šťastným a spokojným.

Ako nie: Neprehliadajte túžby a pocity svojej polovičky s tým, že ide len o krízu stredného veku. Každý prechádza obdobiami, keď chce niečo zmeniť. Skúste byť ich súčasťou, hľadajte kompromisy.

„Môj muž si na 45. narodeniny kúpil motorku aj celé vybavenie. Bola to celkom slušná suma. Mohla som mu to alebo vyhovoriť, alebo si kúpiť koženú bundu a jazdiť aspoň občas s ním. Rozhodla som sa pre druhú možnosť. Koniec koncov, oproti iným prejavom krízy stredného veku je toto ešte stále celkom prijateľná záležitosť,“ zhodnotila Magda. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Zdravie pod kontrolou

Práve stredný vek je čas, keď na vlastnej koži zisťujete, že zdravie nie je samozrejmosť. Možno máte za sebou prvé operácie či ste začali dlhodobo užívať lieky a uvedomujete si vlastnú zraniteľnosť.

Ako áno: Je čas upraviť jedálny lístok, začať sa viac hýbať a pokiaľ možno obmedziť stres. Počúvajte svoje telo, sami ho poznáte najlepšie a viete rozlíšiť, čo mu prospieva a čo nie. Neodkladajte preventívne prehliadky. Nájdite si lekára, ktorému dôverujete, a držte sa jeho odporúčaní.

Ako nie: Pozor na prehnané obavy a priam vyhľadávanie chorôb, ktoré by vás mohli trápiť. Nedovoľte, aby sa strach o zdravie stal ústredným motívom vášho života.

„O svoje zdravie som sa začala viac starať, keď mi hrozila v päťdesiatke zubná protéza. Dokonca som musela na staré kolená nosiť strojček. Pochopila som, že sú veci, nad ktorými sa neoplatí privierať oči. Chodím poctivejšie na prehliadky a rady, ktoré dostávam, si beriem viac k srdcu,“ hovorí Viera.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Shutterstock)

Chcete začať odznova? Tu je náš tip!

Ak máte chuť na sebe pracovať, viete si ísť za svojím, plánovať si čas a nechýba vám komunikatívnosť, ste ideálny kandidát na pozíciu obchodného konzultanta poisťovne Generali. V čom spočívajú hlavné benefity tejto práce?

  • Nemusíte mať predchádzajúce skúsenosti s touto prácou, poisťovňa vám hradí školenia.
  • V priebehu prvého roka máte možnosť siahnuť si na motivačné štartovacie provízie. Tie pomáhajú začínajúcim prekonať počiatočné váhanie a v prípade splnených limitov vám môžu priniesť zárobok omnoho vyšší, ako má bežný zamestnanec na trvalý pracovný pomer.
  • Vlastným úsilím sa viete dopracovať aj k nadštandardnému zárobku a dopredu viete, kam sa môžete kariérne posúvať.
  • Výhodou je aj flexibilita a možnosť upraviť si pracovný čas podľa vlastnej potreby.
  • Táto práca už dávno nie je prácou „chodenia od dverí k dverám“. Pracujete v digitálnom prostredí a poisťovňa má množstvo prostriedkov na podporu predaja a rozširovanie klientskej databázy pre svojich aktívnych obchodníkov. 
  • Obchodní konzultanti sa môžu spoľahnúť na podporu a pomoc tímu z centrály, manažérov obchodných skupín aj trénerov vzdelávania. 

           

Na tomto linku zistíte viac o práci obchodného konzultanta. 

 

Tento článok sme pripravili v spolupráci s poisťovňou Generali

Viac o téme: PoistenieGeneraliKríza stredného veku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu